israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vroege triomf, werd gevolgd door een reeks nederlagen voor Team Israël


De Israëlische delegatie op de Olympische Spelen in Tokio. Foto door Amit Shissel/Olympisch Comité Israël via ISRAEL21C


Een bronzen medaille in taekwondo voor Avisag Semberg opende de Olympische Spelen van Tokio op de juiste wijze voor Team Israël. Die prestatie op de eerste volledige dag van de Spelen, 24 juli, werd gevolgd door een paar overwinningen maar vooral veel teleurstellingen voor Israëlische atleten.


Anastasia Gorbenko (17) imponeerde het virtuele publiek door zich te kwalificeren voor de finale van de 100 meter rugslag en de halve finale van de individuele wisselslag op de 200 meter. Ze vestigde een nieuw Israëlisch record en schreef geschiedenis als de eerste Israëlische vrouw die de Olympische zwemfinales bereikte.


Maar op dinsdagochtend werd Gorbenko slechts achtste in de rugslagfinale en vijfde in de halve finale individuele wisselslag.


De mannelijke zwemmers Yaakov Toumarkin en Michael Laitarovsky (100m rugslag) en Denis Loktev (200m vrije slag) werden allemaal uitgeschakeld in hun kwalificatierondes. Zwemster Andrea Murez (student geneeskunde aan de Universiteit van Tel Aviv) werd uitgeschakeld op de 200 meter vrije slag. De overige Israëlische zwemmers zullen tot en met 31 juli deelnemen aan verschillende wedstrijden.


Judo, de sport waarin Israël de helft van zijn cumulatieve 10 Olympische medailles heeft gewonnen, kende tot dusver teleurstellende resultaten.


De hoop van Israël, en kanshebber op een medaille, Sagi Muki, won zijn eerste wedstrijd in de categorie onder de 81 kg en versloeg zijn Braziliaanse tegenstander in minder dan twee minuten. Dinsdagochtend eindigde hij zijn olympische run echter met verlies in de achtste etappe van de finale.


Ook de andere judoka's hebben het niet goed gedaan. Shira Rishony en Baruch Shmailov werden verslagen in hun respectievelijke bronzen medaillewedstrijden. Gili Cohen, Timna Nelson-Levy, Gili Sharir en Tohar Butbul werden uitgeschakeld. Twee wedstrijden van Butbul werden geschrapt toen tegenstanders uit Algerije en Soedan weigerden te strijden tegen de Israëli.


Timna Nelson-Levy verloor haar Olympische wedstrijd op 26 juli. Foto door Amit Shissel/Olympisch Comité Israël


De komende dagen strijden nog vijf andere judoka's voor Israël, waaronder sterke kanshebbers Peter Paltchik en Ori Sasson.


De broers Shachar en Ran Sagiv eindigden respectievelijk op de 20e en 35e plaats in het triatlonevenement waaraan 56 atleten deelnamen.


Artistieke turnster Lihie Raz, 17, behaalde een indrukwekkende score van 14,233 op de ongelijke liggers, maar slaagde er niet in om door te gaan in het algemene damestoernooi.


De mannelijke artistieke turnster Alexander Shatilov werd uitgeschakeld in de competitie, maar Artem Dolgopyat kwalificeerde zich op 24 juli met zijn vloeroefening en zal op 1 augustus opnieuw deelnemen.


Ook schutter Sergey Richter en surfer Anat Lelior kwamen niet verder. Dit waren Richter's derde Olympische Spelen en Lelior's eerste.


De eerste Olympische surfer van Israël, Anat Lelior, eindigde als vierde in haar twee shortboard-heats en kwalificeerde zich niet voor de laatste rondes. Foto met dank aan het Olympisch Comité van Israël


De Israëlische windsurfers Katy Spychakov en Yoav Cohen behaalden beiden de vijfde plaats algemeen na de eerste drie races in respectievelijk de dames- en herencompetities. Woensdag en donderdag gaan ze weer het water in. Laser Radial-zeilster Shay Kakon voor dames eindigde op 27 juli op de 39e en 32e plaats in haar twee races.


Shay Kakon neemt deel aan het laserradiaal zeilen voor vrouwen voor Israël op de Olympische Spelen in Tokio. Foto met dank aan het Olympisch Comité van Israël via ISRAEL21C


Bij het wielrennen stond vijfvoudig Israëlisch wielrenkampioen Omer Shapira in de top drie van de meeste wegraces voor vrouwen, maar eindigde uiteindelijk op de 24e plaats. Mountainbiker Shlomi Haimy eindigde zijn evenement op de 33e plaats van de 38 deelnemers.


Mountainbiker Shlomi Haimy op de Olympische Spelen van Tokio. Foto met dank aan het Olympisch Comité van Israël via ISRAEL21C


Bij het badminton werd Ksenia Polikarpova (damesenkel) op 27 juli uitgeschakeld. Misha Zilberman (herenenkelspel) kon nog doorgroeien, afhankelijk van zijn prestaties in de komende wedstrijden.


Maar we krijgen nog kansen bij: paardensport, honkbal, ritmische gymnastiek, atletiek en artistiek zwemmen, en voor het Israel National Gymnastics-team.

65 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws