top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Waarom kwamen sociale activisten uit Chicago naar Israël om boeketten te maken?


Een zomers lelieboeket. Foto met dank aan Southside Blooms via ISRAEL21c


Als je hoort dat een officiële delegatie uit Chicago helemaal naar Israël is gekomen om te leren hoe je bloemen moet schikken, zou je kunnen denken dat je voor de gek gehouden wordt.


Dat is precies waar Zarina Wasser aan dacht , een expert op het gebied van event- en bloemsierkunst uit Jeruzalem.


Wasser zei dat toen ze voor het eerst een e-mail ontving van iemand die beweerde van het consulaat-generaal van Israël in het Midwesten te zijn , ze aannam dat het oplichterij was en nooit de moeite nam om te antwoorden.


“Ik had bijna de kans gemist. Ik zag de lange e-mail in het Engels en dacht bij mezelf: 'Dit is oplichterij.' Ik kreeg een vervolgmail. Het was korter, maar het zei hetzelfde, dat ze op zoek waren naar iemand die bloemenontwerp kan leren aan gasten uit Chicago,' zegt ze, eraan toevoegend dat zelfs de tweede e-mail haar niet kon overtuigen om te antwoorden.


“Uiteindelijk kreeg ik een direct bericht op Instagram. Dus liet ik de boodschap aan mijn partner zien, die een Amerikaan is, en hij hielp me het allemaal uit te zoeken.”


Hulp aan risicojongeren

Het verzoek was zeker echt.


Wasser vertelt dat het personeel van het consulaat (ze noemt ze "geweldig, niet van deze wereld") hoopte dat ze een professionele cursus kon geven op speciaal verzoek van Southside Blooms , een duurzame bloemenwinkel gerund door Chicago Eco House , een non-profitorganisatie die risicovolle werknemers in dienst heeft. jeugd.


Eindelijk kwamen de wielen van het ongebruikelijke project in beweging.


“Het was mijn taak om hen vaardigheden en technieken bij te brengen voor het ontwerpen van bloemen voor Joodse evenementen, zodat ze diensten konden verlenen aan de Joodse gemeenschap in Chicago. Het idee was dat ik ze les zou geven en dat zij les zouden geven aan de risicojongeren die in hun winkel werken”, zegt Wasser.


Het was de bedoeling dat de workshop gedurende een maand zou worden gegeven, maar door tijdgebrek "kregen we het in 12 uur af in een evenementenhal die ik had gehuurd."


Bloemenmeisje

De 45-jarige moeder van drie kinderen is geboren en getogen in Bakoe, Azerbeidzjan. In haar late tienerjaren verhuisde ze naar Israël en vestigde zich in Jeruzalem, waar ze cello studeerde aan de Jerusalem Academy of Music and Dance .


Toen ze eenmaal kinderen had, stopte ze met muziek en opende ze een kinderdagverblijf waar ze de kinderen muziek leerde.


“Ik zag hoeveel het helpt bij hun ontwikkeling. Ik heb speciale programma's voor de kinderen gemaakt en tijdens dat proces werd ik verliefd op kunst en creativiteit”, vertelt ze aan ISRAEL21c.


Als gevolg hiervan schreef Wasser zich in voor het Shenkar College of Engineering, Design and Art om evenementontwerp te studeren. "Op een gegeven moment besloot ik dat ik in de branche van evenementen- en bloemenontwerp wilde blijven", zegt ze.


Het bedrijf van Wasser werd zo succesvol dat Hannah Blackwell, die samen met haar man, Quilen, Chicago Eco House oprichtte, persoonlijk verzocht om met de Jeruzalemiet samen te werken zodra ze haar werk op Instagram zag .


"Hannah zei dat het een droom van haar was om van mij te leren", zegt Wasser, die toegeeft dat ze nog steeds ongelovig is.


“Ik ben in Jeruzalem en zij zijn in Chicago! Het was zo'n eer. Ze zijn niet joods, maar ze hebben een missie. Ze willen hun stad helpen, maar ook de risicojongeren helpen. Ik stond versteld van hun vriendelijkheid', zegt Wasser over de Blackwells.


Bloemen voor vrede

Chicago Eco House opende zijn bloemenwinkel in 2020. Het doel van het project (slogan: Flowers that Empower) is het trainen en aannemen van risicovolle mensen van 17-24 jaar om lege percelen in Chicago te verkennen en ze om te zetten in duurzame bloemenkwekerijen .


Collectie boeketten. Foto met dank aan Southside Blooms via ISRAEL21c


Vorig jaar benaderde Yinam Cohen, consul-generaal van Israël in het Midwesten, de Blackwells en bood aan om samen te werken met de non-profitorganisatie om het te helpen groeien.


Dat partnerschap bloeide en bereikte zijn hoogtepunt in februari 2023 toen de Blackwells naar Israël reisden om deel te nemen aan de training van Wasser.


"We kozen [Zarina] omdat we voelden dat ze op haar best was, aan de top van de wereld van het ontwerpen van evenementen ... en ze deed een stap extra voor ons", vertelde Hannah Blackwell aan een webinar georganiseerd door de America-Israel Friendship League (AIFL) in de nasleep van hun reis naar Israël.


Hannah Blackwell uit Chicago en Zarina Wasser uit Jeruzalem tijdens de Israel-workshop. Foto met dank aan The America-Israel Friendship League via ISRAEL21c


“Bloemen brengen veel rust. Een jonge vrouw vertelde hoe ze vroeger een behoorlijk opvliegend karakter had en hoe het werken met bloemen haar hielp om zich kalm te voelen. Het geeft hen ook financiële rust. Als je naar basisbehoeften grijpt, kun je je nergens anders op concentreren - niet op school, niet op relaties.


Tientallen wachten op hun beurt

Quilen Blackwell vertelde AIFL dat er tientallen mensen op de wachtlijst staan ​​die “een kans willen hebben om voor ons te werken. Het consulaat heeft ons geholpen om verbindingen op te bouwen binnen de lokale Joodse gemeenschap, niet alleen in Israël. Het heeft ons geholpen onze sociale onderneming te laten groeien.”


Dit was zijn tweede bezoek aan Israël. “De eerste keer dat ik deel uitmaakte van een Afro-Amerikaanse delegatie die de technische hub buiten Tel Aviv bezocht. Maar wat de meeste indruk op me maakte, was niet de technologie die Israël heeft, maar het verhaal erachter', zegt hij.


“Het is nog niet zo lang geleden dat Israël werd beschouwd als een derdewereldland. Het is verbazingwekkend dat Israël binnen een paar decennia veranderde van een land dat meerdere oorlogen voerde, mensen probeerden het van de aardbodem te vegen, worstelden om zich economisch te ontwikkelen, tot nu een economische grootmacht in het Midden-Oosten.”


Blackwell voegt eraan toe dat het verhaal van Israël hem aanspreekt omdat “we [in de binnenstad] nu zijn waar Israël een paar decennia geleden was. We proberen erachter te komen hoe we onszelf op de economische kaart kunnen krijgen.


"Dat was de grootste inspiratiebron."

78 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page