israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Watergen uit Israël helpt Indianen van Arizona om water uit lucht te maken


Een GEN-M watergenerator in gebruik bij de de Navajo Indianen. Foto Watergen


Het Israëlische bedrijf Watergen heeft een Gen-M-watergenerator geïnstalleerd bij Rocky Ridge Gas and Market (RRGM), gelegen in de Hard Rock Community van de Navajo Nation in Arizona als onderdeel van een proefproject om toegang tot schoon drinkwater te garanderen voor inheemse Amerikaanse gemeenschappen.


De innovatieve technologie van de Gen-M-watergenerator creëert drinkwater van hoge kwaliteit uit de lucht, en het proefproject heeft tot doel het gebrek aan toegang tot schoon drinkwater binnen de Hard Rock-gemeenschap aan te pakken. Volgens een recente studie van het Global Water Institute hebben naar schatting 10.000 gezinnen in Navajo Nation geen toegang tot stromend water.


De Watergen GEN-M generatoren kunnen, afhankelijk van de weersomstandigheden tot 800 liter gezuiverd drinkwater per dag leveren. De Israëlische startup zal de effectiviteit van het project in de Hard Rock Community monitoren en evalueren of het elders binnen de Navajo Nation kan worden herhaald.

De Navajo-natie is een inheems Amerikaans grondgebied dat delen van de staten Utah, Arizona en New Mexico beslaat en is meer dan 27.000 vierkante mijl groot. Het is het grootste landoppervlak dat nog wordt bewoond door een inheemse stam in de Verenigde Staten die uit meer dan 330.000 personen bestaat, van wie 175.000 in het reservaat wonen.


“We leven in een regio waar de drinkwaterbronnen zijn aangetast door mijnbouw. Elke manier om de behoefte aan water te verminderen terwijl de watervoerende lagen herstellen, is van cruciaal belang”, zegt Nicole Horseherder, uitvoerend directeur van Tó Nizhóní Ání, een lokale milieugroepering, die een van de partners in het initiatief is.


"Toegang tot schoon drinkwater is al lang een bedreiging voor veel inheemse gemeenschappen en de aanval van klimaatverandering versnelt deze uitdaging", zegt Dennis Hendricks van Bright Path Strong, een andere lokale groep die bij het initiatief betrokken is.


Installatie van een GEN-M watergenerator bij Rocky Ridge Gas & Market in de Hard Rock Community van de Navajo Nation. Foto Watergen


In een reactie op de beslissing om het proefproject te starten, zei dokter Michael Mirilashvili, president en CEO van Watergen: "de drinkwatercrisis is de belangrijkste kwestie van onze tijd, en het is om die reden dat Watergen onvermoeibaar werkt om een doel: drinkwater uit de lucht naar mensen overal brengen.


"Toen ik hoorde over de nijpende situatie in Navajo Nation, besloot ik meteen dat Watergen actief zou zijn om onze oplossing daar zo snel mogelijk te leveren. Het is ons een groot genoegen om samen te werken met het lokale leiderschap, StandWithUs en Bright Path Strong in het verstrekken van deze duurzame en innovatieve bron van schoon drinkwater.


Door de historische droogte die de regio treft, is Lake Mead aan de grens tussen Nevada en Arizona tot het laagste punt gedaald sinds het in de jaren dertig werd gevuld met de bouw van de Hoover Dam. Als gevolg hiervan wordt Arizona volgend jaar geconfronteerd met verplichte bezuinigingen op de bevoorrading van de Colorado-rivier.
1.296 weergaven5 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws