top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Waarom Israëli's zo blij zijn en hoe we ons allemaal gelukkiger kunnen voelen


Screenshot YouTube


Wat is geluk? Hoe wordt het gemeten? Kunnen we leren gelukkiger te zijn? En waarom behoren Israëli's consequent tot de gelukkigste mensen op aarde?


Dit zijn actuele vragen: Israël staat op de negende plaats in het 10e jaarlijkse Wereldgeluksrapport dat op 18 maart door de Verenigde Naties is uitgegeven, en waar Israël steeg naar de 12e plaats vorig jaar, de hoogste positie ooit.


Het rapport merkt op dat we nu wetenschappelijke hulpmiddelen hebben om geluk te meten en uit te leggen, bijvoorbeeld door woorden te tellen die verband houden met geluk in boeken en sociale media, en het vinden van 'biomarkers' en genetische aanwijzingen met betrekking tot geluk.


Onderzoekers realiseren zich ook dat "belangrijke positieve emoties die een lage opwinding met zich meebrengen - zoals kalmte, vrede en harmonie" significant zijn in de algehele tevredenheid van het leven.


Geluk meten


Anat Fanti, een promovendus aan de Bar-Ilan University die gespecialiseerd is in geluk, welzijn en kwaliteit van leven, zegt dat geluk niet strikt kan worden gedefinieerd.

Foto van Anat Fanti door Daniela Contini


Vragenlijsten kunnen echter helpen bij het kwantificeren van drie belangrijke geluksfactoren: algehele tevredenheid met het leven; verhouding tussen positieve en negatieve gevoelens; en doel of betekenis in het leven.


Het World Happiness Report wijst elk land een gemiddelde toe op basis van de gerapporteerde algemene tevredenheid in het leven en de verhouding tussen positieve en negatieve gevoelens, legt Fanti uit.


Vervolgens doen ze een statistische regressie met behulp van aanvullende landengegevens zoals BBP per hoofd van de bevolking, gezonde levensverwachting; perceptie van corruptie; het vermogen om levenskeuzes te maken; vrijgevigheid, vertrouwen en sociale steun.


Israël scoort hoog op levenstevredenheid, economie, gezondheid, sociale steun en vrijgevigheid.


Maar waarom zijn Israëli's zo tevreden met het leven, gezien de hoge kosten van levensonderhoud en de constante dreiging van militaire conflicten?


"Ik denk dat het een mix is ​​van Israëlische trots en optimisme", zegt Fanti.


Alleen al in de afgelopen twee jaar zijn er veel redenen voor trots en optimisme: Israëls wereld leidende Covid-vaccinprogramma; de opkomst van de " eenhoornnatie "; een brede coalitieregering; en de Abraham-akkoorden, naast andere prestaties.


Bovendien: “Israëliërs hebben familie- en vriendennetwerken die ons sterk en mentaal veerkrachtig maken . Dus zelfs als we rekening houden met ons moeilijke leven hier, zijn we nog steeds veel beter af dan andere landen.”


Gelukkige dingen


Talia Soen uit Tel Aviv probeert via haar iOS-app Happy Things geluk in het buitenland te verspreiden.


Talia Soen, oprichter en CEO van Happy Things. Foto Shir Newman


De app gebruikt positieve psychologische principes om gebruikers te begeleiden bij het uitvoeren van eenvoudige dagelijkse activiteiten waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze bijdragen aan een gelukkig en zelfverzekerd gevoel.


Deze activiteiten kunnen net zo eenvoudig zijn als het luisteren naar een liedje dat gekoppeld is aan een goed geheugen, iemand een compliment geven, een wandeling van 10 minuten maken of denken aan drie gelukkige dingen die deze week zijn gebeurd.


"Happy Things is een product van mijn eigen reis", zegt Soen, 34.


“Ik heb het grootste deel van mijn leven het gevoel gehad dat ik niet gelukkig genoeg was en op zoek naar geluk in externe plaatsen. Ik dacht dat ik gewoon mijn diploma moest halen of een andere baan moest zoeken of een 10K moest rennen of trouwen. Ik deed al die dingen, en het geluk wachtte niet op mij aan de andere kant zoals ik had verwacht.”


Na psychologie, coaching, fitness, voeding en yoga te hebben gestudeerd, kwam Soen tot de conclusie dat geluk een vaardigheid is.


"Het is niet iets externs dat gebeurt, maar eerder iets dat we leren, oefenen en verbeteren", zegt ze. “Het najagen van prestaties is niet de manier om een ​​gelukkig leven te krijgen. Geluk zit in de kleine dingen.”


Happy Things werd begin 2021 gelanceerd en is voornamelijk gericht op de Amerikaanse markt (16e in het World Happiness Report 2022). Ongeveer 10.500 mensen hebben de app gedownload, waarvan 80% vrouw.


De geluksvragenlijst van de app helpt gebruikers de impact van de app te meten. Ze rapporteren gemiddeld een verbetering van 17 procent in geluk na een maand gebruik van de app en een verbetering van 57% na zeven maanden.


“Mensen gebruiken de app gemiddeld drie tot vier keer per week en langdurig. Onze retentie na drie en zes maanden is nog steeds hoog, zeker in vergelijking met andere apps in de fitness- en gezondheidsmarkt”, zegt Soen.


Nationaal geluk


Fanti deed haar masterscriptie over geluk-monitoring-apps zoals Happify , opgericht door twee Israëli's in de Verenigde Staten.


Apps kunnen inderdaad helpen om individueel geluk te vergroten, zegt ze. Ze kunnen ons helpen om te leren focussen op het positieve en niet stil te staan ​​bij het negatieve. Ze kunnen ons heroriënteren van het valse idee dat het kopen van spullen ons een beter gevoel geeft.


Tegelijkertijd, voegt Fanti eraan toe, is er een groeiend besef dat individueel geluk moet worden beschouwd binnen de grotere culturele en economische context.


"Regeringen moeten de juiste omstandigheden bieden voor de bevolking om te gedijen", zegt Fanti.


Ze vertelt ISRAEL21c dat de regeringen van Finland (dat op de eerste plaats staat in het World Happiness Report 2022), Nieuw-Zeeland, Schotland en Wales een coalitie hebben gevormd om welzijn en geluk prioriteit te geven als hun belangrijkste beleidsdoel vóór economische groei.


Hoewel een goede economie nodig is om burgers van voedsel, onderdak en werkgelegenheid te voorzien, is de kwestie hoe fondsen - bijvoorbeeld belastingverlagingen aan bedrijven versus het bouwen van meer ziekenhuizen - kunnen worden toegewezen op basis van de impact op het welzijn.


“Zo zet je geluk centraal in de beleidsvorming”, zegt ze.


Covid versnelde wellness investering


Het zijn niet alleen regeringen die beleidsprioriteiten verschuiven, maar ook investeerders, zegt Or Haviv, partner en hoofd van wereldwijde innovatie bij Arieli Capital.


Of Haviv, Arieli Capital-partner en hoofd van wereldwijde innovatie. Foto door Hadar Yaakov


Arieli, een new-age investerings- en houdstermaatschappij op Wall Street, heeft vestigingen in Israël die gericht zijn op woestijn- en mariene landbouwinnovatie en oceaantechnologie-innovatie. In mei start Arieli Capital het eerste cohort van haar Wellness Tech Bootcamp.


“Een van onze investeringsarmen is Sharenet, een multi-family office in New York”, zegt Haviv. "Plots wil Sharenet wellness- en welzijnstechnologieën voorop stellen en deze verbinden met ziekenhuizen en wellnesscentra en verzekerings- en reisbureaus."


De pandemie heeft deze trend versneld, vertelt hij aan ISRAEL21c.


“We waren allemaal overrompeld door Covid en we hebben onze families, onze kinderen, onze relaties, onze huizen, onze banen, onze doelen en ambities herontdekt. We hebben onszelf herontdekt', zegt Haviv.


De 10 startups na het zaadstadium die worden toegelaten tot de drie maanden durende Wellness Tech Bootcamp, zullen een week doorbrengen in het Bridge Healing Arts Centre in Hartford, Connecticut. Deze stad, ongeveer 115 mijl ten noorden van Manhattan, is een centrum van de verzekerings- en gezondheidsindustrie.


Happy Things, dat onlangs de Fusion LA -accelerator afrondde, is kandidaat voor het Azrieli Capital programma.


“Een paar jaar geleden zouden mensen zich niet voorstellen dat ze apps voor geestelijke gezondheid zouden gebruiken. Nu werd het belang van geestelijke gezondheid benadrukt en begrijpen mensen dat ze digitale oplossingen kunnen gebruiken”, zegt Soen. "Deze markt zal naar verwachting enorm groeien."
113 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page