top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat 3e vaccinatie de virale last met een factor vier verminderd


Ter illustratie. Foto Dim Hou op Unsplash


Uit een nieuwe studie die gezamenlijk werd uitgevoerd door het Technion – Israel Institute of Technology en KSM – het Maccabi Research and Innovation Center, blijkt dat een booster-injectie van het coronavirusvaccin van Pfizer de virale belasting aanzienlijk vermindert bij patiënten die zijn geïnfecteerd met de delta-variant, waardoor ook de kans op overdracht vermindert.


De studie is gepubliceerd op de MedRxiv-website, voor artikelen die nog niet in een wetenschappelijk tijdschrift zijn gepubliceerd en kan ddaar in zijn geheel worden ingezien.


De onderzoekers analyseerden 11.000 PCR-uitstrijkjes die werden uitgevoerd door de gezondheidsorganisatie Maccabi bij patiënten die besmet waren met de deltavariant. Deze patiënten werden verdeeld in drie groepen: mensen die nooit waren gevaccineerd, mensen die binnen zes maanden na het krijgen van de tweede dosis besmet waren en mensen die besmet waren nadat ze de booster-injectie hadden gekregen.


Matan Levine-Tiefenbrun, een doctoraatsstudent. student aan de Universiteit van Tel Aviv die ook verbonden is aan de Technion en de hoofdonderzoeker was zei: "wat we ontdekten is dat de effectiviteit van het vaccin met betrekking tot de virale belasting in de loop van de tijd geleidelijk afneemt, totdat na zes maanden de virale belasting een hoog niveau bereikt, vergelijkbaar met dat van een niet-gevaccineerde persoon".


"Maar ook ontdekten we dat de booster-injectie de virale belasting met een factor vier terugbrengt, tot wat het voorheen was," voegde hij eraan toe.


De onderzoekers concludeerden dat ongeveer zes maanden nadat iemand de tweede dosis van het vaccin heeft gekregen, de effectiviteit ervan bij het verminderen van de virale belasting verdwijnt. Maar een derde dosis verlaagt de virale belasting met een factor vier, waardoor de effectiviteit van het vaccin wordt hersteld tot wat het was kort nadat de tweede dosis was toegediend.


Virale belasting is een belangrijke factor in zowel de kans op het ontwikkelen van een symptomatische ziekte als de kans op overdracht, aangezien iemand die hoest en niest het virus meer verspreidt dan een asymptomatische patiënt zou doen.


Uit de studie bleek dat mensen die minder dan twee maanden na hun tweede vaccinatiedosis besmet waren, een lagere virale last hadden dan niet-gevaccineerde mensen. Daardoor hadden ze ook mildere symptomen en waren ze minder besmettelijk.


Maar na die eerste twee maanden, zeiden de onderzoekers, begint de immuunbescherming geleidelijk af te nemen en neemt de virale lading toe. Dit proces piekt na ongeveer zes maanden.


De nieuwe studie ondersteunt de gegevens van een andere Israëlische studie, die vorige week peer-reviewed, werd gepubliceerd in de New England Journal of Medicine, en waaruit bleek dat de effectiviteit van het vaccin bij het voorkomen van overdracht na zes maanden aanzienlijk afneemt, maar zelfs dan hebben gevaccineerde mensen ongeveer 50 procent minder kans om anderen te besmetten dan niet-gevaccineerde mensen.


160 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page