top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Video: De Israëlische politie heeft beelden vrijgegeven van de strijd in Nablus, dinsdag


Screenshot video


De Israëlische politie heeft dinsdagavond beelden vrijgegeven van de urenlange strijd tussen Israëlische troepen en gewapende Palestijnse gewapende mannen tijdens de antiterreuroperatie in de stad Nablus op de Westelijke Jordaanoever.


De beelden zijn gemaakt met de helmcamera's van IDF-soldaten en laten zien dat ze op klaarlichte dag onder zwaar vuur opereren terwijl ze een huis omsingelden waar de Palestijnse terreurverdachte Ibrahim al-Nablusi zich verstopte. Het laat ook troepen zien die verschillende soorten wapens gebruiken in het vuurgevecht en die inbreken in het huis van de terrorist.


Al-Nablusi, 18, slaagde erin om enkele maanden aan arrestatie te ontkomen. Hij stond bij het defensie-instituut bekend als een eigenzinnige jonge man die bekendheid kreeg nadat hij erin slaagde te ontsnappen aan een Israëlische hinderlaag op een terroristische cel waarvan hij lid was. Hij kreeg geleidelijk een trouwe online aanhang en werd een lokale held in Nablus.

Veiligheidsfunctionarissen wisten al dagen waar al-Nablusi zich bevond, maar besloten op een geschikt moment te wachten voordat ze hem achternagingen.

Een Israëlische bron vertelde aan Ynet dat het besluit om de inval op klaarlichte dag en midden in een woonwijk uit te voeren mede bedoeld was als waarschuwing voor andere terreurverdachten.


Al-Nablusi barricadeerde zichzelf in het huis en opende het vuur op de troepen. De troepenmacht zette vervolgens een "snelkookpan"-strategie in om te proberen hem het huis uit te dwingen, te beginnen met pistoolvuur voordat hij overschakelde naar meer dodelijke alternatieven.

Ibrahim al-Nablusi. Screenshot socia media


De bron zegt dat troepen in burger het huis omsingelden waar al-Nablusi zich verstopte en hem riepen zich over te geven nadat ze zichzelf hadden geïdentificeerd.


Het Israëlische defensie-instituut beschouwde al-Nablusi – die niet gelieerd was aan of gefinancierd werd door een terroristische groepering – als een tikkende tijdbom, met de bedoeling aanvallen op Israëli’s uit te voeren. Tijdens een zoektocht naar de ruïnes vonden Israëlische troepen explosieven en munitie, aldus Ynet.143 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page