israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Welkom in een wereld waar gebouwen hun eigen energie kunnen creëren dankzij Israëlische bedrijf


Foto Frederico Beccardi op Unsplash


De burgemeester van New York, Bill De Blasio, stuurde op 30 juni een wanhopige tweet toen een hittegolf het gebied bedekte. “We hebben New Yorkers nodig om ONMIDDELLIJK in actie te komen: verminder de rest van de dag uw elektriciteitsverbruik in uw huis of bedrijf. We moeten energieonderbrekingen tijdens deze hittenood voorkomen', pleitte de burgemeester.


Overal kunnen mensen dit soort berichten verwachten naarmate het elektriciteitsverbruik stijgt en storingen in het elektriciteitsnet vaker voorkomen. Extreem weer en wijdverbreide acceptatie van elektrische voertuigen zullen de komende jaren nog meer belasting veroorzaken, meldt ISRAEL21c.


Een oplossing is dat gebouwen hun eigen energie opwekken.


We hebben het niet over noodgeneratoren, maar over stabiele onsite systemen die 24/7 werken om gecombineerde koeling, warmte en stroom te leveren - in de industrie CCHP genoemd.


Een Israëlisch bedrijf, TurboGen , heeft efficiënte, relatief kleine en lichtgewicht, gemakkelijk te onderhouden microturbines geïntroduceerd die tegelijkertijd elektriciteit, warmte en koeling opwekken.


Microturbine van TurboGen.


De microturbines kunnen traditionele boilers en airconditioners vervangen in meergezinswoningen, openbare gebouwen, hotels, ziekenhuizen en kantoren.


Gebaseerd op gepatenteerde straalvoortstuwingstechnologie ontwikkeld door Rafael Advanced Defense Systems , maken TurboGen-microturbines CCHP uit aardgas. In de toekomst kunnen ze worden aangedreven door hernieuwbare zonne-, biogas- en waterstofbrandstoffen, zegt CEO Yaron Gilboa.


Energie onafhankelijkheid


Aardgas gaat de microturbine in om elektriciteit op te wekken. Extreem hete lucht die als bijproduct van dit proces wordt geproduceerd, wordt verzameld voor verwarming en koeling, legt Gilboa uit.


“De warme lucht gaat via een recuperator naar een warmtewisselaar om water voor badkamers en keukens te verwarmen. In de winter zorgt het ook voor warmte voor het gebouw”, zegt Gilboa. "In de zomer gebruiken we een speciale koelmachine om de hete lucht om te zetten in airconditioning en koeling."


Terwijl een standaardgenerator normaal gesproken 35 tot 40 procent efficiëntie bereikt in termen van de geproduceerde energie, zegt Gilboa, "zal het prototype dat we in ons laboratorium in Petah Tikva hebben gebouwd een efficiëntie van 90% bereiken door de warmte van de turbine als energiebron te gebruiken. . We gebruiken minder aardgas om dezelfde energie-output te bereiken.”


De microturbines van TurboGen kunnen vijf jaar lang onafhankelijk elektriciteit en warmte produceren voordat ze onderhoud nodig hebben, zegt Gilboa.


"De voordelen van het systeem zijn het verlagen van de elektriciteits- en verwarmingskosten in gebouwen, het bieden van weerstand tegen stroomuitval en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen door gebouwen door de ketel te vervangen", zegt hij.


"Deze technologie kan ook de vastgoed- en huurprijzen van appartementen en kantoren verlagen."


Elektriciteit kopen, niet de apparatuur


Gilboa sprak met ISRAEL21c vanuit Manhattan, waar de eerste commerciële installatie van TurboGen gepland staat in de tweede helft van volgend jaar met een partner, EN Power Group.


"Vooral in Manhattan is er een hoge financiële prikkel om bestaande systemen te vervangen door efficiëntere systemen", legt hij uit, en er wordt al aardgas naar elk gebouw daar geleid.Het bedrijfsmodel van TurboGen vereist geen kapitaalinvestering vooraf voor installatie en installatie. Die kosten worden geabsorbeerd door TurboGen en zijn partners, waaronder aardgasleveranciers en energieservicebedrijven.


“We verkopen het systeem niet; de door de microturbines opgewekte energie verkopen we bij de klant. De klant tekent een langjarig contract waarin een korting op de reguliere energietarieven is inbegrepen”, zegt Gilboa.


Er zijn twee maten microturbines: de TG-40 produceert 40 kWh en de TG-250 produceert 250 kWh. De laatste is 2 meter lang, 1,9 meter hoog, 90 centimeter breed. Indien nodig kan een cluster van microturbines worden opgesteld.


“De systemen van onze concurrenten zijn megagroot en duur om te installeren omdat ze kranen nodig hebben. Die van ons kunnen in een goederenlift en zijn geschikt voor kleinere gebouwen”, zegt Gilboa.


TurboGen, opgericht in 2014, ontving subsidies van de Israel Innovation Authority en de BIRD Energy Foundation en voltooit nu een IPO op de Tel Aviv Stock Exchange.


"We hebben een zeer slanke operatie, met 25 werknemers - 80% van hen in R&D", zegt Gilboa, die 40 jaar leidinggevende ervaring heeft en voorheen president en CEO was van een Amerikaans waterfiltratiebedrijf.


"Veel van de R&D werd gedaan bij Rafael", legt hij uit. "We hebben het product geüpgraded door de temperatuur te verhogen voor meer efficiëntie."


Voorafgaand aan de commerciële lancering tekende TurboGen een contract voor massaproductie in eigen land bij Beth-El Industries in Zichron Ya'akov.


Met het oog op de toekomst vertelt Gilboa dat de TurboGen-microturbines ook elektrische auto's ter plaatse kunnen opladen. En hun gepatenteerde multi-fueltechnologie zal hybride operaties mogelijk maken waarbij zonne-energie en aardgas of waterstof worden gecombineerd.


“Je krijgt zonneschotels die het zonlicht absorberen en de warmte naar de turbine sturen om overdag elektriciteit te produceren. 's Avonds gebruikt hij aardgas of waterstof', zegt hij. "Als waterstofgas op grote schaal beschikbaar komt, kan ons systeem 100% op hernieuwbare groene bronnen draaien."


Voor meer informatie, klik hier

55 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws