israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Waarom deed de Israëlische technologie het zo goed tijdens een pandemie?


Ter illustratie. Foto Chritopher Gower op Unsplash


We kennen allemaal de redenen waarom Israël, de Startup Nation, het afgelopen decennium steeds sterker is geworden: verplichte militaire dienst, de buitensporige invloed van inlichtingeneenheden zoals 8200, instellingen voor hoger onderwijs van wereldklasse, veel 'off-grit', en een neiging om risico's te nemen.


Hoewel al die dingen waar kunnen zijn, denk ik dat ze slechts een deel van het beeld schetsen.


Hoe deed Israëlische technologie het zo goed in 2021 tijdens een aanhoudende pandemie, niet alleen in het ingezamelde geld, maar ook in het aantal SPAC's en IPO's vorig jaar? ISRAEL21C zocht het uit.


Om het kort te houden, volgens de cijfers hebben Israëlische bedrijven in 2021 bijna 26 miljard dollar opgehaald, met vele megafinancieringsrondes van 100 miljoen dollar.


Grafiek met dank aan IVC-Meitar


Het is de moeite waard om te onderzoeken waarom Israëlische technologie deze top heeft bereikt. Ik denk dat het om meer gaat dan de standaard uitleg. Het is een houding ten opzichte van zaken en leven.


De Startup Nation is een unieke plek gecreëerd door een unieke (en soms ongelukkige) samenloop van omstandigheden.


Goed omgaan met druk tijdens een crisis


Over het algemeen geloof ik dat dit de belangrijkste reden was waarom Israël het goed deed tijdens Covid, en het is het meest logisch.


Goede ondernemers zoeken kansen, en Israëli's beschouwden dit als een andere moeilijke situatie, waarin ze niet alleen leerden zich aan te passen, maar van de situatie profiteerden. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg bijna iedereen over de hele wereld te maken met dezelfde ervaring.


Ongetwijfeld heeft de tijd in het leger en het omgaan met de constante adrenaline-stort van het leven in Israël geholpen. Maar wat we zagen als resultaat van een platte digitale wereld, was dat sommige ruige organisaties (met een sterke digitale voetafdruk) vooruit reden terwijl anderen bang waren.


Eerst de poort uit


Israël begon met het bouwen van een technisch ecosysteem voordat veel andere plaatsen dat deden, waaronder een groot deel van Europa. Dit kan ook worden gezegd over een plaats als Silicon Valley, maar het ecosysteem van Israël begon begin jaren negentig echt van de grond te komen.


De realiteit is dat Israël alles moest gebruiken wat het had – wat menselijk kapitaal was – terwijl zijn vijanden (op dat moment) overspoeld werden met olie en wapens.


Tegenwoordig is het een gegeven dat op kenniswerkers gebaseerde economieën, en landen die zich richten op het opbouwen ervan, de toekomst zijn. Maar dat was niet altijd het geval, en Israël gebruikte gewoon wat op dat moment beschikbaar was: scherpe geesten en technologie die zeer bruikbaar en schaalbaar is. Er valt iets te zeggen over vooroplopen.


DNA van partnerschappen


Het bouwen van partnerschappen was niet alleen afhankelijk van de steun van de Joodse gemeenschap in de diaspora, maar ook van wereldwijde multinationals.


Je zou het argument kunnen aanvoeren dat de geest van partnerschappen teruggaat tot de oprichting van de staat Israël in de manier waarop diasporagemeenschappen de jonge staat hielpen ondersteunen met geld, wapens en politieke steun.


Door veel tijd in New York door te brengen, ben ik gaan begrijpen hoe belangrijk het is om een ​​grote onderneming te hebben die je ondersteunt. En dat is altijd het geval geweest; Israël was nooit de markt en alles was op het buitenland gericht. Het is ook de verbinding geweest tussen de VS en Israël, en de sterke pro-Israëlische gemeenschap (niet alleen Joden) die deze partnerschappen hielp vergemakkelijken.


Dit heeft ook geholpen bij het faciliteren van relaties en het opbouwen van een ecosysteem dat nodig is om bedrijven te laten groeien in plaatsen buiten Israël, zoals de Bay Area en New York, en omvat investeerders, dienstverleners, potentiële werknemers en klanten.


Veel ontwikkelaarstalent


Er zijn veel getalenteerde softwareontwikkelaars in Israël – ongeveer 300.000, volgens een schatting – en dat is essentieel om vooruitgang te boeken. Het lijkt erop dat je alleen in de VS zoveel zakenmensen zonder technische achtergrond hebt die startups lanceren.


Hoewel ontwikkelaarstalent in de toekomst misschien minder relevant wordt, heb je dit type talent nog steeds nodig om een ​​bedrijf op te bouwen. Lokale salarissen voor dit soort talent kunnen hoog zijn, maar voorlopig is er niet veel keus, tenzij een bedrijf uitbesteedt in het buitenland.


Eerst nieuwe trends uitproberen


De wereld is afhankelijk geworden van technologie van de Startup Nation, vooral cyber en SaaS, nu werken op afstand de norm is geworden. Je kunt dit terugvoeren naar de wens van Israëlische ondernemers om nieuwe trends te omarmen, zoals we zien bij Web 3, blockchain, crypto en NFT's.


Werken in Big Tech, of bij een startup in de groeifase, kan een goed salaris bieden in Israël, maar dit is pas de afgelopen jaren het geval geweest. Het opzetten van een startup of het werken in een onderneming (wanneer je winnaars kiest) is nog steeds de beste manier voor een ambitieuze professional om het groot te maken, in tegenstelling tot het beklimmen van de bedrijfsladder, zoals (tot op zekere hoogte) nog steeds het geval is in de Verenigde Staten.


Het is belangrijk om te onthouden dat durfkapitaal moet worden ingezet. In 2021 dienden zich ook kansen aan, zoals het besluit voor bedrijven om via SPAC 's naar de beurs te gaan - hoewel, zoals we nu zien, die kans van relatief korte duur was.


Om het samen te vatten: hoewel er veel historische redenen zijn waarom de Israëlische technologie alleen maar sterker is geworden tijdens deze aanhoudende crisis, doet het me denken aan dat beroemde citaat van Warren Buffet: "Wees bang als anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig als anderen bang zijn."


Toen een groot deel van de wereld bang was (of hun kop in het zand stak), bogen ondernemers in Israël zich in de chaos en gingen vooruit.


Gezien het feit dat we misschien weer een wild jaar tegemoet gaan met deze wereldwijde pandemie, en met het voortdurende geld in het ecosysteem, zou 2022 opnieuw een mijlpaaljaar kunnen worden.


Jonathan "Yoni" Frenkel is een contentstrateeg en oprichter van YKC Media, een digitaal marketingbureau dat samenwerkt met de wereldwijde tech/venture/startup-communityen schreef dit artikel op verzoek van ISRAEL21C.


77 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws