israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

UNHRC stelt onderzoek in naar vermeende oorlogsmisdaden van Israël, Hamas blijft buitenschot


Plaatsen in Israël die onder raketvuur van Hamas lagen.


De UN HRC heeft besloten een onderzoek naar vermeende oorlogsmisdaden van Israël in te stellen. Over een onderzoek naar de oorlogsmisdaden van Hamas wordt met geen woord gerept. Nederland onthield zich van stemming.


De 24-9 stemming, met 14 onthoudingen, riep op tot de oprichting van een permanente "onderzoekscommissie" - het krachtigste instrument waarover de raad beschikt - om rechtenschendingen in Israël, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever te volgen en erover te rapporteren. Het zou de eerste dergelijke COI zijn met een "doorlopend" mandaat.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de actie “de 4.300 raketten op Israëlische burgers volledig negeert” die tijdens de recente gevechten vanuit Gaza zijn afgevuurd. Het noemde het besluit een "morele smet op de internationale gemeenschap en de VN, terwijl premier Netanyahu en president Rivlin hun verontwaardiging uitspraken over deze organisatie die opnieuw laat zien hoe anti Israël ze is".


Premier Benjamin Netanyahu zei dat de raad met zijn "schandelijke beslissing" een "flagrante anti-Israëlische obsessie" had getoond, eraan toevoegend dat de "automatische meerderheid in de raad een genocidale terroristische organisatie vergoelijkt die opzettelijk op Israëlische burgers gericht is en tegelijkertijd burgers van Gaza verandert in menselijke schilden. "


President Reuven Rivlin betreurde de “onverklaarbare beslissing tegen Israëlische burgers die werden geconfronteerd met het criminele vuur van duizenden raketten op onschuldige burgers.


"De wereld staat op zijn kop", zei hij.


De landen die tegen de resolutie waren, waren: Oostenrijk, Bulgarije, Kameroen, Tsjechië, Duitsland, Malawi, Marshalleilanden, het Verenigd Koninkrijk en Uruguay.

De landen die zich van stemming hebben onthouden waren: Bahama's, Brazilië, Denemarken, Fiji, Frankrijk, India, Italië, Japan, Nepal, Nederland, Polen, Republiek Korea, Togo en Oekraïne.


Het is voor het eerst dat de UNHRC een permanente onderzoeksmissie heeft ingesteld met betrekking tot een VN-lidstaat en Israël heeft duidelijk niet te zullen meewerken.


Zoals Hillel Neuer tweette: dit zijn de echte landen die de mensenrechten overtreden en daarmee wegkomen zonder dat er een vinger naar wordt uitgestoken.279 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
 
israelnieuws