israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat je geen coronatest met een wattenstaafje in je neus nodig hebt


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Een van de belangrijkste pijlers van de bestrijding van de pandemie van het coronavirus is volgens epidemiologen frequent testen. Maar de traditionele screening van neus- en keeluitstrijkjes is ongemakkelijk en duur, en in sommige delen van de wereld zijn de uitstrijkjessets niet eens verkrijgbaar.


Als zodanig zei professor Eli Schwartz, van het Centrum voor Geografische Geneeskunde in het Sheba Medisch Centrum in Tel Hashomer, dat hij besloot naar een alternatief te zoeken.

Coronavirus kan nauwkeurig worden getest in mondwatermonsters, volgens nieuw Israëlisch onderzoek dat afgelopen donderdag werd gepubliceerd in het European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases .


"De methode die ik wilde testen is mondwater," zei hij tegen The Jerusalem Post. “Je geeft de patiënt een zoutoplossing en hij spoelt zijn mond, gorgelt 10-20 seconden in zijn keel en spuugt het in een buisje. Dit is erg handig en gemakkelijk. In het verleden was er zo'n proef geweest voor het testen van griep, dus dat gaf me hoop dat het ook met coronavirus zou kunnen werken.


Schwartz merkte op dat anderen hebben geprobeerd speeksel te gebruiken om op coronavirus te testen, maar dat dit voor het laboratorium ingewikkelder is om te verwerken en minder gemakkelijk om van de patiënt te eisen.


Hij zei dat mondwater een niet-invasieve, eenvoudige en goedkope test is die gemakkelijk door de patiënt kan worden uitgevoerd.


Tussen juli en september 2020 voerde Schwartz zijn proces uit op personen ouder dan 18 jaar die werden geïsoleerd in door de staat gerunde coronavirushotels. Zijn team verzamelde 361 monsters van 96 bevestigde COVID-19- patiënten – 137 werden verzameld via een uitstrijkje, 137 mondwater met zoutoplossing, 59 met gedistilleerd water, 12 met commerciële mondwateroplossing met alcohol en 16 met commercieel mondwater zonder alcohol.


Dezelfde medische staf voerde alle monsters uit tijdens de hele proef en alle monsters werden ontwikkeld in het Israel Central Virology Laboratory, volgens hetzelfde protocol.


"We hebben een vergelijking gemaakt om te zien of de prestaties van het mondwater inferieur zijn aan het gewone wattenstaafje", legt Schwartz uit. "We hebben geconstateerd dat dit niet het geval is."


Standaardtests identificeren coronavirusinfecties door viraal RNA te isoleren en te versterken. In Israël ondergaan de monsters 40 amplificatiecycli om te bepalen of een persoon positief of negatief is - een zeer hoge standaard, volgens Schwartz.


In het grootste deel van de wereld ondergaan RNA-monsters 30 tot 35 amplificatiecycli.

Het mondwater detecteerde 84% van de positieve gevallen die de swabs ontdekten na 40 cycli. Echter, bij het vergelijken van het mondwater en de swabs met een andere positieve grenswaarde waarden van 30 en lager, wat betekent monsters met een hogere virale lading testte het mondwater in 94% tot 97% van deze gevallen.


"Als we het hebben over scholen die vaker terugkomen met examens, denk ik dat als je iets hebt dat gebruiksvriendelijker is, het veel gemakkelijker zal zijn om mensen te overtuigen om het vaker te doen," zei Schwartz.


Hij merkte ook op dat het ministerie van Financiën een dergelijke stap waarschijnlijk zou verwelkomen, omdat Israël volgens Schwartz ongeveer NIS 1 miljoen per dag investeert in uitstrijkjes. Zouttests zouden veel minder duur zijn en minder apparatuur vereisen.


Gorgelen met zoutoplossing kost een paar cent, zei hij. “Als we iets goedkoper kunnen aanbieden, kunnen we misschien nog veel meer testen doen.”
475 weergaven1 opmerking
bottom of page
israelnieuws