israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO'S Fly-over Israëlische en Duitse vliegtuigen over Israël en bezoek commandanten aan Yad Vashem


Foto IDF-woordvoerders eenheid


Zondag 17 oktober vond er een historische gebeurtenis plaats in Israël, toen onder leiding van de Duitse en Israëlische luchtmachtcommandanten vliegtuigen van beide landen een flyover over Jeruzalem en de rest van Israël uitvoerden.

IAF, generaal-majoor Amikam Norkin, (L) en de commandant van de Luftwaffe, luitenant-generaal Ingo Gerhartz(R). Foto IDF-woordvoerders eenheid


De fly-over maakte deel uit van de start van de multinationale luchtoefening, Blue Flag, die deze maand wordt georganiseerd door de Israëlische luchtmacht.


Het was voor het eerst sinds de eerste wereldoorlog dat Duitse vliegtuigen van de Duitse luchtmacht door het luchtruim van Israël vlogen.


In het persbericht van de IDF werd gezegd: "De flyby drukt het sterke partnerschap en de verbinding uit tussen de luchtmacht en de landen, evenals de toewijding aan voortdurende samenwerking in de toekomst".De Israëlische en Duitse luchtmachtcommandanten bezochten voorafgaand aan de fly-over ook het Yad Vashem Holocaust Memorial Center, waar ze de fototentoonstelling "Flashes of Memory" bezochten, en namen deel aan een herdenkingsceremonie in de Hall of Remembrance. Tijdens de ceremonie staken de commandanten de eeuwige vlam aan en legden een herdenkingskrans ter ere van de slachtoffers van de Holocaust.


Foto IDF-woordvoerderseenheid


Norkin zei in zijn toespraak in Yad Vashem: "Ongeveer een jaar geleden stonden we in het kamp van Dachau en bezochten we samen het Olympisch dorp waar 11 atleten werden vermoord in München, en we zeiden en verklaarden samen: nooit meer".


De Duitse luchtmachtcommandant zei: "We voelen nog steeds het lijden van de Joodse slachtoffers van de Shoah", zei hij, de Hebreeuwse term voor de Holocaust gebruikend. Onze verantwoordelijkheid vervalt niet. De eeuwige vlam van herinnering mag niet doven', zei hij.Gerhartz, zei verder dat hij als commandant van de Duitse luchtmacht een "bijzondere verantwoordelijkheid" voelde voor het onderhouden van goede banden met de IAF.


Daarna gingen de beide commandanten naar hun vliegtuigen om de gezamenlijk fly-over te leiden, waarbij Norkin, aan de stuurknuppel zat van een F-15 straaljager, en de Israëlische vliegtuigen leidde, waaronder een F-35 stealth vliegtuig, terwijl Gerhartz een Eurofighter bestuurde die was geschilderd in de kleuren van de Duitse en Israëlische vlaggen.
153 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws