israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Na Antarctica traint de Israëlische ultramarathonloper voor Chili


Eyal Shimoni bij de 4 Deserts Ultramarathon op Antarctica, december 2022. Foto door Thiago Diz/RacingThePlanet via ISRAEL21C


“Ik had niet verwacht hoe moeilijk het zou zijn om door de sneeuw en het ijs te komen. Ik deed mijn postdoc in Minnesota, dus ik dacht dat ik wist wat kou is, maar dat wist ik niet”, zegt Eyal Shimoni , de enige Israëlische deelnemer aan de recente Antarctica-etappe van de Racing the Planet 4 Deserts Ultramarathon Series.


Shimoni, 58, verwacht de derde Israëliër ooit te worden die de serie uitrijdt, met een totaal van 1.000 kilometer.


Na tochten van 250 km in de Witte Woestijn van Antarctica, in de Gobi woestijn van Mongolië en in de Rode Woestijn van Namibië, traint hij voor de laatste race in de Atacama woestijn in Chili in september.Eyal Shimoni in de Gobi woestijn, 2019. Foto door Thiago Diz/RacingThePlanet via ISRAEL21C.


In zijn blog over zijn week hardlopen op Antarctica in december, merkte Shimoni op “de sneeuw, het ijs, de trillende windvlagen, stap na stap, lus na lus. Pinguïns, albatrossen, zeehonden, walvissen en orka's. Eindeloos daglicht en uitgestrekte ijsvlaktes.”


De thuisbasis van de 43 deelnemers was een schip. Ze werden elke dag van de ultramarathon met Zodiac-boten naar in kaart gebrachte landpunten gebracht.


Shimoni zegt dat de enorme omvang van het landschap hem het gevoel gaf 'als iemand uit een landelijke kibboets die in Manhattan wordt gedropt'.


'Meer dan ik me kan voorstellen'


Shimoni begon vrij laat in zijn leven te rennen. Sterker nog, zelfs wandelen was niet vanzelfsprekend. Vanwege een zeldzame medische aandoening kon hij gedurende drie jaar van zijn jeugd niet op zijn linkerbeen stappen.


"Aan de start kunnen staan ​​van 4 Deserts was meer dan ik me kon voorstellen toen ik een jongen van acht was", zegt de voormalige Technion-professor voedseltechnologie en biotechnologie, tegen ISRAEL21C.


Als CTO van de Israëlische Strauss Group van 2010 tot 2022 leidde hij nieuwe vormen van samenwerking, waaronder The Kitchen FoodTech Hub en EIT Food Accelerator Network.


Ultramarathon in de Rode Woestijn, Namibië, 2021. Foto door Thiago Diz/RacingThePlanet via ISRAEL21C


Hij ontdekte zijn liefde voor hardlopen op de onverharde paden van de heuvels naast zijn huis in de buurt van Yokne'am in het noordwesten van Israël.


"Na mijn eerste marathon van Tel Aviv realiseerde ik me dat ik geen goede hardloper ben, maar ik geniet ervan", vertelt hij aan ISRAEL21c.


“Ik ging op zoek naar trailraces en ontdekte de ultramarathonwereld. Je loopt verder dan de marathonlengte, meestal op onverharde wegen, dus het past bij mij en mijn capaciteiten. Je gaat in een langzamer tempo over een langere tijd, en ik vind het leuk dat je hierdoor meer tijd in de natuur kunt doorbrengen.”Deelnemers aan de 4 Deserts serie van Racing the Planet kunnen kiezen welke segmenten ze willen doen.


"Het aantal mensen dat alle vier de segmenten in de afgelopen 20 jaar heeft voltooid, is 302. Sommige mensen doen het in één jaar - dat wordt een grand slam genoemd - en sommigen, zoals ik, doen één race per jaar of zelfs meer dan 10 jaar," zegt Shimoni, die 18 maanden trainde voor zijn eerste ultramarathon, de Gobi March, in 2019.


Hij gebruikt deze slopende races niet alleen om zichzelf uit te dagen, maar ook om anderen uit te dagen om namens hem te doneren aan Yadid Lachinuch (Vriend van het Onderwijs), die het voor ouderen mogelijk maakt om als vrijwilliger te dienen in de klaslokalen van de Israëlische basisschool.


42 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws