top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Volg de vlecht naar de Israëlische Prins van Challah


Foto Challah Prince Instagram


Voedselporno op Instagram laat ons vaak kwijlen en gefixeerd zijn. Dat is waarschijnlijk het effect dat de Challah Prince op veel volgelingen heeft als ze zich vergapen aan artistieke, meerstrengelige (tot wel 17) en perfect gevlochten broden, gebakken tot een gouden glans.


Er is ook de intrigerende persona in de perfect samengestelde afbeeldingen om over na te denken: Idan Chabasov, ook bekend als de Challah Prince, een Israëliër van in de dertig met donkere krullen en meerdere tatoeages, waaronder een challah en een garde.


Tijdens een Challah Prince-workshop in een bakstudio in Tel Aviv, lijkt Chabasov speels wanneer hij twee challah-broden aan weerszijden van zijn gezicht omhooghoudt, of ondeugend wanneer hij zijn mond opent, alsof hij klaar is om een ​​grote hap te nemen.


Klaar om een ​​hap te nemen. Foto met dank aan The Challah Prince via Instagram


Persoonlijk en van dichtbij

Chabasov, gekleed in skinny jeans en een witte koksjas met het Challah Prince-logo, begroet ons, van ISRAEL21C, hartelijk als we Baker Street binnengaan, een grillig ingerichte ruimte uitgerust met een rij pastelkleurige Kitchen Aid-mixers en meerdere ovens.


Vanavond zitten 12 deelnemers rond de lange tafel, waarop glanzende Challah Prince brochures (inclusief recept) en bakspullen liggen uitgestald.


Dit is een veel intiemere ruimte dan hij gewend is. In de Verenigde Staten, waar zijn agent het afgelopen jaar vier tournees organiseerde, is de menigte groot en wordt elke beweging van Chabasov op grote schermen geprojecteerd.


De Challah Prince met een van zijn creaties. Foto via Instagram


Als ijsbreker worden we gevraagd om te vertellen over onze challah-bakervaring. Bijna allemaal geven we toe dat we beginners zijn in het maken van dit traditionele sabbatbrood.


Chabasov vertelt ons geruststellend: "om te leren genieten van het proces en in het moment te zijn, zelfs als de resultaten niet zijn zoals verwacht ... volg gewoon de challah-vlecht waar deze ook toe leidt."


Hoe het allemaal begon

Chabasov vertelt ons zijn achtergrondverhaal. Hij heeft Turkse en Bucharaanse roots, maar er was geen savta in de keuken die challah bakte in het huis in Tel Aviv waar hij opgroeide, en bakken was ook geen hobby of interesse, geeft hij toe.


Maar nadat hij zijn studies animatie en beeldende kunst had afgerond, verhuisde hij in 2014 naar Berlijn. Zoals gebruikelijk onder expats, vergezelde hij Israëlische vrienden voor Shabbat-diners op vrijdagavond.


“Ik herinner me een keer dat ik naar de tafel keek en besefte dat er gewoon brood was, maar geen challah. Dus besloot ik er een te bakken. Zodra ik de oven opendeed en de heerlijke geur het appartement vulde, was ik verliefd. Vanaf dat moment heb ik elke vrijdag challah gebakken en ook aan onze Duitse buren gegeven, die niet gewend waren om eten als cadeau te krijgen.”


Chanoeka menorah challah van Idan Chabasov. Foto met dank aan The Challah Prince via Instagram


Al snel werd challah bakken niet alleen een leuke hobby, maar een bezigheid die hij ontdekte, hielp hem zich aan te passen aan die moeilijke eerste maanden van het leven als buitenlander in een nieuwe stad.


“Ik ontdekte tijdens het bakken van challah een wereld van schoonheid, spiritualiteit en persoonlijke groei. Challah is veel meer dan alleen heerlijk traditioneel eten - het gaat niet alleen om het mengen van een paar ingrediënten in een kom. Het is een therapeutisch proces waar je doorheen gaat zonder het te beseffen.”


Idan Chabasov borstelt zijn challah-deeg met eigeel voor een glanzend resultaat. Foto met dank aan The Challah Prince via Instagram


Chabasov lanceerde zijn Challah Prince Instagram-pagina en begon een aanhang op te bouwen. Aangemoedigd door de reacties besloot hij, nadat hij begin 2020 was teruggekeerd naar "Challah-land" (zoals hij naar Israël verwijst), dat het tijd was om de Challah Prince tot leven te wekken en een Amerikaanse workshoptour te doen.


De pandemie zette dit plan al snel in de wacht, maar er volgden Zoom-workshops en toen de Israëlische grenzen eenmaal opengingen, kon hij pop-ups samenstellen in bekende Amerikaanse restaurants, wat vervolgens leidde tot uitnodigingen van diverse groepen in het hele land.


Het simpel houden

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom Chabasov zo'n grote aantrekkingskracht heeft.


Hij begint de workshop met het opzetten van een keppeltje (het is roze en hij heeft het zelf gehaakt) en het reciteren van het joodse gebed over hafrashat challah (een stuk van het deeg scheiden als een offer).


“Het is een traditionele ceremonie die dateert uit de tijd van de Tempel toen het werd gegeven als een offer, maar als je er vanuit een religieus standpunt niet mee verbonden bent, zie het dan als een manier om verbinding te maken met een hogere energie en stuur uw zegen voor het universum, 'zegt hij.


Afgemaakte broden. Foto met dank aan The Challah Prince via Instagram


Chabasov legt ook een deel van de wetenschap van het bakken uit, op een luchtige manier: “Als je het uitrolt, worden de gluten actief en zijn ze misschien niet erg vriendelijk. Je probeert het uit te rollen, maar het krimpt terug. Dit is een teken dat het moet rusten, dus neem jij ook rust.”


Workshopdeelnemers die graag recepten willen bespreken of verschillende vullingen of kleuren willen maken, zullen teleurgesteld zijn. Het recept van Chabasov gebruikt gewone witte bloem en geen eieren of suiker (Amerikanen noemen dit "water challah", zegt hij).


“Ik houd de dingen graag simpel, omdat ik geloof dat schoonheid in de simpele dingen in het leven zit. En ik geloof niet in de bewering, zoals veel mensen vaak doen, dat mijn recept het beste ooit is. Mijn passie is nooit geweest om verschillende recepten te zoeken. Ik probeer geen chef-kok of meesterbakker te zijn.”


Chabasov demonstreert vervolgens zijn meesterschap door ons zijn kenmerkende challah, de 'Royal 11', te laten zien.


Terwijl hij vakkundig de 11 strengen over en onder vlecht, geeft hij toe, “het kan angstaanjagend zijn, maar oefenen is het antwoord. Ik ben tenslotte niet als Challah-prins geboren.”


Kijk hier naar meer creaties.

73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page