top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vice-gouverneur van de Bank of Israel: "Misschien moeten we ook de 4% rente overschrijden"


Bank of Israel. Screenshot YouTube


De vice-gouverneur van de Bank of Israel, Andrew Abir, gaf maandag tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Accountantskamer commentaar op de economische situatie en zei dat Israël "ver verwijderd is van een recessie", maar dat "het rente-instrument nog steeds niet is uitgeput".


Verwijzend naar de inflatievoorspelling van de Bank of Israel, zei hij tegen Channel 12 News: "De voortzetting van de renteverhoging zal afhangen van wat er daadwerkelijk gebeurt. Als de inflatie stijgt, of als deze niet afneemt zoals we verwachten, zullen we ook de rentedrempel van 4% moeten overschrijden."


"We gaan een slechte periode in de economie in, maar we gaan geen recessie in", verduidelijkte Abir. "In de afgelopen 30 jaar is er hier maar één recessie geweest, in 2002. Daarna waren er twee klappen voor de Israëlische economie: de explosie van de internetzeepbel en de intifada. Dit is de orde van grootte van de klappen nodig om de economie in een recessie te brengen, en zoiets verwachten we dit jaar niet."


Abir schatte dat de Israëlische markt opnieuw minder zal worden beïnvloed door internationale trends, zelfs als andere spelers op de wereldmarkt in een recessie terechtkomen. De reden, snelle en scherpe maatregelen genomen in verband met de rente: "Als je kiespijn hebt en je behandelt het in het begin, is het een simpele behandeling met wat pijn. Als je wacht, kan het een pijnlijke wortelkanaalbehandeling zijn. Wij behandelen inflatie helemaal in het begin, en het doet pijn, maar later had de prijs veel hoger kunnen zijn".


De plaatsvervangend gouverneur verwees ook naar de stappen die de nieuwe regering is gaan zetten. Hij benadrukte het belang van de onafhankelijkheid van de instellingen, en beweerde dat de ratingbureaus en de verschillende spelers op de markt snel kunnen reageren als deze onafhankelijkheid in het gedrang komt, en uiteraard als ze afwijken van het fiscale kader.63 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page