israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wereldprimeur: Israëlische topexperts formuleren internationale ethische code voor oud DNA-onderzoek


Ter illustratie. Screenshot YouTube


Voor het eerst heeft een internationaal team van experts, waaronder een onderzoeker van de Universiteit van Tel Aviv, een wereldwijd toepasbare ethische code geformuleerd voor onderzoek naar oud menselijk DNA. De auteurs leggen uit dat de aanzienlijke toename in het afgelopen decennium in onderzoek naar oud DNA gewonnen uit menselijke resten, en de effecten ervan op archeologie en andere gebieden, de behoefte creëerden om een ​​toegewijde ethische standaard te formuleren die onderzoekers bij hun werk zal begeleiden.


Vierenzestig internationale onderzoekers uit verschillende vakgebieden – archeologie, antropologie, curatorschap, archeo-genetica en paleo-genetica – uit 31 verschillende landen namen deel aan de formulering van de ethische code. Onder het team bevond zich TAU-antropoloog en paleo-geneticus Dr. Viviane Slon van de Sackler Faculteit der Geneeskunde en het Dan David Center for Human Evolution and Biohistory Research. De ethische code is onlangs gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Nature.


Dr. Slon, die ook lid is van het Shmunis Family Anthropology Institute van de Universiteit van Tel Aviv, legt uit dat oud DNA-onderzoek unieke aspecten heeft, die de behoefte aan ethische voorschriften doen toenemen - ten eerste kan het onderzoek van voorouders uit het verleden tegenwoordig sociale en politieke implicaties hebben, en ten tweede, aangezien oud DNA-onderzoek zich bezighoudt met mensen die ooit hebben geleefd, zou het hen daarom moeten respecteren.


De meeste bronnen met betrekking tot oude DNA-ethiek zijn tot nu toe geschreven op basis van onderzoeken die betrekking hebben op inheemse Amerikaanse gemeenschappen, richtlijnen die niet noodzakelijk van toepassing zijn op onderzoek buiten Amerika. Verschillende onderzoekers hebben voorgesteld dat beslissingen over aanstaande oud DNA-onderzoek worden bepaald in overleg met vertegenwoordigers van inheemse gemeenschappen, en dat gemeenschapsleiders elk onderzoek vooraf goedkeuren voordat het begint.


Volgens Dr. Slon kunnen dergelijke benaderingen complexe onderzoek dilemma's creëren, aangezien niet alle historische populaties huidige afstammelingen hebben, en zelfs als ze dat wel doen, voelt niet elke huidige gemeenschap een sterke band of connectie met vroegere populaties.


De nieuw geschreven ethische codes zijn bedoeld om wereldwijde relevantie te bieden voor een verscheidenheid aan contexten. Zij stellen voor dat onderzoekers zich houden aan alle regels die gelden op de onderzoek locatie. Bovendien stimuleren ze minimale schade aan de menselijke resten tijdens onderzoeksprocessen. Bovendien vragen de nieuwe normen om samenwerking met belanghebbenden, inclusief eventuele nakomelingen of lokale gemeenschappen, evenals collega-onderzoekers op andere gebieden - en om hun standpunt te respecteren.


Dr. Slon zegt: “De hier voorgestelde richtlijnen omvatten alle verschillende stadia van onderzoek, van planning, via het nemen van steekproeven en het delen van gegevens en resultaten, tot communicatie met onze collega-onderzoekers en met het grote publiek. Het is een internationaal project dat is ontstaan ​​uit een virtuele bijeenkomst die ongeveer een jaar geleden plaatsvond, waarin een brede consensus bestond over de noodzaak van ethische regelgeving in dit groeiende veld, en hier hebben we het eindproduct. We hopen de impact ervan te vergroten en we werken eraan om het papier in tientallen talen te vertalen, waaronder Hebreeuws”.


Dr. Slon voegt toe: “Onlangs leidden onderzoekers van het Shmunis Family Anthropology Institute en het Dan David Center for Human Evolution and Biohistory Research het baanbrekende onderzoek naar de ontdekking van oude menselijke overblijfselen in de buurt van de Nesher Ramla-fabriek. Dankzij de fundamentele principes die zijn gelegd voor de uitbreiding van de interdisciplinaire samenwerking in de wereld van oud DNA-onderzoek, zullen we nu in staat zijn om de wetenschappelijke prestaties op dit gebied, in Israël en over de hele wereld, te maximaliseren”.

136 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws