top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Wie ben jij, Salomé? Een 2000 jaar oud familiegraf ontdekt


Opgraving locatie. Foto Emil Aladjem / Israel Antiques Authority


Een 2000 jaar oude grafgrot uit de Tweede Tempelperiode, de Salome-grot genaamd - een van de meest indrukwekkende grafgrotten die in Israël zijn ontdekt - wordt ontdekt in het Lachish-bos. De opgraving werd uitgevoerd als onderdeel van het Judean Kings' Trail Project onder leiding van de Israel Antiquities Authority, het Ministry for Jerusalem and Heritage en het Joods Nationaal Fonds.

.

De grafgrot bleef in gebruik in de Byzantijnse en vroege islamitische periode en werd bekend als de Salome-grot, vanwege een populaire traditie die het identificeerde als de begraafplaats van Salome, de vroedvrouw van Jezus. Bij het uitgraven van de binnenplaats kwam een rij winkelstalletjes aan het licht die volgens de opgravers kleilampen verkochten of verhuurden. "In de winkel vonden we honderden complete en kapotte lampen uit de 8e tot 9e eeuw CE", zeggen Nir Shimshon-Paran en Zvi Firer, opgravingsdirecteuren in de zuidelijke regio van de Israel Antiquities Authority.


De lampen. Foto Emil Aladjem / Israel Antiques Authority


"De lampen hebben mogelijk gediend om de grot te verlichten, of als onderdeel van de religieuze ceremonies, vergelijkbaar met kaarsen die tegenwoordig worden uitgedeeld bij de graven van rechtschapen figuren en in kerken."


De grafgrot in het Lachish Forest werd 40 jaar geleden voor het eerst blootgelegd door plunderaars uit de oudheid die inbraken in de grot, waarna een archeologische opgraving werd uitgevoerd door prof. Amos Kloner van de afdeling Oudheden. De grot bestond uit verschillende kamers met meerdere uit de rotsen gehouwen kokhim (begraafnissen) en gebroken ossuaria (stenen dozen), wat getuigt van het Joodse begrafenisgebruik. De joodse gewoonte van secundaire begrafenis in stenen ossuaria is bekend in de archeologische archieven, maar de verrassing was de aanpassing van de grot tot een christelijke kapel. Te oordelen naar de kruisen en de tientallen inscripties die in de Byzantijnse en vroeg-islamitische periode op de wanden van de grot waren gegraveerd, was de kapel gewijd aan de heilige Salome.


De grafgrot. Foto Emil Aladjem / Israel Antiques Authority


"De naam Salome (of in het Hebreeuws: Shalom of Shlomit) was een veel voorkomende joodse naam in de Tweede Tempel-periode en was ook bekend in de Hasmonese en Herodiaanse families", zeggen Paran en Firer.


“Volgens een christelijke traditie was Salome de vroedvrouw uit Bethlehem, die geroepen was om deel te nemen aan de geboorte van Jezus. Ze kon niet geloven dat haar gevraagd was om een maagdelijke baby ter wereld te brengen, en haar hand werd droog en genas pas toen ze de wieg van de baby vasthield.”


De grot zelf is vele jaren geleden opgegraven en nu stelt de Israel Antiquities Authority het uitgebreide voorplein van de grot bloot. De rechtbank, die zich uitstrekt over 350 m², is omgeven door hardstenen muren en heeft stenen platen en mozaïekvloeren. De ingangen die naar de grot leiden en de binnenkapel waren blootgelegd, sommige stenen waren uitgehouwen met fijne decoratieve plantaardige ontwerpen, waaronder rozetten, granaatappels en acanthusvazen, typisch Joodse kenmerken. Het voorplein en de grot zelf getuigen dat het familiegraf toebehoorde aan een rijke joodse familie die veel moeite heeft gestoken in het voorbereiden van de grot. Het is opmerkelijk dat de binnenplaats die naar de grafgrotten leidde, meestal uit de rots was gehouwen en niet uitvoerig was gebouwd van hardstenen metselwerk zoals dit voorplein.


