israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Voor het eerst in 3,5 jaar heeft Israël weer een staatsbegroting


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Met een meerderheid van 68 - 52 heeft de Knesset vanochtend om 05.30 uur de staatsbegroting goedgekeurd, waardoor Israël voor het eerst in 3,5 jaar weer een begroting heeft en de kans dat de regering Bennett langer blijft zitten dan iedereen had verwacht, aanmerkelijk groter is geworden.


In marathonbesprekingen keurde de Knesset vanmorgen om 5.30 uur de tweede en derde lezing van de begrotingswet 2021 goed. De besprekingen gaan door tot en met vrijdagochtend om ervoor te zorgen dat alle bijbehorende wetgeving worden aangenomen.


Eerder in de zitting werd de Kaderwet Begroting 2021-2022 aangenomen, nadat alle bezwaren van de oppositie waren weggestemd. Het budget voor 2021 is een record van NIS 609,1 miljard (€ 170 miljard) en omvat grote uitgaven als gevolg van de Covid-crisis en de groeiende schuldaflossing, terwijl het budget voor 2022 NIS 573 miljard bedraagt.


Het halen van het budget wordt gezien als een belangrijke test voor Bennett's achtpartijencoalitie, zowel om te bewijzen dat de ideologisch ongelijksoortige alliantie samen kan komen over belangrijke kwesties als omdat het niet halen van de deadline van 14 november automatisch had geleid tot nieuwe verkiezingen.


Met een flinterdunne 61-59 meerderheid kan de regeringscoalitie zich geen fouten of verrassingen veroorloven, maar bij het aannemen van de begrotingskaderwet was de stemming 68-52 voor waarbij één oppositielid stemde ten onrechte voor had gestemd.


Coalitieleden vieren feest nadat het deel van de begroting voor 2021 is aangenomen. Foto: Knesset-kanaal


Bennett feliciteerde de goedkeuring van de begroting op Twitter en noemde het een 'vakantie voor de staat Israël'.


“Na jaren van chaos – we hebben een regering gecreëerd, de [coronavirus] Delta-variant overwonnen en nu, godzijdank, hebben we een budget voor Israël aangenomen! Op volle kracht doorgaan', schreef hij.


Dit zal de eerste staatsbegroting zijn die sinds maart 2018 wordt goedgekeurd en de regering gaf daar voormalig premier Benjamin Netanyahu de schuld van.


Minister van Financiën Avigdor Liberman zei aan het begin van de stemming: "De grote vraag is waarom we al drie en een half jaar geen budget hebben? Er is maar één reden, terwijl iedereen begrijpt dat dit in strijd is met het belang van de Israëlische economie. Dus waarom? Vanwege het persoonlijke belang van één man die bereid was de hele Israëlische economie op te offeren voor zijn persoonlijke belangen.


Premier Naftali Bennett beweerde dat het hele politieke bestaan ​​van Netanyahu draaide om het verdelen van het volk.


Netanyahu antwoordde zelf: "De Palestijnen weten dat ze van Bennett en Lapid zullen krijgen wat ze willen, en wat ze willen is slecht voor Israël."


Hij zei dit waarschijnlijk naar aanleiding van het feit dat het begrotingsplan bijna € 16 miljard aan financiering over vijf jaar bevat om de sociaaleconomische omstandigheden voor de Arabische minderheid in Israël te verbeteren, wat de Arabische Ra'am-partij had geëist als een van de voorwaarden voor hun steun. Het verhoogt ook enkele belastingen waarvan de ultraorthodoxen beweren dat ze hen het meest zullen treffen.

63 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws