top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voormalig commandant van IDF-eenheid 8200: "De hervorming is een ramp voor de staat Israël"


Screenshot N12 News


Nadav Tzafrir, voormalig commandant van de IDF 8200 Intelligence Unit, werd zondagavond geïnterviewd op N12 News en verwees naar de storm rond de juridische revolutie. "Het moet gezegd worden dat de juridische hervorming en de meedogenloze manier waarop het momenteel wordt uitgevoerd, een ramp is voor de staat Israël: het is slecht voor de Israëlische economie, slecht voor de Israëlische samenleving, het is een decreet waarvan het publiek niet weet hoe eraan te voldoen."


Tzafir verwees ook naar de brief van de 8200 reserveofficieren, die duidelijk maakten dat ze niet zouden arriveren voor reservedienst "totdat de legale revolutie is geannuleerd". "We moeten het leger buiten deze discussie houden, zodat we kunnen pleiten voor de komende 75 jaar", beweerde hij.


Volgens hem zijn de protesten legitiem, maar mag men niet weigeren niet naar reservedienst te komen. "Aan de ene kant moeten we op alle mogelijke manieren protesteren, en moeten we begrijpen dat de IDF misschien wel het enige heilige deel is waarover er een consensus bestaat."


Volgens hem is er als gevolg van de hervorming schade aan de IDF: "De schade is onbeschrijfelijk. Aan alle capaciteiten van de IDF - de cohesie, de technologische capaciteiten en de moraliteit die voortkomt uit het feit dat het het volksleger is. De regering heeft het recht om hervormingen door te voeren - de vraag is welke hervormingen. De kern van deze hervorming, is dat het ons verandert in een dictatuur. Het berooft het Hooggerechtshof van zijn onafhankelijkheid en professionaliteit. Het Hooggerechtshof staat tussen dit en een dictatuur in, en daarom is de hervorming zoals die is en de manier waarop ze die proberen door te voeren slecht voor de economie en heel slecht voor de hightechindustrie".


Tzafir, die nu partner is in een durfkapitaalgroep, beweerde dat de waarschuwingen tegen de juridische revolutie over de schade aan de Israëlische hi-tech al worden gerealiseerd. "De sneeuwbal is al aan het rollen", beweerde hij. "Ik weet niet wat de helling is en hoe glad het is, maar ik weet dat investeerders al hebben besloten om in 2023 niet in Israël te investeren, ondernemers overwegen te vertrekken en sommigen zijn al vertrokken. Israëlische hightech is niet geïsoleerd - het maakt deel uit van de staat Israël."


We zijn niet afgesneden van de wereld, er is een wereldwijde storm en we hebben momenteel een lokale tornado. Ik weet niet of de economie binnen een jaar of binnen 5 jaar zal worden beschadigd, maar als er hier geen democratie is, zal er geen sterke economie zijn".

124 weergaven1 opmerking

1 comentário


R Thomasson
R Thomasson
13 de mar. de 2023

Nadav Tzafrir heeft gelijk in zijn pleidooi dat het leger moet buiten deze discussie worden gehouden. Men mag niet weigeren naar reservedienst te komen. Hij vergeet echter dat al deze reservisten hebben in het IDF gediend. Op het moment dat zij voor reservedienst worden geroepen, moeten ze hun werk, studie- of zaak voor paar weken achterlaten. Als zij terugkomen, is dat vaak heel moeilijk om de draad weer op te pakken. Zeker met een studie. Hij vraagt zich niet af waarom de ‘Halacha Boys’ niet de plaats kunnen innemen van de reservisten? Zij hebben helemaal niet in het leger gediend. Worden zij niet in het leger gemist? Waarom moeten anderen voor ze opdraaien?

Curtir
bottom of page