top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Hartklepreparatie zonder openhartoperatie, een Israëlisch bedrijf maakt het snel mogelijk


Screenshot YouTube


Voor patiënten met hartklep- of aorta-insufficiëntie is de enige beschikbare oplossing momenteel een openhartoperatie om de klep te vervangen.


Helaas is de operatie van vijf tot zes uur te gevaarlijk voor sommige mensen, vooral oudere volwassenen. Slechts 20 procent van de patiënten kan worden goedgekeurd voor de procedure.


Maar als hartklepinsufficiëntie onbehandeld blijft, kan dit leiden tot hartkloppingen, pijn op de borst, vermoeidheid, kortademigheid en uiteindelijk hartfalen. Het overlevingspercentage na vijf jaar is slechts 30%.


De Israëlische startup voor medische hulpmiddelen Cuspa Medical streeft ernaar hartklepinsufficiëntie te behandelen met een procedure die vergelijkbaar is met hoe een stent in het hart wordt ingebracht - via een katheter die door een slagader wordt gestoken die begint in het liesgebied.


Wanneer het minimaal invasieve Cusper-apparaat van Cuspa het hart bereikt, "pakt" het de blaadjes (sterke weefselflappen) rond de aorta vast en sluit ze af om te voorkomen dat er bloed door de hartklep lekt.Lekkage is de reden waarom hartklepinsufficiëntie zo gevaarlijk is.


De aortaklep zit tussen de linker ventrikel van het hart en de aorta. Als de klep niet goed sluit, stroomt het bloed niet meer van het ventrikel naar de aorta, maar terug naar het linkerventrikel, wat stress op het hart veroorzaakt.


De aandoening staat bekend als "aorta-insufficiëntie" en doet denken aan GERD (gastro-oesofageale refluxziekte) waarbij de onderste slokdarmsfincter zwak wordt, waardoor spijsverteringszuur wordt uitgebraakt en brandend maagzuur wordt veroorzaakt.


Maar hoewel GORZ lastig kan zijn, kan aorta-insufficiëntie dodelijk zijn.


Testen op varkens

Cuspa heeft Cusper tot nu toe getest op gezonde varkens.


"We testen op dit moment voornamelijk de veiligheid van het apparaat", vertelt Ariel Weigler, de CEO van Cuspa, aan ISRAEL21c.


Wanneer aortaregurgitatie wordt "gecreëerd" bij de proefvarkens, vermindert Cusper regurgitatie tot 80%, terwijl het op zijn plaats blijft en geen spanning of andere schade aan de klepbladen veroorzaakt.


Als het ook bij mensen werkt, heeft Cusper “het potentieel om patiënten van een ernstige naar een milde vorm te verplaatsen, waardoor de kwaliteit van leven wordt hersteld. Dit zal worden geverifieerd in de eerste proeven bij mensen', legt Weigler uit.


Cuspa oprichter Dr. Yair Feld, links, met CEO Ariel Weigler. Foto met dank aan Cuspa Medical via ISRAEL21C


De klem van Cuspa is gemaakt van dezelfde soort metaallegering die wordt gebruikt voor stents – nitinol – die geen enkele reactie van de lichaamsweefsels bevordert en de vorm “onthoudt” die het verondersteld wordt aan te nemen.


"Het kan in een heel klein formaat krimpen", zegt Weigler, waardoor het mogelijk wordt om van de lies naar het hart te gaan. Nadat de gewenste positie via de katheter is bereikt, kan het implantaat op zijn plaats worden gemanoeuvreerd.


"Zodra je [nitinol] loslaat, keert het terug naar een normale vorm. Daarom wordt het zo veel gebruikt in allerlei soorten medische apparaten”, merkt Weigler op.


Omdat het plaatsen van Cusper in het lichaam zo lijkt op het inbrengen van een stent, “zijn artsen erg gewend aan deze procedure. Er is niets dat hen ervan weerhoudt om het te doen”, zegt Weigler.


Het inbrengen van een Cusper is momenteel een ziekenhuisprocedure, maar Weigler hoopt dat dit in de toekomst in een polikliniek kan worden gedaan.


De klem blijft op een van de aortabladen zitten en de patiënt kan dezelfde dag naar huis.


Klepreparatie vs. vervanging

Cuspa is van plan zijn product te prijzen op ongeveer $ 20.000, inclusief het apparaat, de katheter en training.


Cuspa is niet het enige bedrijf dat het probleem van aorta-insufficiëntie probeert op te lossen met een minimaal invasief apparaat.


Het in Californië gevestigde JenaValve, dat eerder dit jaar $ 100 miljoen ophaalde, voert tests uit in Europa, dat ongeveer een derde van de wereldmarkt voor aortaklepvervanging vertegenwoordigt. Hoewel JenaValve ook dezelfde slagader gebruikt om van de lies naar het hart te gaan, vervangt het product de klep in plaats van deze te repareren, zoals Cuspa voorstelt.


Waarom vervang je de klep niet zoals JenaValve? vroegen we aan Weigler.


“In de meeste gevallen is het klepweefsel niet het probleem. De bladen zijn nog intact en werken normaal, terwijl de insufficiëntie wordt veroorzaakt door structurele veranderingen van gebieden rond de klep zelf. Het behoud van het oorspronkelijke weefsel is gunstig voor de patiënt, dus het is logisch om de klep te repareren in plaats van hem te vervangen.”


Klepvervanging gaat ook gepaard met bijwerkingen en complicaties, waaronder de noodzaak om een ​​pacemaker te implanteren.


$ 2 miljoen ophalen

Het probleem dat Cuspa probeert aan te pakken, treft ongeveer 10 miljoen patiënten wereldwijd. De markt was in 2021 ongeveer $ 11 miljard waard en zal naar verwachting groeien tot $ 33 miljard in 2030, grotendeels gedreven door een vergrijzende bevolking.


Cuspa begon zijn leven in Nazareth in de NGT3-incubator , gewijd aan het bevorderen van joods/Arabische hightech-samenwerking op het gebied van medische hulpmiddelen en levenswetenschappen.


Het bedrijf zamelde geld in via de incubator en de Israel Innovation Authority; Weigler en zijn team willen nu $ 2 miljoen ophalen via een crowdfunding campagne. Het doel is om nog eens 18 maanden testen op varkens te financieren vóór de testfase op mensen.


Cuspa's team van vier omvat de oprichter en chief medical officer van het bedrijf, seriële ondernemer Dr. Yair Feld, die de technologie heeft uitgevonden.


Als de klinische proeven volgens plan verlopen, zegt Weigler, kunnen het apparaat en het behandelingsprotocol binnen enkele jaren op de markt worden gebracht. Er worden momenteel tests uitgevoerd in het Shamir Medical Center, samen met aanvullende tests op dieren in het Beersheva gebied.


Klik hier voor meer informatie.210 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page