top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Uiterst zeldzame gestolen 2.000 jaar oude munt aan Israëlische autoriteiten in de USA overgedragen


De uiterst zeldzame zilveren kwart shekel munt, geslagen in het jaar 66-73, die werd overhandigd aan de Israëlische autoriteiten in New York. Foto Israel Antiquities Authority


Na een transcontinentale inlichtingenoperatie door de Israel Antiquities Authority (IAA) en de Antiquities Trafficking Unit van het Manhattan District Attorney's office in New York, hebben de VS gisteren (maandag) een uiterst zeldzame munt aan Israël teruggegeven, de vierde in zijn soort bekend in de wereld, die jaren geleden is gestolen en uit Israël is gesmokkeld. Het is een kwart shekel munt gemaakt van zilver, uit het vierde jaar van de Joodse Grote Opstand (66-73 CE).


De ceremonie vond gisteren (maandag) plaats op het kantoor van de Manhattan District Attorney, in aanwezigheid van de directeur van de Israel Antiquities Authority Eli Eskozido, consul-generaal van Israël in New York Asaf Zamir, de Israëlische ambassadeur bij de VN, Gilad Erdan , de officier van justitie van Manhattan, de heer Alvin Bragg, en de plaatsvervangend speciaal agent van Binnenlandse Veiligheid, de heer Mike Alfoso.


Het Romeinse Rijk had lokale heersers beperkte toestemming gegeven om bronzen munten te slaan, afhankelijk van de respectieve mate van belangrijkheid van de klantheersers en hoe dicht ze bij de centrale regering stonden. Het slaan van zilveren munten was een veel beperkter privilege dat aan een kleiner aantal belangrijkere en centralere steden werd verleend.


"Hierdoor was het slaan van zilveren munten door de leiders van de Grote Opstand in feite een verklaring van onafhankelijkheid door de Joden in het land Israël, een verklaring tegen het machtige rijk dat voor hen stond. Veel zilver van de rebellen munten werden geslagen over keizerlijke zilveren munten, die het gezicht van de keizer bedekten met joodse motieven. Dit gaf de munt een veel grotere symbolische waarde dan de geldwaarde van de munt zelf", legt Ilan Hadad uit, archeoloog en inspecteur die verantwoordelijk is voor handel bij de Antiquities Theft Preventie Unit (ATPU) van de Israel Antiquities Authority.


Foto Miri Bar / Israel Antiquities Authority


Kwart Shekel munten uit het vierde jaar van de opstand zijn niet eerder in situ gevonden bij archeologische opgravingen. Een soortgelijke munt werd in de jaren dertig door het British Museum verworven, en ongeveer drie andere "circuleren" onofficieel op de zwarte markt van de oudheid en onder verschillende verzamelaars.


In 2002 hebben Palestijnse plunderaars van oudheden een schat aan munten uit de periode van de Grote Opstand opgegraven in het gebied van de Elah-vallei. Onder de munten in de schat bevond zich een kwart sikkel gemaakt van zilver uit 69 CE –– een jaar voor de verwoesting van de Tweede Tempel in Jeruzalem.


De Israel Antiquities Authority heeft de volgende twee decennia geprobeerd de munt te lokaliseren, gedurende welke tijd deze door illegale antiquiteitenmarkten in Israël, Jordanië en het Verenigd Koninkrijk ging. In Londen werden valse herkomstpapieren opgesteld om de Quarter Shekel van het VK naar de VS te exporteren, waar het te koop werd aangeboden op de Heritage Auction's World Coins & Ancient Coins Signature Auction, gepland voor 3 augustus 2017 in Denver, Colorado.


Ian Hadad(R), inspecteur belast met handel bij de Israel Antiquities Authority, IAA-directeur Eli Eskosido(M) en Manhattan District Attorney Alvin Bragg(L). Foto Naftali Shulman / Israel Antiquities Authority


Eerder dit jaar werd de zaak overgedragen aan kolonel Matthew Bogdanos, hoofd van de Antiquities Trafficking Unit (ATU) van het Manhattan District Attorney's Office. De Israeli Antiquities Authority en de ATPU werkten nauw samen en ontwikkelden voldoende bewijs om een ​​bevel tot inbeslagname van de munt uit te voeren en ontvingen een gerechtelijk bevel om de munt naar Israël te repatriëren.


Het onderzoek werd uitgevoerd door toezichthoudend onderzoek analist Apsara Iyer, onderzoek analisten Daniel Healey en Hillary Chassé, en speciaal agent Megan Buckley van Binnenlandse Veiligheidsonderzoeken, onder toezicht van assistent-officier van justitie Matthew Bogdanos, hoofd van de Antiquities Trafficking Unit en Senior Trial Counsel. Onderzoek ondersteuning werd verleend door Ilan Hadad en Eitan Klein van de Israel Antiquities Authority, Shaaban Abdel Gawad van het Egyptische Ministerie van Oudheden, Detective Constable Sophie Hayes van New Scotland Yard, Aktham Oweidi van het Jordaanse Ministerie van Oudheden, en Homeland Security Investigations in beide Tel Aviv en Deventer. We danken ook Afeef Herzalla voor zijn hulp en medewerking aan dit onderzoek.


Volgens Bogdanos: “De repatriëring van deze buitengewone munt vandaag naar Israël vertegenwoordigt een gekoesterd stukje geschiedenis dat eindelijk naar huis gaat. Maar het vertegenwoordigt ook een even buitengewoon partnerschap tussen de New Yorkse Antiquities Trafficking Unit en de Israeli Antiquities Authority. Het is een partnerschap dat als model moet worden gebruikt bij het terugwinnen van geplunderd cultureel erfgoed over de hele wereld.”


Tijdens een officiële en staatsteruggaveceremonie die vandaag wordt gehouden in het Manhattan District Attorney's office in New York, directeur Eli Eskosido van de Israel Antiquities Authority zei: "Dit is een historische prestatie voor de staat Israël en voor het behoud van zijn cultureel erfgoed, aangezien dit pas de tweede keer is dat ze ooit zijn geplunderd en gesmokkeld van Israël dat ze zijn teruggegeven aan de staat. Dit is het begin van een zeer positieve en belangrijke trend voor het herstel van cultureel erfgoed."
81 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page