israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Uit peiling blijkt dat meeste Israëlis de nieuwe regering willen inplaats van vijfde verkiezingen


Naftalie Bennett en Yair Lapid. Screenshot YouTube


Uit een zaterdagavond bekend geworden peiling van Channel News, blijkt dat 46% van de Israëlisch de voorkeur geven aan de nieuwe regeringscoalitie boven voor de vijfde keer naar de stembus gaan. 42% denkt echter dat deze coalitie echter niet lang zal standhouden, terwijl 16% er van uit gaat dat de coalitie helemaal niet zal worden beëdigd.


Uit de peiling blijkt ook dat de meerderheid van het rechtse publiek denkt dat Netanyahu het bij het verkeerde eind had door het voorstel van Katz, om een jaar uit de politiek te gaan om een ​​andere tijdelijke kandidaat van de Likud voor premier te kiezen, niet te accepteren.

Onder het grote publiek gaf 46% de voorkeur aan de eenheidsregering boven verkiezingen. Uit het onderzoek blijkt ook dat het publiek niet optimistisch is over de overlevingskansen van de regering: 42% denkt dat het zal worden beëdigd maar niet zal regeren, 16% denkt dat het helemaal niet zal worden beëdigd en slechts 24% geeft het een kans.


Op de vraag wat hun voorkeursoptie was zei 46% van de deelnemers aan de enquête dat ze de voorkeur gaven aan de regering van Lapid-Bennett, 38% zei dat ze de voorkeur gaven aan een vijfde verkiezing en 15% zei dat ze het niet wisten.


Uit de peiling bleek ook dat Israëli's Bennett meer vertrouwen dan premier Benjamin Netanyahu. Op de vraag wie ze meer vertrouwden, antwoordde 44% Bennett, terwijl 35% Netanyahu zei en 21% zei het niet te weten. Aan de rechterkant vertrouwt 29% Bennett meer, terwijl 53% Netanyahu vertrouwt.


Screenshot Channel 12 News


Op de vraag wie er verantwoordelijk was voor het falen om een ​​rechtse regering te vormen, antwoordde 41% Netanyahu, 24% Bennett en 12% zei het hoofd van het religieuze zionisme, Bezalel Smotrich.


Op de vraag of Netanyahu het bij het verkeerde eind had gehad door tijdelijk een ​​andere kandidaat toe te staan de Likud en de regering te leiden, antwoordde 52% bevestigend en 21% zei dat hij niet had moeten instemmen. Aan de rechterkant zei 46% dat Netanyahu ongelijk had en 25% zei dat hij gelijk had.


Ten slotte toonde de peiling ook aan dat een meerderheid van de Israëli's, 48%, tegen de toetreding van de islamitische Arabische partij Ra'am tot de coalitie is, terwijl 40% het steunt.64 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws