israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wat schrijven Hebreeuwse en Engelstalige kranten in Israël over de regeringscrisis?


Screenshot tv


Wat schrijven de Hebreeuwse en Engelstalige kranten in Israël over de regeringscrisis waardoor Israël voor de vijfde keer in 3,5 jaar naar de stembus gaat? Ik zal hieronder een aantal van de belangrijkste uitspraken uit deze kranten vermelden, hoofdzakelijk gebaseerd op hoofdredactionele artikelen.


Juist deze hoofdredactionele artikelen geven een duidelijk beeld van hoe er in Israël wordt gedacht, in tegenstelling tot de meningen van analisten en journalisten.


De meeste kranten zijn het erover eens dat de regering van verandering, zoals het werd genoemd, goed werk voor het land heeft geleverd, en heeft aangetoond dat partijen van links tot rechts en een islamitische partij, gezamenlijk de problemen van het land konden aanpakken.


Zowel in stijl als inhoud, de toespraken van Lapid en Bennett destilleerden wat het beste is aan de regering van verandering en dienden als een contrast, als een herinnering aan alles wat Israël achterliet toen Benjamin Netanyahu de macht verloor en alles wat het bedreigt als hij het terugkrijgt - een terugkeer naar een politiek en een openbaar discours van ophitsing, verdeeldheid, moddergooien, vernedering, intimidatie, leugens en manipulatie; een terugkeer naar aanvallen op het rechtssysteem, de politie, de media en de oppositie; een terugkeer naar de vervolging van mensenrechtenorganisaties en het ophitsen tegen Arabische burgers en hun vertegenwoordigers in de Knesset, aldus schrijft de Hebreeuwse Ynet.


De oprichting van deze regering van verandering was een prestatie. Een heel jaar lang genoten de Israëli's van een regering die namens hen werkte, waarvan de leden met elkaar samenwerkten en elkaar respecteerden, zelfs als ze het niet met elkaar eens waren. De regering van verandering zal de geschiedenis ingaan als een poging om de gemeenschappelijke noemers te vinden, de gebieden van overeenstemming, dat wat ons verenigt, terwijl we proberen de gebieden van onenigheid opzij te zetten. Het is niet ondenkbaar dat het om deze reden gedoemd was te mislukken, aangezien de kernproblemen van Israël niet van het soort zijn dat op ijs kan worden gezet, schrijft Haaretz.


Verder zijn alle kranten in hun commentaar het erover eens dat de problemen werden veroorzaakt door de overlopers, leden van de coalitie die de aanbiedingen en beloften ( voor wat ze waard zijn) van Netanyahu niet konden weerstaan.


Idit Silman, van Bennett's Yamina partij kreeg het aanbod om minister van Gezondheid in een nieuwe regering Netanyahu te worden, een aanbod wat recentelijk werd ingetrokken.


Nir Ohrbach, ook van Bennet's Yamina partij, kreeg het aanbod om minister van Nederzettingen te worden in een regering Netanyahu, een post die nooit eerder heeft bestaan.


Yamina-lid, Amichai Chikli, stemde vanaf de eerste dag in juni met de door Netanyahu geleide oppositie mee.


Wat gaat Bennett doen is een vraag die in veel kranten terugziet. Men houdt erop dat hij mogelijk zal gaan fuseren met de New Hope partij van minister van Justitie Gideon Sa'ar.


Andere nieuwsmedia spreken over de mogelijkheid dat hij mogelijk de politiek vaarwel zal zeggen en weer het bedrijfsleven in zal gaan, waar hij voor zijn politieke loopbaan meer dan succesvol was.


Waar veel kranten ook over schrijven, is dat de door Netanyahu bij elkaar gebrachte extreemrechtse partijen van Smotrich en Ben Gvir sterker uit de komende verkiezingen zullen komen, waardoor ze een bedreiging voor Netanyahu kunnen worden ondanks dat ze vooralsnog deel blijven uitmaken van zijn coalitie.


Dan zijn er nog de ultraorthodoxe partijen. Zullen die aan de kant van Netanyahu blijven of zullen ze naar een mogelijke alternatieve coalitie overstappen na de komende verkiezingen.


Er is veel ongewis, maar één ding is zeker, het worden onzekere maanden waar weinig is te voorspellen, omdat in Israël politiek anders is dan in veel andere westerse landen.

73 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws