israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Welke Israëlische sporters maken kans op het Olympisch podium?


Linoy Ashram. Screenshot YouTube


Israël stuurt zijn grootste Olympische delegatie ooit van 89 atleten naar de Olympische Spelen in Tokio, die plaatsvinden van 23 juli tot 8 augustus. En we sturen 32 atleten naar Tokio voor de Paralympische Spelen van 24 augustus tot 5 september.


Heeft een van deze deelnemers een goede kans om een ​​medaille mee naar huis te nemen, vroeg ISRAEL21C zich af?


Israël heeft slechts negen medailles gewonnen in 16 Olympische Zomerspelen: vijf bronzen en één zilveren in judo, een bronzen in kanoën en brons en een gouden in zeilen.


Daarentegen hebben onze Paralympische atleten sinds 1964 123 gouden, 123 zilveren en 129 bronzen medailles verdiend. De laatste jaren is de concurrentie echter heviger geworden. Op de Paralympische Spelen van 2012 in Londen won Israël acht medailles, waaronder het eerste goud in rolstoeltennis.


In 2016 kwam het Paralympische team naar huis met slechts drie bronzen medailles, gewonnen door Moran Samuel in roeien, Doron Shaziri in schieten en Inbal Pezaro in zwemmen.


Olympische hoopvol


ISRAEL21c vroeg de in Jeruzalem woonachtige sportjournalist Joshua “The Sports Rabbi” Halickman om zijn inzichten.


Net als iedereen heeft Halickman zijn oog op Linoy Ashram , 22. Ze won gouden en bronzen medailles op de Wereldbeker Ritmische Gymnastiek 2021, naast haar vele andere medailles.


Het afgelopen weekend won ze nog eens vijf gouden medailles bij de Rhythmic Gymnastics Grand Prix in Tel Aviv voor bal, hoepel, klaveren, lint en allround wedstrijden."Linoy is momenteel 's werelds nummer 1 ritmische gymnast op basis van wedstrijden die de afgelopen maanden hebben plaatsgevonden", zegt Halickman. “Ze is een van de grote hoopvolle kandidaten voor het Israëlisch Olympisch Comité . Ze maakte zich echt op voor de zomer van 2020 en er was een zorg dat ze dat prestatieniveau zou verliezen, maar een jaar later is ze alleen maar beter geworden.”


Hij merkt echter op dat Ashram het zal opnemen tegen de Russische tweeling Arina en Dina Averina, van wie algemeen wordt verwacht dat ze een medaille gaan behalen.


"Dus het zal niet gemakkelijk zijn", zegt Halickman. “Je moet een perfecte prestatie hebben; één fout en je bent klaar.”


Ashram zal een van haar routines doen op een versie van 'Big in Japan', een nummer uit 2013 van Alphaville. Inderdaad, Halickman concludeert: "Ik heb het gevoel dat ze groot gaat worden in Japan."In judo is Sagi Muki , 29, de regerend wereldkampioen in zijn gewichtscategorie onder de 81 kg en komt naar de Spelen van Tokio als een realistische medaillekandidaat.


Sagi Muki. Foto Israëlische Judobond


"Maar hij heeft het afgelopen half jaar niet zo goed gepresteerd als hij had gewild", zegt Halickman. "Hij heeft medailles gewonnen bij kleine wedstrijden, maar niet op peil in vergelijking met vóór de pandemie."


De Israëlische judoka Peter Paltchik , 27, "heeft het afgelopen half jaar aan de top van zijn kunnen gestaan en heeft misschien een betere kans dan Sagi", zegt hij.


Peter Paltchik. Foto via Facebook/ISRAEL21C


Afgezien van die drie noemt Halickman een paar atleten die iedereen konden verrassen en een medaille konden winnen.


Een daarvan is vrouwelijke judoka Timna NelsonLevy , 27, die de 2021 Grand Slam van Tel Aviv won in de categorie onder de 57 kg.


Timna Nelson – Levy. Foto via Israëlische Judobond


Een andere is zwemster Anastasia Gorbenko , pas 17, die een gouden medaille won op het EK 2021.


“Anastasia zal deelnemen aan een hele reeks verschillende zwemevenementen. Het is de eerste keer in tijden dat een zwemmer in Israël in zoveel verschillende categorieën meedoet”, zegt Halickman.


Misschien is echter het meest verwachte Israëlische Olympische evenement honkbal. En met slechts zes teams in de competitie heeft Team Israel een kans van 50-50 om een ​​medaille te winnen, benadrukt Halickman."Het wordt een competitie op het hoogste niveau omdat ze zullen spelen tegen wereldzwaargewichten zoals de Verenigde Staten, Japan en Mexico", zegt Halickman.


“Telkens wanneer Israël naar de Olympische Spelen gaat, willen Joden over de hele wereld dat Israël slaagt”, voegt hij eraan toe. “Maar honkbal is uniek omdat het zo Amerikaans is en dit team voornamelijk uit Amerikaanse immigranten bestaat. Ze begrijpen dat het een enorme verantwoordelijkheid is om de Joden in de diaspora te vertegenwoordigen.”


Onder de streep? “Israël zou van de Olympische Spelen kunnen weglopen met een half dozijn medailles of geen. Niets is gegarandeerd in de sport.”


Paralympische hoopvol


Net als bij de Spelen van Rio in 2016, wordt verwacht dat het Israëlische Paralympische team het goed zal doen in het schieten, roeien en zwemmen in Tokio.


Met name, zegt Halickman, wordt verwacht dat schutter Doron Shaziri en roeier Moran Samuel het erepodium zullen bereiken.Shaziri, 54, heeft vijf Paralympische zilveren medailles en drie bronzen medailles gewonnen tijdens zeven Paralympische Spelen. Zijn teamgenoot Yulia Tzarnoy , die op de afgelopen WK een bronzen medaille won, heeft ook een redelijke kans (pun intended) op de medaille in Tokio.


Samuel, 39, die deelneemt aan het enkel-roeien, won een bronzen medaille in Rio. Ze is ook nationaal kampioen rolstoelbasketbal.Bij het zwemmen zijn de wereldkampioenen Mark Malyar , 21, en Ami Dadaon , 20 , om naar te kijken


In mei zette Dadaon twee wereldrecords neer in zijn handicapklasse op de Europese kampioenschappen parazwemmen: de 100 meter vrije slag en de 200 meter vrije slag. De volgende maand, tijdens de World Para Swimming World Series, verbeterde hij zijn tijd in de 200 vrije slag met minder dan een seconde, waarmee hij opnieuw een wereldrecord vestigde.


Malyar vestigde een wereldrecord tijdens de finale van de World Para Swimming World Series 2021 op de 800 meter vrije slag voor heren in zijn klasse voor gehandicapten, waarmee hij zijn eigen record in 2019 met meer dan 13 seconden brak.


Mark Malyar neemt deel aan Portugal. Foto door Ron Bolotin/Israël Paralympisch Comité via ISRAEL21C


Om de Israëli's te helpen zich klaar te stomen voor de Paralympics, toont het graanbedrijf Telma de foto's en verhalen van drie Paralympische atleten in een speciale editie "Cornflakes of Champions"-pakket.


Onder hen zijn zwemster Veronika Girenko, roeier Achiya Klein en goalballer Roni Ohayon .

Van links naar rechts zullen de Israëlische Paralympiërs Veronika Girenko, Roni Ohayon en Achiya Klein te zien zijn op dozen met Telma-cornflakes in speciale edities. Foto door Rocco Run via ISRAEL21C.

36 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws