israelnieuws israelnieuws
top of page
 • Foto van schrijverJoop Soesan

Wat heeft Israël tot nu toe ontdekt na tweemaal vaccineren 60% van de bevolking?


Coronavirus afdeling Rambam ziekenhuis Haifa. Screenshot YouTube


Israël heeft de wereld geleid bij het vaccineren van zijn burgers, dus het is geen verrassing dat het ook een centrum is geworden voor baanbrekend onderzoek naar de effecten en effectiviteit van het Pfizer-BioNTech-vaccin tegen het nieuwe SARS-CoV-2-coronavirus.


Hoe hield het vaccin stand tegen de oorspronkelijke Wuhan-variant, tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse varianten en nu de Indiase Delta variant van het virus? Hoe lang gaan antistoffen mee? In welke populaties zijn infecties het ergst en vaccinaties het minst effectief?


Al deze vragen, en meer, worden onderzocht in Israëlische laboratoria. en ISRAEL21C maakte een samenvatting van al het onderzoek dat tussen januari en juli in Israël us gepubliceerd:

 • Covid-19-antilichaamniveaus variëren afhankelijk van leeftijd en geslacht, meldden Noam Shomron, computationeel genomisch onderzoeker van de Universiteit van Tel Aviv en Dr. Adina Bar Chaim van het Shamir Medical Center.

 • Analyse van meer dan 26.000 bloedmonsters onthulde dat geïnfecteerde vrouwen met symptomen de sterkste immuunreactie hebben na de leeftijd van 50. Symptomatisch geïnfecteerde mannen hebben de sterkste immuunreactie rond de leeftijd van 35. De wetenschappers denken dat hormonen deze verschillen verklaren.

 • Ze merkten ook op dat de immuunrespons vier keer sterker was bij gevaccineerde mensen dan bij herstelde Covid-19-patiënten.


 • Oudere personen met veel onderliggende medische aandoeningen en immunosuppressie zijn meer vatbaar voor coronavirusinfectie en een ernstig geval van Covid-19, zelfs nadat ze volledig zijn gevaccineerd, volgens een in juli gepubliceerde studie van 17 ziekenhuizen onder leiding van Dr. Tal Brosh, hoofd van de Infectieziekte-eenheid in het Samson Assuta Ashdod-ziekenhuis

 • mRNA-vaccins zoals die van Pfizer hebben geen negatieve invloed op de vruchtbaarheid , volgens een observatiestudie gepubliceerd in Reproductive Biology and Endocrinology , door een team onder leiding van Dr. Raoul Orvieto, directeur van de IVF Fertility Clinic van Sheba Medical Center. Volledig gevaccineerde paren in het onderzoek vertoonden geen verschillen in spermakwaliteit, spermavolume, ovariële stimulatie of aandeel hoogwaardige embryo's in vergelijking met hun IVF-cycli voorafgaand aan vaccinatie. Een studie van het Hadassah-Hebreeuws Universitair Medisch Centrum vond eveneens dat het vaccin geen effect had op de spermaparameters.

 • Wanneer alle mensen die in hetzelfde huis wonen worden gevaccineerd, wordt de kans dat een lid van het huishouden Covid-19 krijgt, verminderd van 57% naar 4%, volgens een onderzoek uitgevoerd door Sheba Medical Center in samenwerking met het Pasteur Instituut en de Sorbonne Université in Frankrijk . Zelfs wanneer slechts één gezinslid werd ingeënt met het Pfizer-vaccin, was het risico voor niet-gevaccineerde gezinsleden aanzienlijk verminderd. Een eerdere studie gaf aan dat volledig gevaccineerde mensen beschermd lijken te zijn tegen Covid-19, zelfs wanneer ze worden blootgesteld aan geïnfecteerde familieleden.

 • Terwijl in het rapport van begin juli werd vastgesteld dat het vaccin voor 93% effectief was in het voorkomen van ernstige ziekten door Covid-19, was dit aantal in het rapport van eind juli slechts gedaald tot 91%. Verder constateerde het ministerie dat gezonde gevaccineerde personen minstens een derde minder kans hebben om ernstige Covid-19 te ontwikkelen dan gezonde niet-gevaccineerde personen.


De bovenstaande bevindingen onderstrepende analyse van medische dossiers van tienduizenden leden van het Israëlische HMO Leumie Health Fund suggereert dat mensen die vóór eind februari zijn gevaccineerd, nu twee keer zoveel kans hebben op een doorbraak SARS-CoV-2-infectie dan mensen die sinds eind februari zijn gevaccineerd . Het is niet bekend of dit komt doordat de meeste vroege vaccinateurs bejaard waren en/of chronische gezondheidsproblemen hadden, of omdat het effect van het Pfizer-vaccin na verloop van tijd zou kunnen afnemen.


 • Zeldzame gevallen van myocarditis , een ontsteking van de hartspier , zijn waargenomen bij mannen onder de 25 jaar na ontvangst van de tweede dosis van het Pfizer-BioNTech Covid-19-vaccin, meldde een panel van Israëlische onderzoekers aan het ministerie van Volksgezondheid. De meeste gevallen waren mild en verdwenen binnen enkele weken.

 • Uit gegevens van het ministerie van Volksgezondheid die eind juli werden vrijgegeven, blijkt dat 80% van de gevaccineerde personen die doorbraak van Covid-infecties ondervonden, geen mensen besmetten met wie ze in contact kwamen op openbare plaatsen zoals concerten, restaurants, sportscholen of evenementenhallen.

 • Israëlische studies aan het begin van de uitrol van vaccinatie hebben aangetoond dat de immuniteit van het Pfizer-vaccin 14 dagen na de eerste van twee doses het sterkst was . Mensen die na één vaccindosis besmet raakten, vertoonden een significant lager risico om het virus op anderen over te dragen. Bovendien verhoogde de eerste dosis de immuniteit, zelfs bij mensen die hersteld waren van Covid-19.

 • Een kleine studie in het Sourasky Medical Center in Tel Aviv wees uit dat moeders die borstvoeding geven en die volledig waren gevaccineerd, antilichamen aanmaakten in hun moedermelk , waardoor ze mogelijk hun baby's beschermden.

 • Een studie uit februari toonde aan dat mensen die de Pfizer-vaccinatie kregen, significant minder kans hadden om virusdeeltjes die zich in hun neus of keel zouden kunnen bevinden, te 'vervellen' of over te dragen .


540 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws