top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Universiteit Tel Aviv: Aerobische activiteit kan risico op uitgezaaide kanker met 72% verminderen


Uitgezaaide kanker. Screenshot YouTube


Een nieuwe studie aan de Universiteit van Tel Aviv wees uit dat aerobische oefening het risico op uitgezaaide kanker met 72% kan verminderen. Volgens de onderzoekers verhoogt intensieve aerobe training de consumptie van glucose (suiker) van interne organen, waardoor de beschikbaarheid van energie voor de tumor afneemt.


De studie werd geleid door twee onderzoekers van TAU's Sackler Faculteit der Geneeskunde: prof. Carmit Levy van de afdeling Humane Genetica en Biochemie en dr. Yftach Gepner van de School of Public Health en het Sylvan Adams Sports Institute. Prof. Levy benadrukt dat door het combineren van wetenschappelijke knowhow van verschillende scholen bij TAU, de nieuwe studie heeft geleid tot een zeer belangrijke ontdekking die kan helpen bij het voorkomen van uitgezaaide kanker - de belangrijkste doodsoorzaak in Israël.


Het artikel werd gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Cancer Research en gekozen voor de cover van het nummer van november 2022.


Prof. Levy en Dr. Gepner: “Studies hebben aangetoond dat lichaamsbeweging het risico op sommige vormen van kanker met wel 35% vermindert. Dit positieve effect is vergelijkbaar met de impact van lichaamsbeweging op andere aandoeningen, zoals hartaandoeningen en diabetes. In deze studie hebben we nieuw inzicht toegevoegd, waaruit blijkt dat aërobe training met hoge intensiteit, die zijn energie haalt uit suiker, het risico op uitgezaaide kanker met maar liefst 72% kan verminderen. active, be healthy', kunnen we nu uitleggen hoe aërobe activiteit de preventie van de meest agressieve en uitgezaaide vormen van kanker kan maximaliseren."


De studie combineerde een diermodel waarin muizen werden getraind volgens een strikt trainingsregime, met gegevens van gezonde menselijke vrijwilligers die voor en na het hardlopen werden onderzocht. De menselijke gegevens, verkregen uit een epidemiologische studie die 3.000 personen gedurende ongeveer 20 jaar volgde, wezen op 72% minder uitgezaaide kanker bij deelnemers die regelmatige aerobe activiteit met hoge intensiteit rapporteerden, in vergelijking met degenen die niet aan lichaamsbeweging deden.

Het diermodel vertoonde een vergelijkbaar resultaat, waardoor de onderzoekers ook het onderliggende mechanisme konden identificeren. Bij het bemonsteren van de inwendige organen van de fysiek fitte dieren, voor en na lichamelijke inspanning, en ook na de injectie van kanker, ontdekten ze dat aërobe activiteit de ontwikkeling van uitgezaaide tumoren in de lymfeklieren, longen en lever aanzienlijk verminderde. De onderzoekers veronderstelden dat dit gunstige resultaat bij zowel mensen als modeldieren verband houdt met de verhoogde glucoseconsumptie veroorzaakt door inspanning.


Prof. Levy: “Onze studie is de eerste die onderzoekt naar de impact van inspanning op de inwendige organen waarin uitzaaiingen zich meestal ontwikkelen, zoals de longen, lever en lymfeklieren. Bij het onderzoeken van de cellen van deze organen vonden we een stijging van het aantal glucosereceptoren tijdens aerobe activiteit met hoge intensiteit - verhoging van de glucose-inname en het veranderen van de organen in effectieve energieverbruikende machines, net zoals de spieren. We nemen aan dat dit gebeurt omdat de organen moeten strijden om suikerbronnen met de spieren, waarvan bekend is dat ze grote hoeveelheden verbranden hoeveelheden glucose tijdens lichaamsbeweging. Bijgevolg, als kanker zich ontwikkelt, vermindert de hevige concurrentie om glucose de beschikbaarheid van energie die cruciaal is voor metastase. Bovendien wordt deze toestand, wanneer een persoon regelmatig oefent, permanent: de weefsels van inwendige organen veranderen en worden vergelijkbaar met spierweefsel. We weten allemaal dat sport en lichaamsbeweging goed zijn voor onze gezondheid. Ons onderzoek, waarbij we de inwendige organen onderzochten, ontdekte rood die oefening verandert het hele lichaam, zodat de kanker zich niet kan verspreiden en de primaire tumor ook kleiner wordt."


Dr. Gepner voegt eraan toe: "Onze resultaten geven aan dat, in tegenstelling tot vet verbrandende oefeningen, die relatief matig zijn, het een zeer intensieve aerobe activiteit is die helpt bij het voorkomen van kanker. Als de optimale intensiteit voor het verbranden van vet 65-70% van de maximale hartslag, suikerverbranding vereist 80-85% - zelfs al is het maar voor korte intervallen.


Bijvoorbeeld: een sprint van een minuut gevolgd door wandelen, dan nog een sprint. In het verleden waren dergelijke intervallen meestal typerend voor de trainingsregimes van atleten, maar tegenwoordig zien we ze ook in andere trainingsroutines, zoals hart- en longrevalidatie. Onze resultaten suggereren dat gezonde individuen ook componenten met hoge intensiteit in hun fitnessprogramma's moeten opnemen. Wij zijn van mening dat toekomstige studies gepersonaliseerde geneeskunde mogelijk zullen maken voor het voorkomen van specifieke kankers, met artsen die de familiegeschiedenis bekijken om de juiste soort fysieke activiteit aan te bevelen. Benadrukt moet worden dat lichaamsbeweging, met zijn unieke metabole en fysiologische effecten, een hoger niveau van kankerpreventie dan welke medicatie of medische interventie dan ook tot nu toe."

87 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page