israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Vanille uit Israël staat op het punt de industrie te ontwrichten


Shlomo Kadosh, Vanilla Vida COO, links, en Raz Krizevski, VP R&D. Foto door Bar Cohen via ISRAEL21C


Vanilla is een van 's werelds meest populaire smaken en tegelijkertijd een van de minst bestudeerde. En dat is de reden waarom Oren Zilberman, CEO van de Israëlische startup Vanilla Vida , het grotendeels onbekende gebied van de grote boon als een "grote kans" ziet.


"Onze visie is om de grootste producent van vanille van topkwaliteit te zijn", zegt Zilberman. "We hopen een marktaandeel van 15 procent van de hele industrie te krijgen."


Nu de industrie jaarlijks meer dan $ 3 miljard genereert en groeit, is het een gedurfde zoektocht om een ​​aanzienlijk marktaandeel te claimen.


Vanilla Vida heeft eigen methoden ontwikkeld om te controleren hoe en wanneer de gewaardeerde orchidee in een kas bloeit.


Het bedrijf levert wat het beschrijft als een dramatisch betere boon die gepositioneerd is om de industrie te ontwrichten.


En door gebruik te maken van technologie in elke fase van groei tot product, gelooft Zilberman dat de end-to-end innovatie van het bedrijf het bedrijf een springplank zal geven naar de wereldwijde smaakmarkt.


"Vanilla Vida is een A-to-Z bedrijf dat producten verbouwt, verwerkt en verkoopt", zegt Zilberman.


Medewerkers, investeerders en adviesraad in juni 2021 bij de lancering van wat Vanilla Vida beschouwt als de "meest geavanceerde R&D-faciliteit voor vanille-onderzoek ter wereld". CEO Oren Zilberman is de vijfde van rechts. Foto door Bar Cohen via ISRAEL21C


De strategie van Zilberman, gedeeld door zijn Vanilla Vida-medeoprichters, COO Shlomo Kadosh en CTO Raz Krizevski, is veelzijdig.


Geavanceerde technologie en metabolische oplossingen verbeteren smaakprofielen en stimuleren de productie van superieure bonen om een ​​stabielere toeleveringsketen te creëren tijdens uitdagende klimaatverandering.


Met de slogan "Natural Vanilla for All" opereert Vanilla Vida ook joint ventures met gevestigde Israëlische boeren om dat product te cultiveren en te genezen met behulp van gepatenteerde methoden.


Oren Zilberman toont groene nieuw geoogste bonen in vergelijking met het bruin gezouten product dat klaar is voor verzending. Een kilo wordt verkocht voor $ 250. Foto door Bar Cohen via ISRAEL21C


Het doel is om de industrie te ontwrichten door de groothandelskosten te verlagen en kopers te trekken onder grootschalige B2B-klanten die op hun beurt essentiële ingrediënten leveren aan fabrikanten van consumptiegoederen.


En dit zal ook helpen om de afhankelijkheid van synthetische vanilline, geproduceerd uit petrochemische grondstoffen, te verminderen.


De geur waar iedereen van houdt


"De geur waar iedereen zo van houdt, komt niet van het natuurlijke ingrediënt", zegt Zilberman. “Maple is hetzelfde: je hebt synthetisch en natuurlijk. Maar misschien is het een verdeling van 50-50 procent van de markt versus 95% synthetische vanilline tot 5% natuurlijke vanille. Dat is gek."Alleen de pure boon zit vol met wat koks 'kaviaar' noemen, die kleine vlekjes in de magere, gerimpelde, vochtige donkere bonen.


"Natuurlijke vanilline vind je alleen in vanille", zegt Zilberman. "Met behulp van geavanceerde metabolische oplossingen kan Vanilla Vida veel meer aroma produceren, en vooral vanillinegehaltes, in vergelijking met onze concurrenten."


Meer bonen, smaak en aroma


De hoogwaardige boon wordt gekweekt in tropische omgevingen en vereist doorgaans intensieve arbeid, handbestuiving en een droogproces van vier tot zes maanden. Dit alles gebeurt meestal onder slechte kwaliteitscontroles in ontwikkelingslanden.


Vergelijk dat eens met Vanilla Vida. Het bedrijf gaat er prat op dat het vijf keer zoveel vanille per vierkante voet produceert en 80% meer geconcentreerd vanillearoma en -smaak per boon oplevert. Het doet dit met 20% kortere groeitijd en 85% kortere uithardingsperioden.


Door het aanbod te versterken, hoopt Zilberman ongeveer 25% van de huidige synthetische markt om te zetten naar natuurlijk.


Het klantenbestand bestaat niet uit Israëlische, maar uit Belgische, Franse, Duitse, Spaanse, Zwitserse en Amerikaanse B2B-smaakmakers die gespecialiseerd zijn in het extraheren van het gewas en die de productie van commerciële artikelen door fabrikanten ondersteunen die op vanille zijn gebaseerd.


Vanilla Vida komt overeen met de huidige marktprijzen van $ 250 per kilo. Toch betekent het meer geconcentreerde product kostenbesparingen voor klanten.


"Van de buitenkant ziet ons product eruit als bonen uit Madagascar", zegt Zilberman. "Maar van binnen bevatten ze veel meer aroma, zodat onze klanten 20 of 30% minder vanillestokjes kunnen kopen om dezelfde hoeveelheid extract te krijgen."


Omdat vanille een natuurlijk ingrediënt is, combineert het veel verschillende aroma's. "Je hebt een natuurlijke samenstelling van vanilline samen met moleculen van karamel en azijn en chocoladesmaak", zegt Zilberman.


Zonder genetische manipulatie kan Vanilla Vida de boon navigeren naar "de sensorische ruimte om meer blokken chocolade-vanille- of karamel-vanillesmaak te genereren - op maat gemaakt naar de behoefte van de klant", zegt Zilberman.


“Als je vanille-ijs eet, ruik je het eigenlijk door je mond en niet alleen door de neus. Onze geest zet de geur om in smaak.”


Vanilla Vida's productiefaciliteit bij Yesod HaMaala in klimaatgestuurd en pesticidenvrij. Foto door Bar Cohen via ISRAEL21C


Vanilla Vida verscheept hoogwaardige zaailingen naar telers in de buurt van Haifa, Emek Hefer (in de regio Netanya), Beit She'an, Beit Shemesh, Jeruzalem en Kiryat Gat.


Vanilla Vida teelt ook bonen in Yesod HaMaala in een klimaatgestuurde, pesticidevrije kas, die Zilberman beschrijft als een van 's werelds grootste en meest innovatieve faciliteiten. De productie bedraagt ​​momenteel ongeveer 50.000 zaailingen per jaar; maximaal is het dubbele.


"Door rechtstreeks naar de boeren te gaan, krijgen we de boon tegen een eerlijke prijs zonder tussenpersoon", zegt Zilberman. “En als je de bonen op de juiste manier kweekt en op de juiste manier geneest, is het eindresultaat beter dan op een slechte manier telen en op de juiste manier te curen.”


Vanilla Vida importeert ook onbewerkte bonen van platbladige vanille planifolia planten uit Afrika en India en mogelijk in de toekomst uit Indonesië om thuis te verwerken.

264 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws