top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Uit Israëlische onderzoek blijkt dat het Pfizer vaccin geen invloed op heeft de vruchtbaarheid


Ter illustratie. Foto via Wix


Wijdverbreide geruchten dat mRNA-vaccins de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden, zijn ongegrond, volgens nieuw onderzoek van de afdeling verloskunde en gynaecologie van het Sheba Medical Center in Israël.


Het team bestudeerde 36 paren die een tweede ronde van vitrofertilisatie (IVF) behandelingen ondergingen. Allen hadden de twee rondes beide doses van het Pfizer Covid-19-vaccin gekregen, meldt ISRAEL21C.


Geen van de paren vertoonde verschillen in parameters zoals spermakwaliteit, spermavolume, ovariële stimulatie of aandeel hoogwaardige embryo's in vergelijking met hun IVF-cycli voorafgaand aan vaccinatie.


In feite werd de vrouw bij een derde van de paren zwanger na IVF na vaccinatie, terwijl het gebruikelijke slagingspercentage ongeveer een kwart is.


De observationele studie , gepubliceerd in Reproductive Biology and Endocrinology , concludeerde dat het “mRNA SARS-CoV-2-vaccin geen invloed had op de prestaties of ovariële reserve van patiënten in hun onmiddellijke daaropvolgende IVF-cyclus.”


Hoofdauteur Dr. Raoul Orvieto, directeur van Sheba's IVF Fertility Clinic , zei dat ze besloten de studie te doen omdat veel mensen bang zijn voor de mogelijke effecten van de vaccins op de vruchtbaarheid.


Hij merkte op dat dit de eerste studie is die aantoont en publiceert dat het vaccin geen effect heeft op de mannelijke of vrouwelijke vruchtbaarheid, maar dat grotere studies met een langere follow-up nodig zullen zijn om de observaties van zijn team te valideren.


Orvieto wees er ook op dat sommige voorlopige onderzoeken erop wijzen dat Covid-19-ziekte kan leiden tot een verminderde eierstokfunctie of spermakwaliteit. Zijn groep kon in een eerdere studie “geen enkel effect van COVID-19-infectie op de ovariële stimulatiekenmerken en embryologische variabelen van IVF-behandelingen van patiënten aantonen, behalve voor een verminderd aandeel embryo’s van topkwaliteit.”


Wat betekent dat ingeënt zijn tegen Covid-19 een veiliger gok lijkt te zijn voor stellen die proberen zwanger te worden.309 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page