top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat bestaande medicijnen botmetastasen bij borstkanker kunnen voorkomen

Screenshot YouTube


Israelische onderzoekers hebben een nieuwe therapeutische strategie ontwikkeld door twee bestaande medicijnen te combineren om botmetastasen te remmen en de overleving bij borstkankerpatiënten te verbeteren. Ze gebruikten zowel een diermodel als weefselmonsters van patiënten in Israël en de Verenigde Staten.


Op basis van hun bevindingen voorspellen de onderzoekers dat de behandeling in de toekomst kan worden toegepast op menselijke patiënten met borstkanker, maar ook op andere soorten kanker.


De baanbrekende studie werd geleid door prof. Neta Erez en dr. Lea Monteran van het Laboratorium voor Tumorbiologie van Prof. Erez aan de Faculteit Medische en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit van Tel Aviv. Het artikel werd gepubliceerd in Cancer Discovery.


De onderzoekers leggen uit dat meer dan 75% van de patiënten met uitgezaaide borstkanker last heeft van botmetastasen, die botweefsel vernietigen en breuken en pijn veroorzaken. De diagnose van botmetastasen wordt meestal gesteld als de ziekte niet kan worden genezen. 


In deze studie zochten de onderzoekers naar een nieuwe manier om de progressie van botmetastasen te remmen.


“Een tumor is meer dan een verzameling kankercellen”, zegt Erez. “Net als gezonde weefsels is een tumor een heel ecosysteem dat bestaat uit wederzijdse interacties tussen verschillende celtypen, waaronder cellen van het immuunsysteem, bindweefsel, bloedvaten, enz. Bovendien ‘corrumperen’ kankercellen vaak normale cellen, waardoor ze 'samenwerken' met de tumor en ondersteunen de groei van kankercellen. Het in een vroeg stadium blokkeren van de communicatiekanalen tussen kankercellen en gezonde cellen kan de groei van kankercellen in de botten belemmeren. Om dit te bereiken moeten de vroege stadia van het proces worden onderzocht.”


De onderzoekers ontdekten dat wanneer botmetastasen beginnen, T-cellen van het immuunsysteem de uitzaaiingen binnendringen, maar deze niet kunnen vernietigen omdat de T-cellen worden geremd door een ander type immuun cellen. Ze identificeerden de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor dit effect en creëerden een nieuwe therapeutische combinatie die nog nooit eerder was geprobeerd om deze remmende eiwitten te neutraliseren en de T-cellen te reactiveren.


Toen de medicijncombinatie werd toegediend aan modelmuizen, werden de botmetastasen verminderd en was de overleving aanzienlijk verbeterd vergeleken met onbehandelde modelmuizen.


Ten slotte werkte het TAU-onderzoeksteam samen met de medische centra Sheba en Tel Aviv in Israël en het Baylor College of Medicine in Texas. Ze onderzochten weefselmonsters van botmetastasen van patiënten met borstkanker en andere soorten kanker, en ontdekten dat de immuuncellen die T-cellen remmen dezelfde eiwitten tot expressie brengen als die gevonden in het diermodel.


“Onze bevindingen suggereren dat de gecombineerde behandeling – het aanvallen van de cellen die T-cellen remmen en tegelijkertijd de T-cellen activeren – effectief kan zijn voor de behandeling van botmetastasen als gevolg van borstkanker, evenals andere soorten kanker”, aldus Erez.


“Het grote voordeel van onze strategie is dat beide medicijnen al op de markt verkrijgbaar zijn, waardoor het proces om vergunningen te verkrijgen om ze te gebruiken tegen botmetastasen bij mensen relatief kort kan zijn. Tegelijkertijd zijn klinische onderzoeken nodig om de effectiviteit van de nieuwe therapeutische strategie te verifiëren.”


De studie werd gefinancierd door het Israel Cancer Research Fund, de Israel Science Foundation, Worldwide Cancer Research en het Amerikaanse ministerie van Defensie.


293 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page