israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Volgens Israëlische experts wordt het allergieseizoen erger


Screenshot YouTube


Hoewel deze winter hier in Israël een strenge winter is geweest, genieten veel mensen niet van de lente. En met een goede reden, want het houdt in dat ze wekenlang hun neus snuiten, rode ogen hebben en zich helemaal krassend voelen.


Met andere woorden: het allergieseizoen staat voor de deur. En helaas maakt de klimaatverandering die we meemaken de zaken niet veel beter.


"We hebben het broeikaseffect dat in landen als het onze het warme seizoen verlengt, meer luchtvervuiling, meer bloeitijd en blijkbaar ook een zeer hoge bloei-intensiteit veroorzaakt, die allemaal het leven van mensen met allergieën naar beneden halen", legt Dr. Yuval Tal, directeur van de afdeling klinische immunologie en allergie van het Hadassah Medical Center in Jeruzalem, aan ISRAEL21C uit.


"Een ander ding dat verband houdt met het broeikaseffect is de opkomst van kooldioxide", voegt hij eraan toe. “Hoe meer je de tijdelijkheid van de CO2 verhoogt, hoe langer je de bloemen laat bloeien en meer stuifmeel aanmaakt.”


En stuifmeel is de vijand van mensen die lijden aan luchtwegallergieën.


"Als we aan stuifmeel denken, denken we meestal aan de mooie bloemen waar de bijen naar toe worden getrokken en die ze bestuiven", zegt Gabriela Adler, hoofdwetenschapper bij BreezoMeter , bedrijf voor monitoring en voorspelling van luchtkwaliteit.


“Dat is niet het stuifmeel waar we het over hebben als het om allergieën gaat. Dit is stuifmeel dat wordt bestoven met een andere, op de wind gebaseerde methode', legt Adler uit, die is gepromoveerd in atmosferische wetenschap.


“En omdat de bestuiving niet gericht is zoals bij bijen, heeft het meer te maken met hoeveelheden. De bloemen van deze bomen zijn niet erg mooi omdat ze geen insecten hoeven aan te trekken, en ze dumpen gewoon enorme hoeveelheden stuifmeel in de lucht om iets te laten vangen. Daarom zijn er zulke grote hoeveelheden stuifmeel in de lucht”, vertelt ze aan ISRAEL21c.


“Stuifmeel is seizoensgebonden en verschilt van soort tot soort. Bomen zijn meestal rond de lente, dan is er gras en dan onkruid tegen de herfst. Ze hebben elk een seizoen, net als de verschillende soorten bomen – berken, olijfbomen en eiken hebben allemaal hun eigen seizoen – en ze worden ook allemaal beïnvloed door het microklimaat. Een boom in Seattle heeft een ander seizoenspatroon dan een vergelijkbare boom op 20 kilometer afstand.”


Wat bomen weten?


Adler legt uit dat bomen een emissiemechanisme en een verstrooiingsmechanisme hebben.


"Het emissiemechanisme stoot stuifmeel uit wanneer de omstandigheden optimaal zijn en het voelt alsof het stuifmeel niet verloren gaat", zegt Adler. “Goede omstandigheden zijn een hoge temperatuur en een relatief lage luchtvochtigheid. Bij bomen gebeurt dat meestal rond de lente.”


Maar de effecten van klimaatverandering, fluctuerende temperaturen en langere en kortere seizoenen spelen daar mee.


“Naaldbomen hebben bijvoorbeeld mechanismen die het aantal koude dagen in de winter 'tellen' en wanneer de temperaturen stijgen, 'tellen' ze het aantal warme dagen om te bestuiven. Elke [temperatuur gerelateerde] verstoring verstoort het hele pollenseizoen”, voegt Adler toe.


Specifieke klimatologische gebeurtenissen zoals onweersbuien veroorzaken ook grote schade aan regelmatige bestuivingspatronen, merkt Tal op.

Stress en allergieën


En toch is klimaatverandering niet het enige dat onze allergieën de afgelopen jaren heeft verergerd.


"Andere dingen die de situatie verslechteren, zijn ons groeiende bewustzijn, het feit dat we meer geld hebben en, misschien wel het belangrijkste, de toenemende stress van het westerse leven", merkt Tal op.


“Chronische stress maakt allergische ziekten moeilijker in evenwicht te brengen vanwege een eiwit in het bloed dat het belangrijkste eiwit is in het allergische proces. Het maakt de toestand van allergieën erger en hardnekkiger in het licht van de behandeling. Ik denk dat dat niet minder substantieel is dan andere dingen.”


Wat betreft bewustzijn en geld, merkt Tal op dat, aangezien de meeste mensen niet langer vechten om te overleven zoals ze in het verleden deden, ze meer tijd en aandacht kunnen besteden aan kleinere dingen waar ze last van hebben, zoals loopneuzen en krassende ogen - aandoeningen die niet levensbedreigend maar wel van invloed op het welzijn.


Preventie en behandeling


De twee experts bevelen preventieve maatregelen en behandeling aan.


Adler, wiens bedrijf BreezoMeter gebruikers op de hoogte brengt van realtime allergenen in hun directe omgeving, merkt op dat eenvoudige handelingen, zoals beslissen om de was al dan niet buiten te hangen of met de hond te gaan wandelen vanwege pollenniveaus, blootstelling en lijden kunnen minimaliseren.


"Je kunt proberen het te vermijden en deze hele allergie business te beheren", merkt ze op. "Het gaat er vooral om dat je je ervan bewust bent dat dingen van dag tot dag kunnen veranderen en dat het dynamisch is, zelfs als het allergieseizoen is."


Tal beveelt ondertussen aan vrij verkrijgbare antihistaminica af te zien ten gunste van een bezoek aan een specialist.


“Professionals hebben de tools om mensen te helpen. We kunnen ongeveer 90 procent van de patiënten helpen”, vertelt hij aan ISRAEL21c.


“Een anti-allergiepil is niet altijd de oplossing. Mensen nemen voor alles een antihistaminicum. Het richt meestal geen schade aan, maar het doet ook niet veel goeds, en het is hoe dan ook waarschijnlijk niet hetzelfde soort antihistaminicum dat we als professionals zouden kunnen verspreiden”, zegt hij.


“Naar een deskundige gaan in een goed centrum is de meest effectieve oplossing die ik kan bieden.”
71 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws