top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Israëlische startups bindelen krachten om zuurstof op de maan te creëren en op te slaan


Screenshot i24-video


Twee ruimtetechnologiebedrijven uit Israël, Helios en Eta Space, bundelen hun krachten om het probleem van zuurstof in de ruimte op te lossen, maakten de bedrijven dinsdag bekend.


Herbruikbare op methaan gestookte raketsystemen hebben vloeibare zuurstof nodig in een verhouding van 1:4, dus de enige kosteneffectieve oplossing voor tanken in een baan om de aarde is het creëren en opslaan van zuurstof op de maan en op Mars.


Helios, dat wordt gesteund door de Israel Space Agency (ISA) en die onlangs financiering van verschillende durfkapitaalbedrijven heeft aangekondigd, heeft een elektrochemische reactor ontwikkeld die zuurstof kan extraheren uit de maan-regoliet, die voor ongeveer 45% uit zuurstof bestaat. Hun gepatenteerde technologie en proces is effectief gebleken en wordt terrestrisch gebruikt voor de extractie van andere elementen, zoals ijzer.


Eta Space, gelegen aan de Space Coast van Florida, is gespecialiseerd in de productie, opslag en overslag van cryogene drijfgassen. De oprichter en CEO, Dr. William Notardonato, werkte 30 jaar bij NASA en is een specialist in cryogene technologieën, met name vloeibare zuurstof en vloeibare waterstof.


"Eta Space zou een belangrijke rol spelen bij het vloeibaar maken en opslaan van de zuurstof die door de Helios-reactor wordt geproduceerd in cryogene tanks", legt Notardonato uit. "De twee bedrijven vullen elkaar aan met hun missie om de kosten in de ruimte nog verder te verlagen, een belangrijke stap om verder te gaan dan de aanwezigheid op aarde."


Space Florida, de luchtvaart- en ruimtehaven ontwikkelingsautoriteit voor de staat Florida, en de Israel Innovation Authority, een onafhankelijk, door de overheid gefinancierd agentschap dat is opgericht om te voorzien in de behoeften van de lokale en internationale innovatie-ecosystemen, hebben onlangs de negende ronde winnaars van industrieel onderzoek en ontwikkelingsfinanciering gekoppeld aan het Space Florida-Israel Innovation Partnership Program.In oktober 2013 hebben Florida en Israël een gezamenlijk fonds van $ 2 miljoen opgericht ter ondersteuning van onderzoek, ontwikkeling en commercialisering van ruimtevaart- en technologieprojecten die zowel Israël als Florida ten goede komen. Voor deze Call for Projects zijn vijf teams geselecteerd voor deze negende ronde van awards.


Als een van de winnende teams zullen Eta Space en Helios elkaars expertise op het gebied van cryogene en chemische technologie benutten om een ​​geïntegreerde fabriek voor de productie en vloeibaarmaking van maanzuurstof te ontwikkelen, een cruciale stap in de richting van een duurzame cis lunaire industrie.


"Om de oprichting van een permanente maanbasis mogelijk te maken, is de technologie van Helios niet voldoende - er is een hele reeks technologieën nodig om de economische waardeketen van de maan te realiseren", zegt Jonathan Geifman, CEO en medeoprichter van Helios. "Deze nieuwe samenwerking met Eta Space zal voor het eerst twee puur commerciële schakels in de keten verbinden - de productie en de opslag van zuurstof - waardoor meerdere en langdurige missies naar de maan economisch haalbaarder worden."

56 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page