top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voedingssupplementen kunnen de dosering van Prozac verlagen blijkt uit Israëlische studie


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Israëlische wetenschappers zeggen dat ze misschien een manier hebben gevonden om de dosering van het antidepressivum fluoxetine - algemeen bekend als Prozac - bij mensen te verlagen, waardoor de ongewenste bijwerkingen zouden kunnen verminderen.


Het team van de afdeling Biomoleculaire Wetenschappen van het Weizmann Institute of Science ontdekte dat bèta-sitosterol, een van planten afgeleide stof die als voedingssupplement wordt verkocht en grotendeels wordt gebruikt door mensen die het cholesterolgehalte proberen te verlagen, de angstniveaus bij muizen verlaagt. De stof komt van nature voor in avocado's, pistachenoten, amandelen en andere noten - hoewel in veel kleinere hoeveelheden dan die welke een effect op de muizen lieten zien.


In de studie ontdekte het team dat muizen die bèta-sitosterol kregen, minder angstig waren dan anderen. Ze waren bijvoorbeeld niet zenuwachtig om het helder verlichte centrum van een verblijf binnen te lopen, terwijl andere muizen die geen bèta-sitosterol kregen, voorzichtig waren om in de donkere periferie te blijven en de stress van het felle licht te vermijden. Ze navigeerden ook rustiger door een doolhof.


Wanneer het supplement naast fluoxetine werd gegeven, verminderden de twee stoffen de angst van muizen bij lagere doses vergeleken met de hoeveelheden die nodig waren om hetzelfde effect te produceren wanneer ze afzonderlijk werden toegediend.


De bevindingen zijn afgelopen dinsdag gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Cell Reports Medicine.


Het onderzoek geeft aan dat bèta-sitosterol nuttig zou kunnen zijn als een op zichzelf staande behandeling. Maar als het naast fluoxetine werd gegeven, verminderde het in feite de hoeveelheid van het medicijn dat nodig was om angst bij muizen te verminderen. En aangezien kleinere doses minder bijwerkingen betekenen, waaronder een impact op de gemoedstoestand, evenals misselijkheid, slaperigheid en duizeligheid, zou het veel mensen kunnen helpen als dit zich vertaalt naar mensen.


Van bèta-sitosterol is niet bekend dat het grote bijwerkingen heeft.

105 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page