top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Het lijkt erop dat flexibele zonnepanelen de sector gaan ontwrichten met hulp van dit Israëlische bedrijf

Screenshot YouTube


Het dak van een uitgestrekt logistiek centrum van Amazon in Frankrijk zal binnenkort worden bedekt met 5.000 vierkante meter lichtgewicht, flexibele zonnepanelen van het Israëlische bedrijf Apollo Power.


Buiten genereert een unieke zonnebestrating van Apollo al schone elektriciteit om de elektrische fietsen en scooters van medewerkers op te laden.


Volkswagen Group plaatste bij Apollo een bestelling van 33 miljoen euro voor 10 jaar lang flexibele folie om hun nieuwe elektrische bestelwagens op te laden met zonneschijn.

“Ik heb het op mijn eigen dak en ik denk dat iedereen dit in de toekomst zal doen”, zegt Apollo CEO en medeoprichter Oded Rozenburg. “Waarom 2.000 kilogram op je dak leggen als je maar 350 kilogram op je dak kunt leggen?”

Foto Apollo CEO Oded Rozenberg met de flexibele zonnepanelen. Foto door Rami Zarnegar via ISRAEL21c


Die simpele vergelijking overtuigde Rozenburg om in 2013 de krachten te bundelen met Eran Maimon.


Maimon, een expert op het gebied van zonne-energie, natuurkunde en werktuigbouwkunde, had tijdens zijn studie aan de Universiteit van Tel Aviv een fotovoltaïsche verf uitgevonden die het overbodig maakt om siliciumwafels in glas te omhullen.


Wereldveranderend

“Het probleem is dat de basistechnologie van zonnecellen bestaat uit zeer dunne siliciumwafels. Siliciumwafels zijn super kwetsbaar, dus je moet ze met glas bedekken en de panelen worden zwaar, duur en beperkt tot plaatsen die het gewicht kunnen dragen”, legt Rozenburg aan ISRAEL21c uit.


“Het idee van flexibele, lichtgewicht panelen die gratis energie van de zon verzamelen, dacht ik, is iets dat de wereld kan veranderen.”


Het duurde een aantal jaren om geld in te zamelen en de uitvinding te perfectioneren bij het Technion-Israel Institute of Technology. In 2020 opende Apollo een kleine fabriek in Yokne'am en begon zijn zonnefilm te verkopen.


Tegenwoordig heeft Apollo Power, met veel klanten en strategische partners onder haar hoede, de grootste flexibele zonnepanelenfabriek ter wereld gebouwd, in de Israëlische Carmel-regio.De volledig geautomatiseerde fabriek van 11.000 vierkante meter positioneert Apollo om de wereldmarkt te bedienen, nu de panelen zowel UL (Noord-Amerika) als IEC (International Electrotechnical Commission)-certificering hebben ontvangen, waardoor ze verbinding kunnen maken met het elektriciteitsnet in veel landen.


Auto’s die kunnen opladen via de zon

De VW-deal is een van de vele voor Apollo in de automobielsector. Omdat de panelen bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en voertuigtrillingen, kunnen ze continu opladen zonder stekker.


“Ik denk dat dit de toekomst van auto's is, waarbij ze zichzelf tijdens het rijden, in het verkeer en terwijl ze geparkeerd staan ​​opladen door de zon”, zegt Rozenburg, die eerder plaatsvervangend CEO was van een van de bedrijven van de Israëlische miljardair-industrieel Stef Wertheimer.


Apollo werkt al tweeënhalf jaar samen met Hyundai aan een project om de panelen te integreren in de motorkap van de elektrische auto Ioniq 5.

De flexibele zonnepanelen van Apollo Power geïntegreerd in een Hyundai Ioniq 5 motorkap. Foto met dank aan Apollo Power via ISRAEL21c


Apollo en Audi wonnen in 2022 een JEC Innovation Award voor het dak van een zonne-elektrische auto dat ze gezamenlijk hebben ontwikkeld. 


