top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Nieuw nationaal park in Israël is een prehistorisch juweel

Een student voert een opgraving uit bij 'Ubeidiya. Foto door Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority via ISRAEL21c


Het Israëlische 'Ubeidiya National Park' , een wereldwijd erkende archeologische vindplaats gelegen in de Jordaanvallei die maar liefst 1,6 miljoen jaar oud is, werd deze maand aan het publiek onthuld en biedt een glimp van de wereld zoals die was toen de mensheid haar eerste voetstappen buiten Afrika zette.


“Dit is een rode letter voor de prehistorie”, legt Eli Escusido, directeur van de Israel Antiquities Authority, aan ISRAEL21c uit.


“Elk jaar ontwikkelt de Israel Antiquities Authority tientallen archeologische vindplaatsen , waardoor ze toegankelijk worden voor het publiek. Maar 'Ubeidiya is uniek: dit is een prehistorische plek van onschatbaar wetenschappelijk belang voor onderzoek naar het begin van het menselijk ras.'De locatie werd voor het eerst geïdentificeerd in 1959 door natuurinstructeur en gebiedsbewoner Izzy Merimsky. Zijn ontdekking leidde tot een reeks letterlijk baanbrekende opgravingen waarbij overblijfselen van vroege mensachtigen werden opgegraven, stenen werktuigen vervaardigd uit vuursteen, kalksteen en basalt en bewijsmateriaal dat het gebied ooit werd bewoond door megafauna zoals nijlpaarden, giraffen , mammoeten en sabeltandtijgers.

Een ivoren nijlpaardslagtand opgegraven uit 'Ubeidiya. Foto door Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority via ISRAEL21c


Recente onthullingen van het skelet van een jongere die tijdens deze opgravingen zijn gevonden, hebben het inzicht van onderzoekers in de vroege menselijke migratie opnieuw vormgegeven, waarbij een patroon van golven wordt gesuggereerd in plaats van een enkele uittocht uit Afrika.


Na jaren van verwaarlozing na de laatste opgraving in 1999, zag 'Ubeidiya in 2021 een heropleving onder een studie onder leiding van prof. Omry Barzilai van de Universiteit van Haifa. Die onderneming resulteerde in verdubbelde inspanningen om het park te beschermen, te behouden en voor het publiek open te stellen.


Een juweel

De aanwijzing van 'Ubeidiya als nationaal park in 2022 markeerde een cruciaal moment, in lijn met bredere initiatieven om het Zuidelijke Jordaanreservaat nieuw leven in te blazen.

Gezamenlijke inspanningen maakten de weg vrij voor toegankelijke wegen en informatieve paden, met plannen voor een bezoekerscentrum in de toekomstige ontwikkelingsfasen van het park.

Zebratanden van opgravingen op de Ubeidiya-locatie. Foto door Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority via ISRAEL21c


Zvika Sloutzky, CEO van de Lake Kinneret Authority, benadrukte de bredere inspanningen voor natuurbehoud langs de rivier de Jordaan en positioneerde 'Ubeidiya als een juweel in de revitalisering van de regio.


"Dit komt nadat [de rivier] vele jaren van vervuiling en verwaarlozing heeft geleden, omdat hier rioolwater werd gestroomd en het ook werd gebruikt als uitlaat voor zoutwaterbronnen die vanuit het noorden van het Kinneret-meer werden omgeleid," zei hij.


“Het doel van het project is om dit deel van de rivier toegankelijk te maken voor honderdduizenden bezoekers die dit gebied bezoeken, en tegelijkertijd de natuur en het karakter ervan te behouden, en het te transformeren tot een zwem- en recreatiegebied.”


Reis terug in de tijd

Directeur-generaal Raya Shurky van de Israel Nature and Parks Authority benadrukte de rol van het park bij het verbinden van landschappen met de geschiedenis.

“De regio 'Ubeidiya is een spannende reis terug in de tijd. De site bevat drie belangrijke gebieden die aansluiten bij één erfgoedverhaal in de geschiedenis van ons land ”, aldus Shurky.


“Ten eerste vertegenwoordigt de prehistorische vindplaats van Ubeidiya de intrede van de mens in het Midden-Oosten 1,5 miljoen jaar geleden. Ten tweede vertegenwoordigt het aangrenzende Tel 'Ubeidiya het vroege Israël, gebaseerd op de inscriptie van de Egyptische Pharoah Merneptah. En tenslotte vertegenwoordigt Moshav Menahemia het begin van de zionistische beweging; hier in 1901 opgericht, precies in dit district, en luidde de bloei van het zionisme in deze regio in.”

De 'Ubeidiya'-site biedt een kijkje in de vroege menselijke geschiedenis. Foto door Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority via ISRAEL21c


“Deze drie locaties vertellen het verhaal en geven een compleet beeld van het leven in deze regio door de geschiedenis heen tot in onze eigen tijd.”
181 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page