israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Vier Ramadan online met de nationale bibliotheek van Israël


Ramadan-gebeden in Jeruzalem, 1996. Foto door Gideon Markowiz. Foto met dank aan het Dan Hadani-archief, Pritzker Family National Photography Collection bij NLI


De islamitische heilige maand Ramadan is net begonnen en ter ere van het evenement lanceerde de Nationale Bibliotheek van Israël het "Ramadan Online"-platform dat meerdere evenementen en programma's aanbiedt die zijn gericht op de islamitische cultuur en Ramadan-gerelateerde inhoud.


Het platform is beschikbaar in het Arabisch en Hebreeuws en omvat tentoonstellingen van zeldzame manuscripten, afspeellijsten met Arabische muziek, lezingen, workshops, quizzen en games.


Bronnen over Ramadan en updates over Engelstalige evenementen zijn ook beschikbaar, meldt ISRAEL21C.


De ramadan wordt dit jaar gevierd tussen 1 april en 1 mei en is de negende maand van de islamitische kalender en markeert de openbaring van de koran. Moslims over de hele wereld nemen het in acht met liefdadigheid, vasten, gebeden, familiebezoeken en feestelijke maaltijden.


In de afgelopen jaren hebben ramadanvieringen ook gediend als toegangspoort voor coëxistentie en educatieve programma's waar Arabische en Joodse Israëli's samenkomen voor gezamenlijke activiteiten.


Zo organiseert de organisatie Shared Paths dit weekend Hebreeuwse ramadanreizen en maaltijden in de Arabische steden Kafr Qasim, Tira en Sakhnin. Een interreligieuze gebedsdienst en iftar-maaltijd in Jeruzalem zal worden geleid door de Interfaith Encounter Association en het Interfaith Centre for Sustainable Development .


Sinds de Nationale Bibliotheek van Israël in 2020 met haar online Ramadan-programmering begon, hebben tienduizenden mensen van over de hele wereld deelgenomen. Vorig jaar ontving de Arabischtalige website van de Nationale Bibliotheek meer dan 2 miljoen bezoeken van 1,5 miljoen gebruikers wereldwijd, een stijging van 125 procent vergeleken met het jaar ervoor.


De bibliotheek beschikt over een uitgebreide collectie islam en het Midden-Oosten, waaronder duizenden manuscripten en zeldzame boeken in het Arabisch, Perzisch en Turks uit de negende tot de twintigste eeuw.


Materialen die nu online worden tentoongesteld ter ere van de ramadan zijn onder meer manuscripten over vasten uit korans die teruggaan tot de middeleeuwen, hedendaagse Arabische en ramadanmuziek en fotogalerijen van gebeden in Jeruzalem door de jaren heen.


"We kijken ernaar uit om de traditie van de Nationale Bibliotheek voort te zetten om boeiende en verrijkende inhoud online te presenteren aan een lokaal en wereldwijd publiek ter ere van de ramadan", zegt Samuel Thrope, curator van de collectie Islam en het Midden-Oosten van de bibliotheek.


Hier is de op de Ramadan geïnspireerde afspeellijst die door de bibliotheek is geüpload om je te helpen in een feestelijke stemming te komen. Ramadan Kareem!

55 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws