israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Uit Israëlisch onderzoek blijkt dt het castreren van straatkatten slechts een beetje helpt


Een zwerfkat die in de zon ligt in Tel Aviv. Foto door Anna Wachspress via ISRAEL21C


Een onderzoek naar de effectiviteit van de populatiecontrole van straatkatten heeft zojuist bevestigd wat we altijd al wisten: katten hebben echt negen levens. Of liever gezegd, het is erg moeilijk om hun aantal te verminderen.


Zwerfkatten kunnen gezondheidsrisico's vormen voor mensen en lijden zelf aan een slechte gezondheid, wat leidt tot inspanningen om hun toenemende aantal te beteugelen.


De meest populaire methode om kattenpopulaties te controleren heet TNR (trap-caster-release), en bracht zwerfkatten terug naar hun oorspronkelijke locatie. Maar een 12 jaar durend onderzoek door onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, onlangs gepubliceerd in het PNAS-tijdschrift, toonde aan dat het slechts gedeeltelijk succesvol is en dat uiteindelijke resultaten worden bereikt wanneer 70 procent van de katten wordt gecastreerd.


Het onderzoek richtte zich op de centrale Israëlische stad Rishon LeZion. In de eerste periode van vier jaar van het onderzoek was er geen populatie-interventie; in de tweede periode organiseerden onderzoekers een intensief sterilisatieprogramma in de helft van de stad; en in de derde periode van vier jaar werd TNR zoveel mogelijk toegepast op de gehele kattenpopulatie, aldus ISRAEL21C.


Een zwerfkat in Jaffa. Foto door Anna Wachspress via ISRAEL21C


Castratie in slechts de helft van de stadszones verminderde de kattenpopulatie niet, wat onderzoekers toeschrijven aan de immigratie van ongecastreerde katten in het gebied. Pogingen om de gehele kattenpopulatie te castreren leidde tot een vermindering van 7 procent van de populatie, maar een rebound toename van het aantal kittens werd opgemerkt - waarschijnlijk als gevolg van een toename van hun overleving door gebrek aan concurrentie met de gecastreerde, minder agressieve katten.


De ideale oplossing, merken onderzoekers op, zou zijn om ervoor te zorgen dat 70% van de straatkattenpopulatie continu wordt gecastreerd. Om het rebound-effect teniet te doen, stellen ze voor om de voedselbronnen tijdens de TNR-campagnes te beheersen, bijvoorbeeld door voerstations in te stellen en het voeren in andere openbare ruimtes te verbieden. Op deze manier zouden de katten goed worden gevoed en zou het gemakkelijker zijn om ze te vangen voor castratie.
172 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws