top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: IAF-bases openen hun deuren ter ere van de 75e Onafhankelijkheidsdag van Israël


Foto IDF-woordvoerder


Ter ere van de 75e Onafhankelijkheidsdag van Israël werden de poorten van de IAF-bases wijd geopend voor het grote publiek, waardoor iedereen een exclusief kijkje kon nemen in de enorme wereld van de IAF.


Honderdduizenden mensen uit het hele land kozen ervoor om Onafhankelijkheidsdag met hun families door te brengen op een IAF-bases. Hatzerim-bases, Tel Nof en Ramat David waren gevuld met tienduizenden Israëli's die een beetje van de sfeer van de IAF kwamen ervaren. Cabines met virtual reality, een beeld van een reddingsoefening, spectaculaire fly-overs en vliegtuigen die in de tentoonstelling stonden, toonden de kracht van de kracht en toverden een glimlach op de lippen van de kinderen, voor wie vliegen alles is.


"Vertel me, waarom heeft dit vliegtuig bommen en dit vliegtuig niet?" vraagt een van de kinderen verlegen aan de piloot die uitleg geeft over het Lavi (M-346) vliegtuig op een tentoonstelling van Independence Day op de vliegbasis Tel Nof. "Hoe voelt het om in de lucht te vliegen?" vraagt een andere jongen enthousiast, zijn hoofd met een hoed met het IAF-insigne en een gigantische tekening van een vliegtuig op zijn shirt.


"Ik wil ook piloot worden – dat is mijn droom. Mijn moeder en vader vertelden me dat we vandaag op de vliegbasis Tel Nof zouden aankomen om vliegtuigen te zien, en ik was erg opgewonden - ik had nog nooit een straaljager van zo dichtbij gezien," zegt Lavi, een achtjarige jongen uit Gedera. "Als ik groot ben, wil ik zijn zoals zij – zoals de piloten die hier staan. Ik vind vliegen cool, en het is ook belangrijk om het land te beschermen. Hoewel er nog veel tijd is, begin ik nu al geïnteresseerd te raken in vliegtuigen en de IAF."


"Het is belangrijk om de bases open te hebben, zodat je face-to-face informatie toegankelijk kunt maken voor mensen. Soms is het moeilijk te vinden op internet", vertelt luitenant A', een vliegtuigbemanning van het 102nd Squadron ("The Flying Tiger"). "Ik ben blij dat ik hier op Onafhankelijkheidsdag mag zijn, de verschillende mensen mag ervaren en ze ook gelukkig mag maken. Er was een man die geïnteresseerd was in de cursus, en uiteindelijk vertelde hij me dat we voor ons en hem zouden zorgen. Het verwarmde mijn hart."The Sound of Airplanes Het Air Force Museum op Hatzerim Air Force Base opende zijn deuren voor bezoekers die uit alle hoeken van het land kwamen. De vele bezoekers kwamen de IAF-vliegtuigen uit heden en verleden bekijken en ze werden getraind door museumgidsen en bedienden van de squadrons. Onder de attracties in het museum kwam de IAF-band die voor hen optrad met een verscheidenheid aan beroemde nummers van de band.Private Zoe, een zangeres in de band, zei over de dag: "We zijn hier om kinderen gelukkig te maken op Independence Day, en we zijn gekomen om allerlei opbeurende liedjes te spelen." Private Ivri, de bassist van de band, voegde er enthousiast aan toe: "Allereerst is het leuk om alle families te zien die op eigen initiatief naar het IAF Museum zijn gekomen, en bovendien zijn we blij dat we hier zijn om het werk te doen.""Vol emotie"

Op de Ramat David-basis, tussen de massa's mensen, kwam er een voor wie de IAF niet slechts één keer per jaar is. Maj. (res.) Moti Chodos draagt een vizierhoed met het insigne van de basis en zegt met een glimlach dat hij jarenlang als vliegtuig- en helikopterinspecteur heeft gediend. Destijds kreeg hij een onderscheiding voor een storing die hij ontdekte in de Eagle (Skyhawk A-4).


"In de loop der jaren zijn de verhalen die ik samen met de IAF heb meegemaakt verzameld, van de Jom Kipoeroorlog tot Operatie Entebbe, dus de IAF zit voor mij vol emotie", vertelt hij. "We waren een familie, we deden alles samen. Hier terugkomen is altijd spannend. Mijn twee kinderen zijn van de IAF, en het is een soort afsluiting. Het korps zal voor mij altijd een familie blijven, ik ben trots en blij dat mijn kinderen en ik erin zijn opgegroeid."


Foto: Roy Kor / IDF-woordvoerder62 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page