top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vaarwel smartphone, je oog wordt het scherm als het aan een Israëlisch bedrijf ligt


Foto EyeJets


Lasers gebruiken om een ​​smartphonescherm rechtstreeks op je netvlies te projecteren, klinkt als iets uit de spionagethriller Mission Impossible.


Maar de technologie bestaat vandaag. Het wordt ontwikkeld in Israël, het zal binnen twee jaar op de markt komen en het kost minder dan een iPhone als het eenmaal in massaproductie is, aldus NoCamels.


Het Israëlische bedrijf Eyejets neemt het op tegen Google, Meta (voorheen Facebook), Apple en tal van andere techreuzen, die allemaal erkennen dat slimme brillen binnen tien jaar smartphones zullen vervangen.


Prototype van Eyejets slimme bril. Foto via Eyejets


Klopt. Alles wat je iPhone of Samsung vandaag de dag doet, zal zeer binnenkort worden verkleind tot een bril, die een dappere, nieuwe wereld zonder schermen inluidt.


Facebook CEO Mark Zuckerberg zei een jaar geleden dat "we bouwen aan een toekomst waarin telefoons geen essentieel onderdeel van ons leven zijn", en Apple verwacht dat brillen smartphones tegen 2030 zullen vervangen.


Misschien herinnert u zich de lancering van Google Glass in 2013 - een apparaat van $ 1.500 dat een beeld op de bovenhoek van een lens projecteerde.


Dat zorgde voor veel belangstelling, maar bleek een commerciële flop te zijn. De technologie heeft sindsdien een lange weg afgelegd, maar het idee om een ​​beeld op een lens te projecteren blijft centraal staan ​​in het meeste huidige onderzoek.


Sommige bedrijven projecteren holografische beelden op de lens en reflecteren deze terug op het netvlies.


Anderen zien af ​​van lenzen en projecteren rechtstreeks op het netvlies, de dunne laag weefsel die de achterkant van het oog vormt, met behulp van een virtueel netvliesweergavesysteem (VRD). Maar gebruikers hebben moeite om hun blik te beheersen, waardoor het beeld verspringt


Eyejets is naar eigen zeggen het enige bedrijf dat VRD combineert met een unieke eye-track-technologie, zodat het beeld van je smartphone constant in beeld blijft.


De technologie kan worden aangebracht op een bril met uw eigen glazen op sterkte die, zegt het bedrijf, net zo licht en comfortabel zal zijn om te dragen als een gewone bril.


Eyejets heeft gebruik gemaakt van de expertise op het gebied van elektronica en toegepaste fysica van Dr. Joshua Gur en de ervaring van ervaren oogarts Isaac Lipshitz, die 30 jaar heeft besteed aan het ontwikkelen van accessoires die in de ogen worden geïmplanteerd.


"Wat we hebben, wat vrij uniek is, is de eyetrack", vertelt CEO Edu Strul, voormalig hoofd van de afdeling engineering en vliegtuigprogramma's van de Israëlische luchtmacht, aan NoCamels.


Het bedrijf kreeg afgelopen september een aantal patenten voor zijn technologie en er zijn nog meer patenten in behandeling.


Foto uit uit publiciteitsmateriaal van Eyejets

“Ik kan een smartphonescherm op je netvlies projecteren en je een film laten zien, maar omdat je ogen de hele tijd bewegen, kun je de film niet zo goed zien", zegt Strul.


"Onze unieke technologie betekent dat het beeld of de film of wat dan ook rechtstreeks in het midden van het gezichtsveld wordt geprojecteerd, in het midden van het gezichtsveld."


In de bril ingebouwde extra lasers volgen de beweging van het netvlies en corrigeren voortdurend de richting waarin het beeld wordt geprojecteerd.


Het huidige prototype is het bewijs dat het concept werkt, hoewel er duidelijk nog veel werk aan de winkel is voordat het een verkoopbaar product is.


Tot nu toe beslaat het beeld van de smartphone slechts een klein gebied, ongeveer 15 graden van ons gezichtsveld, maar het werkt eraan om dat uit te breiden tot 100 graden.


Lasers projecteren rood, groen en blauw licht vanaf de pootjes van de bril en een kleine bundelsplitser in het midden van de lenzen focust dat op het netvlies.


Het beeld wordt niet op een scherm weergegeven, het wordt met lasers recht in het oog gestraald. Ze werken met een zeer lage intensiteit – projecteren in het oog slechts een fractie van de laserenergie die wordt uitgezonden door bijvoorbeeld een iPhone, die infraroodlasers gebruikt voor gezichtsherkenning.


De lanceringsversie van zijn EyeVis-product zal een slimme bril zijn die verbinding maakt met uw smartphone.
117 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page