De zonnerol en het dak van de zonneauto van het bedrijf waren ook finalisten op Intersolar Europe 2023, de toonaangevende zonnebeurs ter wereld.


Apollo heeft duizenden van zijn aftermarket-producten verkocht aan bus- en vrachtwagenparken in Israël, Duitsland, de VS, België, Polen en Turkije, zegt Rozenburg.

De grootste voedselmerken van Israël, waaronder Osem, Strauss, Supersal en Unilever, hebben allemaal Apollo-panelen bovenop hun bestelwagens.

Apollo Power zonnefilm laadt Strauss-vrachtwagens op. Foto met dank aan Apollo Power via ISRAEL21c


“We lamineren ons zonnepaneel op het dak van het voertuig – het kan elektrisch of diesel zijn – om de batterij te onderhouden en geld te besparen op brandstof. Onze visie is om van daken van voertuigen zonne-energievelden te maken.”


Tests van Apollo hebben een brandstofbesparing van 5-8% aangetoond. Het installeren van een zonnepaneel op een enkele vrachtwagen vermindert mogelijk de CO2-uitstoot met ongeveer vier ton per jaar, terwijl de stedelijke geluidsoverlast aanzienlijk wordt verminderd.


Op het dak

Rozenburg vertelt ISRAEL21c dat Apollo's grootste markt bestaat uit daken met belastingslimieten die geen standaard glazen zonnepanelen kunnen ondersteunen, zoals ongeveer 30 procent van de industriële faciliteiten, waaronder Amazon-magazijnen.

Apollo-panelen zijn ook licht genoeg om op de plastic daken van landbouwkassen en nethuizen te plaatsen. Via een distributieovereenkomst met Tadiran Solar werkt Apollo de afgelopen twee jaar samen met een Israëlische bloemenkas.


Door gewassen te verbouwen onder zonnepanelen (agrivoltaïek) kan hetzelfde stuk land worden gebruikt voor de productie van voedsel en duurzame energie. Agrivoltaïsche energie die op slechts 1% van het bouwland wordt geïnstalleerd, zou in de mondiale elektriciteitsbehoefte kunnen voorzien.


Naast diverse maten zonnepanelenrollen en matten maakt Apollo ook zonnebestratingen en drijvende zonnepanelen voor reservoirs. Een project voor de ontwikkeling van zonneschermen met Lippert Components uit Elkhart, Indiana, heeft onlangs een subsidie ​​ontvangen van het Binational Industrial Research and Development (BIRD) Energy-programma.

De drijvende Apollo-rol. Foto door Ilan Safra via ISRAEL21c


“We hebben tot nu toe ongeveer 20 miljoen sjekel van onze producten verkocht vanuit onze kleine fabriek. De nieuwe Apollo Carmel-fabriek zal een capaciteit hebben om voor 350 miljoen sjekel aan producten per jaar te verkopen”, zegt Rozenburg tegen ISRAEL21c.

De Apollo Carmel-fabriek werd in januari 2024 geopend. Foto door Ilan Safra via ISRAEL21c


Onlangs heeft het bedrijf 2.000 eenheden aan het Israëlische leger geleverd om de telefoons en drones van soldaten in gevechtsgebieden op te laden. Elk paneel van 2 vierkante meter kan zeven telefoons opladen. 


Duurzaamheid is een factor die Apollo onderscheidt van flexibele zonnepanelen die door een handvol kleine concurrenten worden gemaakt, zegt hij.


En onze cel bereikt een efficiëntie van 17,5%, heel dicht bij glazen panelen, terwijl de cellen van onze concurrenten een efficiëntie van 5-10% behalen. Bovendien zijn onze panelen met glaspanelen scherp geprijsd”, legt Rozenburg uit, “zodat ze overal neergezet kunnen worden waar de zon schijnt.”


Voor meer informatie, klik hier
401 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page