top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vanaf mei 2023 hebben Israëli's die EU in willen, voorafgaande online toestemming nodig die € 7 kostVanaf mei 2023 hebben Israëli's die de Europese Unie willen binnenkomen, voorafgaande online toestemming nodig en moeten ze € 7 betalen.


De wijziging heeft gevolgen voor 63 landen die geen deel uitmaken van de EU, maar waarvan de burgers momenteel visumvrij kunnen binnenkomen. Deze landen omvatten de VS, Canada, het VK, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Brazilië en Mexico, evenals Israël, aldus meldt het financiële dagblad Globes.


De wijziging maakt deel uit van het Europese reisinformatie- en autorisatiesysteem (ETIAS), waarvoor in 2016 juridische procedures zijn gestart en het systeem zal in mei volledig operationeel worden. Het doel van ETIAS is om de veiligheid en grenscontroles in de 26 lidstaten van de Schengenzone van de EU aan te scherpen.


Als reden geeft de EU op dat: "terwijl burgers van landen die geen visum nodig hebben voor reizen van maximaal 90 dagen in de EU geen lange procedure voor het aanvragen van het visum hoeven te doorlopen, zal het ETIAS ervoor zorgen dat deze mensen geen veiligheidsrisico vormen. Dit reisautorisatiesysteem verzamelt en houdt de nodige informatie over bezoekers bij en werkt deze bij om te bepalen of het voor hen veilig is om Schengenlanden binnen te komen."


De EU zegt dat het invullen van het formulier 10 minuten duurt en binnen enkele minuten zal worden beantwoord. "Als wat u op het aanvraagformulier hebt ingevuld correct is en u in aanmerking komt voor en niet riskant voor de ETIAS, dan wordt u goedgekeurd. Deze hele procedure zal naar verwachting in slechts enkele minuten worden afgerond. Als er echter een hit van de ETIAS, wordt de aanvraag handmatig verwerkt. De handmatige verwerking duurt naar verwachting ongeveer 96 uur (4 dagen), of maximaal 2 weken."


De vergoeding van € 7 is niet van toepassing op mensen onder de 18 en ouder dan 70. Wel is duidelijk dat de dienst een enorme berg geld voor de EU zal gaan opleveren, omdat je praat over tientallen miljoenen bezoekers van buiten de EU.172 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page