israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vanwege slechte hygiënische omstandigheden leed de elite van Jeruzalem aan een infectieziekte


Illustratie via Universiteit van Tel Aviv


Een nieuwe studie door de Universiteit van Tel Aviv en de Israel Antiquities Authority heeft de overblijfselen van 2.700 jaar oude darmwormeieren blootgelegd onder het stenen toilet van een prachtig privélandgoed.


De eierresten behoren tot vier verschillende soorten darmparasieten: rondworm, lintworm, zweepworm en draadworm. Volgens de onderzoekers bevond de stenen wc-bril zich in het "toilet" van het landgoed en de aanwezigheid van de wormen geeft aan dat zelfs de rijke inwoners van Jeruzalem in die tijd aan ziekten en epidemieën leden. Het artikel is onlangs gepubliceerd in het International Journal of Paleopathology.


De stenen toiletbril gevonden tijdens de opgraving in 2019 bij Armon Hanatziv. Foto door Ya'akov Billig via Universiteit van Tel Aviv.


De studie werd geleid door dr. Dafna Langgut van de Jacob M. Alkow afdeling van de Universiteit van Tel Aviv voor Archeologie en Oude Nabije Oosten Culturen, directeur van het Laboratorium voor Archeobotanie en Oude Omgevingen van het Sonia & Marco Nadler Instituut voor Archeologie en het Steinhardt Museum of Natural History.


Dr. Langgut verzamelde sedimentmonsters van onder het stenen toilet, waar de beerput zich bevond. Vervolgens heeft ze in haar laboratorium de eitjes van de parasiet chemisch geëxtraheerd, ze onder een lichtmicroscoop onderzocht en geïdentificeerd. De eierresten werden ontdekt als onderdeel van een bergingsopgraving door de Israel Antiquities Authority, onlangs uitgevoerd aan de Armon Hanatziv Promenade in Jeruzalem, gefinancierd door de Ir David Foundation


"De bevindingen van deze studie behoren tot de vroegste die tot nu toe in Israël zijn waargenomen", zegt Dr. Langgut. “Dit zijn duurzame eieren en onder de speciale omstandigheden van de beerput hebben ze het bijna 2.700 jaar overleefd. Darmwormen zijn parasieten die symptomen veroorzaken zoals buikpijn, misselijkheid, diarree en jeuk. Sommigen van hen zijn vooral gevaarlijk voor kinderen en kunnen leiden tot ondervoeding, ontwikkelingsachterstanden, schade aan het zenuwstelsel en, in extreme gevallen, zelfs de dood.”


Dr. Langgut gelooft dat de darmziekte destijds mogelijk te wijten was aan slechte hygiënische omstandigheden die fecale besmetting van voedsel en drinkwater veroorzaakten. Of het kan te wijten zijn aan een gebrek aan hygiënebewustzijn, zoals het niet wassen van de handen. Andere mogelijke bronnen van infectie waren het gebruik van menselijke uitwerpselen om veldgewassen te bemesten en de consumptie van onjuist gekookt rundvlees of varkensvlees.


Bij gebrek aan medicijnen was herstel van darmwormen moeilijk tot onmogelijk, en geïnfecteerde konden de rest van hun leven last hebben van de parasieten. Daarom is het heel goed mogelijk dat de bevindingen van het onderzoek wijzen op een vervelende en langdurige infectieziekte (vergelijkbaar met luizen en pinworms in de kleuterscholen van vandaag) die de hele bevolking trof. Langgut wijst erop dat deze parasieten vandaag de dag nog steeds bestaan, maar de moderne westerse wereld heeft effectieve diagnostische middelen en medicijnen ontwikkeld, zodat ze geen epidemie worden.


Ya'akov Billig, de directeur van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority, legt uit dat het onbedekte koninklijke landgoed dateert uit het midden van de 7e eeuw voor Christus (de late ijzertijd).


Parasieteneieren teruggevonden bij opgravingen van Armon Hanatziv, Jeruzalem. Via Universiteit van Tel Aviv.


Volgens Billig werden er prachtige stenen artefacten van buitengewoon vakmanschap gevonden op de site, zoals versierde stenen kapitelen (in de Proto-Eolische stijl) van een hoeveelheid en kwaliteit die nog niet werd waargenomen in het oude Israël. Grenzend aan het landhuis was een spectaculaire tuin met een adembenemend uitzicht op de Stad van David en de Tempelberg. Hier werd, samen met de overblijfselen van fruit- en sierbomen, de beerput gevonden die door Langgut werd bemonsterd. Het werd afgedekt door een vierkante kalksteeninstallatie met een gat in het midden, geïdentificeerd als het druppelgat van een toilet.


Voor dr. Langgut, dit was een kans om een ​​onderzoeksgebied toe te passen dat archeoparasitologie wordt genoemd en dat ze in haar laboratorium was gaan ontwikkelen. Op dit gebied identificeren onderzoekers microscopisch kleine overblijfselen van darmwormeieren om meer te weten te komen over de geschiedenis van ziekten en epidemieën. Dit gebied biedt nieuwe informatie over menselijke hygiëne, levensstijl en hygiënische omstandigheden.


Het toilet uit de Eerste Tempel-periode in Jeruzalem. Foto Yoli Schwartz / Israel Antiquities Authority


Langgut en Billig waren niet verrast door de vondst van een toilet in de prestigieuze tuin van het landgoed. “Toiletvoorzieningen waren in die tijd uiterst zeldzaam en waren een statussymbool - een luxe voorziening die alleen de rijken en hooggeplaatsten zich konden veroorloven. Zoals de Talmoed leert: 'Wie is er rijk? ... Rabbi Josef zegt: Iedereen die een badkamer dicht bij zijn tafel heeft.' ”(Babylonische Talmoed, Tractate Shabbat 25: 2).


Volgens Eli Escozido, directeur van de Israel Antiquities Authority: “Het onderzoek uitgevoerd door de Israel Antiquities Authority en onze partners slaagt erin de kleinste details van het dagelijks leven in de oudheid aan te raken; dankzij geavanceerde apparatuur en vruchtbare samenwerking met complementaire onderzoeksinstellingen is het nu mogelijk om fascinerende informatie te extraheren uit materialen waar we voorheen niet de tools voor hadden om wetenschappelijk om te gaan. Tegenwoordig bereikt archeologisch onderzoek opmerkelijke resultaten en leidt het tot een beter begrip van vorige levenswijzen - een begrip dat, zo lijkt het, alleen maar zal blijven evolueren. ”


Dr. Langgut concludeert: "Studies zoals deze helpen ons de geschiedenis van infectieziekten in ons gebied te documenteren en geven ons een kijkje in het leven van mensen in de oudheid."


Dr. Langgut voert momenteel aanvullende analyses uit op de sedimenten die uit de beerput zijn verzameld om meer te weten te komen over het dieet en de geneeskrachtige kruiden die in de late ijzertijd in Jeruzalem werden gebruikt.115 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws