top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach bezoekt Yad Vashem


Foto Yad Vashem


President van het Internationaal Olympisch Comité Thomas Bach heeft vandaag een bezoek gebracht aan Yad Vashem, het World Holocaust Remembrance Center. President Bach werd vergezeld door de Israëlische Olympiër en voorzitter van het Olympisch Comité van Israël Yael Arad.


Samen met de voorzitter van Yad Vashem maakten ze een rondleiding door het Holocaust History Museum, namen ze deel aan een herdenkingsceremonie in de Hall of Remembrance, bezochten ze het Children's Memorial en ondertekenden ze het Yad Vashem Guestbook.


Tijdens dit emotionele bezoek schreef Bach het volgende bericht in het Gastenboek van Yad Vashem:

"Woorden kunnen de onuitsprekelijke gruwel van de Shoah niet vatten. Het is hier in Yad Vashem dat ik plechtig de inzet van de hele Olympische Beweging voor non-discriminatie en vrede herbevestig."


Hij werkte verder uit: "Ieder mens moet alles doen wat in zijn macht ligt dat zo'n gruwelijke misdaad tegen de menselijkheid nooit meer kan gebeuren."


Na een bezoek aan het Children's Memorial, gewijd aan de 1,5 miljoen Joodse kinderen die tijdens de Holocaust zijn vermoord overhandigde de voorzitter van Yad Vashem, Dani Dayan, president Bach een Token of Remembrance, het boek To Bear Witness: Holocaust Remembrance at Yad Vashem, ter gelegenheid van zijn eerste officiële bezoek aan de Mount of Remembrance.


Foto via Yad Vashem


"Een deel van het leren over de Holocaust is weten hoe het Joodse leven was vóór de wreedheden; begrijpen welke rol competitieve sporten en cultuur speelden in het Joodse leven", vertelt Yad Vashem voorzitter Dani Dayan. "Velen zijn verrast om te horen over de Joodse atleten van wereldklasse die deelnamen aan internationale spelen zoals de Olympische Spelen. We moeten deze individuen niet als gezichtsloze en naamloze slachtoffers herinneren, zoals de nazi's hen zagen, maar als individuen met unieke levensverhalen, net als wij Yad Vashem wijdt zich aan het vertellen van die verhalen, naast de geschiedenis van hoe ze op brute wijze werden vervolgd, verbannen en uiteindelijk vermoord door toedoen van de Duitse nazi's en hun medewerkers. We zijn het aan hen verplicht om te onthouden wie ze waren en niet alleen hoe ze zijn vermoord."


Aan het einde van het bezoek bezochten Dayan en Bach een boom die in Yad Vashem was geplant ter nagedachtenis aan Rechtvaardige onder de Volkeren Berthold en Elsa Beitz. Berthold en zijn vrouw, Elsa, die in 1973 de titel Rechtvaardige onder de Volkeren kregen.


Foto via Yad Vashem


Berthold Beitz was erelid van het Duitse Olympisch Comité. Tijdens de Holocaust hielp het echtpaar Joden te redden tijdens de Holocaust, ondanks het grote risico voor zichzelf, zijn positie en hun familie. Klik hier voor meer over hun moedige verhaal.

41 weergaven0 opmerkingen
bottom of page