Griekse inscriptie. Foto Emil Aladjem / Israel Antiques Authority


De verering van Salome en het gebruik van het voorplein en de grot gingen door tot in de negende eeuw nChr., na de islamitische verovering. Het is interessant dat sommige inscripties in het Arabisch waren geschreven, terwijl de christelijke gelovigen op de plek bleven bidden.


"Salome is een mysterieuze figuur", zeggen de onderzoekers. “Het familiegraf getuigt dat de eigenaren een familie met een hoge status waren in de Judese Shefelah in de Tweede Tempelperiode. De cultus van Salome, geheiligd in het christendom, behoort tot een breder fenomeen, waarbij christelijke pelgrims in de vijfde eeuw na Christus joodse plaatsen ontmoetten en heiligden.


Toegang tot de graf grot. Foto Emil Aladjem / Israel Antiques Authority


De naam Salome is mogelijk in de oudheid verschenen op een van de (niet meer bestaande) ossuaria in het graf, en de traditie die de plaats identificeerde met Salome, de vroedvrouw, ontwikkelde zich en de grot werd vereerd door het christendom.


Volgens Saar Ganor, de directeur van de Israel Antiquities Authority van het Judean Kings' Trail Project: "Zodra de restauratie- en ontwikkelingswerkzaamheden zijn voltooid, zullen het voorplein en de grot worden opengesteld voor het publiek, als onderdeel van het Judean Kings' Trail Project in samenwerking met het Joods Nationaal Fonds en het Ministerie voor Jeruzalem en Erfgoed. Dit pad, dat de Judese Shefelah doorkruist, is de ruggengraat van het culturele erfgoed van het Joodse volk en omvat tientallen locaties uit de tijd van de Bijbel, de Tweede Tempel, de Misjna en de Talmoed. In de opgravingen langs de Judean Kings' Trail creëert de Israel Antiquities Authority een betekenisvolle diepgewortelde verbinding voor het grote publiek tussen archeologie en het culturele erfgoed.


De graf grot. Foto Emil Aladjem / Israel Antiques Authority


Eli Escusido, directeur van de Israel Antiquities Authority: “Het Judean Kings' Trail Project-initiatief is het resultaat van effectieve samenwerking met het Ministerie van Jeruzalem en Cultureel Erfgoed en het Joods Nationaal Fonds, met als doel de archeologie en de ontwikkeling van cultureel erfgoed te verbeteren sites ten behoeve van het grote publiek. De opgraving van de Salome-grot is het resultaat van productieve samenwerking met het Ministerie van Jeruzalem en Erfgoed en het Joods Nationaal Fonds, met als doel de archeologie te verbeteren en erfgoedsites voor het grote publiek te ontwikkelen. De Israel Antiquities Authority ontwikkelt vindplaatsen en maakt erfgoedpaden toegankelijk, als onderdeel van ons inzicht dat archeologische vindplaatsen in niet-bebouwde gebieden een integraal onderdeel vormen van het culturele landschap van het land. Veel van deze paden bevinden zich in de zuidelijke regio van de Israel Antiquity Authority, zoals bijvoorbeeld de Judean Kings' Trail, de Incense Trade Route en de Knights Route. We willen de komende jaren nieuwe wegen en initiatieven blijven ontwikkelen om zo de band tussen het publiek en het erfgoed- en cultuurlandschap te versterken.”


Victor Halfon, directeur van het Joods Nationaal Fonds Lachish Region: “Salome's Cave is een van de vele locaties in het Joods Nationaal Fonds Lachish Forest en langs de Judean Kings' Trail. Het Joods Nationaal Fonds ondersteunt de ontwikkeling van cultureel erfgoed in bosgebieden, als een middel om het grote publiek naar de open gebieden te trekken. De samenwerking van de afgelopen jaren heeft geleid tot de ontwikkeling van verschillende interessante sites. Na de opgravingen zal de Grot van Salome een nieuw aandachtspunt zijn dat toegankelijk is voor bezoekers.98 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page