top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Nieuw microklimaatpak verlost hartpatiënten van overtollig vocht


Screenshot YouTube


Al meer dan 14 jaar gebruikt Yuval Markel dagelijks diuretica om de vochtophoping als gevolg van chronische hartaandoeningen uit zijn lichaam af te voeren. Drie dagelijkse pillen en periodieke infusies van zes uur veroorzaken onaangename bijwerkingen en maken hem uitgeput en ongemakkelijk.


Markel stemde graag in met het testen van een niet-invasieve, medicijnvrije oplossing – het microklimaatpak – op de Rambam Health Care Campus in Haifa.


Het microklimaatpak lijkt een beetje op een ruimtepak en maakt gebruik van het natuurlijke zweetmechanisme van het lichaam om overtollig vocht af te voeren en onmiddellijk te verdampen, zodat de patiënt zich niet bezweet voelt.


Studies hebben aangetoond dat deze wearable de symptomen van hartfalen verlicht zonder bijwerkingen en zonder veranderingen in bloeddruk of nierfunctie, zoals met de huidige methoden kan gebeuren. En na drie dagen gebruik daalden de stresshormoonspiegels van patiënten met 30 tot 50 procent.


"Dit komt door een verlaagd drukniveau in het hart en een betere vochtbalans", legt prof. Doron Aronson, directeur van Rambam's Inpatient Cardiology Unit, aan ISRAEL21C uit.


Onderzoeksbevindingen werden gepresenteerd op een recente internationale cardiologieconferentie in Rambam's Eyal Ofer Heart Hospital and Research Center.


Comfortabel en gratis

Markel zei dat hij opgelucht was een niet-invasieve behandeling te vinden die hem niet uitput zoals de infusies.


"Toen ik het microklimaatpak droeg, voelde ik me veel comfortabeler, veel vrijer", zegt hij.


"Het circuleert warme lucht rond het lichaam, zodat je niet het gevoel hebt dat je transpireert."


Gedurende zes sessies van elk ongeveer zeven uur verloor Markel enkele kilo's vocht per sessie. Hij kon het pak gemakkelijk uittrekken voor een plaspauze.


“De dag na elke sessie was ik minder moe en daarna voelde ik me een aantal weken lichter. Ik kon het huis verlaten en genieten van vele activiteiten.”Het Microclimate Suit is het debuutproduct van AquaPass Medical. Oprichter en CTO Yaacov Nitzan werkt sinds 2000 in cardiovasculaire R&D, eerst bij bedrijven als Johnson & Johnson en daarna als zelfstandig ondernemer.


"V-Wave [maker van een implanteerbaar shuntsysteem voor chronisch hartfalen] en WhiteSwell [een op katheters gebaseerde benadering voor het verwijderen van overtollig weefselvocht] waren succesvol, maar ik denk dat AquaPass de beste zou kunnen zijn."


De kracht van zweten

Nitzan legt uit dat het probleem van vochtophoping enorm is, omdat het mensen treft met drie veelvoorkomende aandoeningen: hartfalen, nierfalen en lymfoedeem.


Normaal gesproken balanceert het lichaam vloeistoffen via een systeem van compartimenten. Wanneer door ziekte overmatige vochtophoping ontstaat, hopen deze zich op in het interstitiële compartiment, een ruimte tussen de bloedvaten en cellen.


Diuretica werken om de vloeistoffen door de nieren te verwijderen, maar "vertrouwen op de nierfunctie is als wrijven over een wond", zegt Nitzan, omdat veel patiënten nieren hebben aangetast.


Dus zocht hij naar een manier om de vloeistof af te voeren "niet invasief, niet met medicijnen en niet afhankelijk van de nierfunctie."


Hij vond zijn antwoord in de miljoenen zweetklieren van het lichaam.


"Het is natuurlijk en gezond om te zweten," zegt Nitzan, "en we worden niet zo resistent tegen zweten als tegen medicijnen. Eigenlijk, hoe meer we zweten, hoe meer we gewend raken aan zweten.”


Sterker nog, hij ontdekte dat zweetklieren van nature vocht uit het interstitiële compartiment halen. Dit was een bekend feit, maar niemand dacht eraan om van de verbinding te profiteren om overtollig vocht te verwijderen.


"Nu moesten we een omgeving creëren waarin een patiënt zou willen zijn", zegt Nitzan.


Een microklimaat creëren

Het Microclimate Suit is ontworpen om transpiratie zonder ongemak te veroorzaken, met behulp van een zeer lage luchtvochtigheid en snelstromende lucht die wordt gegenereerd door een bedieningsconsole met behulp van gepersonaliseerde parameters.


"Als je gaat zwemmen, kun je zweten en heb je het niet warm", zegt Nitzan. “We hebben om die reden het bovenlichaam uit het pak gelaten en ons gericht op de rug, borst en benen. Zodra het vocht door de huid naar buiten komt, wordt het direct verdampt waardoor de patiënt koel en droog aanvoelt.”


Markel beschrijft het gevoel van de luchtstroom als "lekker warm, niet alsof je aan het zweten bent."


Het pak kan in vier uur ongeveer een liter vloeistof verwijderen. Tijdens de behandeling wordt de hoeveelheid gemeten en weergegeven op een monitor. In de toekomst, zegt Nitzan, zou deze informatie op afstand naar de arts kunnen worden verzonden.


"Het versterken van vocht- en natriumverlies via de huid kan het paradigma veranderen voor de behandeling van vochtophoping bij hart- en nierfalen", zegt Aronson, die samen met prof. William Abraham van de Ohio State University en prof. Daniel Burkhoff lid is van de wetenschappelijke adviesraad van het bedrijf. van de Cardiovascular Research Foundation in New York.


"Bij Rambam gebruikten we het Microclimate Suit voor ziekenhuispatiënten met ernstig hartfalen", zegt Aronson. "Als onze patiënten een verbeterde kwaliteit van leven melden en we zien een significante afname van ziekenhuisopnames en sterfte door hartfalen, dan weten we dat we op de goede weg zijn."


Nog experimenteel

Het experimentele Microclimate Suit heeft ongeveer 150 behandelingen gegeven aan meer dan 30 patiënten met hartfalen, beginnend in het ziekenhuis en een maand of twee na ontslag.


"We begonnen met prof. Aronson in Rambam en breidden uit naar Rabin Medical Center, dat de grootste cardiologie-eenheid in Israël heeft", zegt Nitzan.


In de toekomst kan het pak ook getest worden bij dialysepatiënten, die tussen behandelingen door vaak een grote hoeveelheid vocht ophopen.


AquaPass heeft al een Breakthrough Device Designation van de Amerikaanse Food and Drug Administration en is van plan om het Microclimate Suit binnen enkele maanden ter goedkeuring voor te leggen aan de FDA.


De ontwikkeling van het apparaat is gestart in 2019 en is gefinancierd door dezelfde investeerders die de vorige bedrijven van Nitzan hebben ondersteund.


AquaPass is gevestigd in een kibboets ten noorden van Herzliya en heeft naast externe consultants 12 mensen in huis.


"AquaPass heeft meer producten in de pijplijn, maar zal eerst het Microclimate Suit op de markt brengen", zegt Nitzan.


Klik hier voor meer informatie.


71 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page