israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voor het eerst is er een Marokkaans militair vliegtuig in Israël geland en doet mee aan IDF oefening


Een Marokkaanse Hercules C-130. Foto Wikipedia Commons


Voor heet eerst is een Marokkaans militair vliegtuig in Israël geland. Zondag lande een Hercules C-130 van de Marokkaanse luchtmacht op de Israëlische luchtmachtbasis Hatzor Air Base bij Ashdod. Een eerste teken van normalisatie tussen beide landen na ondertekening van de diplomatieke betrekkingen eind vorig jaar.


Het is de eerste keer dat een militair vliegtuig uit Marokko in Israël is geland, een bijzondere gebeurtenis, als je denkt aan 1973 toen het land deelnam aan de strijd tegen Israël in de Jom Kippur oorlog.


Op vragen van journalisten zei de IDF woordvoerder: "De Israëlische strijdkrachten werken samen met een verscheidenheid aan landen en buitenlandse legers in oefeningen en trainingen, vergaderingen van hoge officieren, en onderzoek en gezamenlijke ontwikkeling", zei de IDF-woordvoerderseenheid. "Natuurlijk, gezien de gevoeligheid van deze oefening, zullen we de identiteit van de deelnemende landen niet behandelen."


Na een onderbreking van 20 jaar in diplomatieke betrekkingen, hernieuwden Israël en Marokko eind vorig jaar hun banden, te midden van een golf van normaliseringsovereenkomsten met andere Arabische landen.152 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws