israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Werkgroep religieuze co-existentie VAE-VS-Israël bevordert interreligieuze/interculturele dialoog


De Israëlische minister van Inlichtingen Elazar Stern (L) minister van Volksgezondheid van de Emiraten Abdul Rahman Al Owais (M) en de Amerikaanse staatssecretaris Uzra Zeya (R)

Foto regering van de Verenigde Arabische Emiraten / GPO


De VAE, Israël en de Verenigde Staten hebben gisteren tijdens de inaugurele bijeenkomst van de Trilaterale Werkgroep Religieuze Co-existentie in Dubai een ambitieuze agenda gelanceerd om de interreligieuze en interculturele dialoog te bevorderen en religieuze onverdraagzaamheid en haat tegen te gaan. Een direct resultaat van de historische Abraham-akkoorden, werd afgelopen oktober aangekondigd tijdens de eerste trilaterale bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van alle drie de landen.


De Abraham-akkoorden werden in september 2020 ondertekend en normaliseerden de betrekkingen tussen de VAE en Bahrein met Israël. De diplomatieke doorbraak creëert nieuwe kansen voor een vreedzamer en welvarender Midden-Oosten. De werkgroep verwacht haar lidmaatschap uit te breiden met andere ondertekenaars van Abraham Accord, evenals andere landen die zich al hebben genormaliseerd of die mogelijk geïnteresseerd zijn in het normaliseren van de betrekkingen met Israël.


In samenwerking met toegewijde regeringen, gevestigde organisaties, toegewijde filantropen en dynamische leiders in de hele regio, zal de werkgroep een reeks initiatieven ondersteunen op gebieden als onderwijs, jeugdprogrammering en religieus samenleven. Een aantal van deze activiteiten zal dit jaar van start gaan. De minister van Volksgezondheid van de Emiraten Abdul Rahman Al Owais, de Israëlische minister van Inlichtingen Elazar Stern en de Amerikaanse staatssecretaris Uzra Zeya vertegenwoordigden hun respectieve regeringen.


“De Abraham-akkoorden zijn de belangrijkste kracht voor positieve verandering in het Midden-Oosten geworden. Om hun volledige potentieel te realiseren, moeten we lang gekoesterde wantrouwen, misvattingen en twijfels over elkaar omkeren. We moeten nieuwe manieren vinden om de betrokkenheid van mensen tot mensen aan te moedigen die religies, culturen en nationaliteiten overbruggen”, zei minister van de VAE, Al Owais.


“De moorddadige terreuraanslag in Hadera is gewoon een ander voorbeeld van het belang om door te gaan met het initiatief onder leiding van de ministers van Buitenlandse Zaken als onderdeel van de Abraham-akkoorden om tolerantie, co-existentie en vrede te bevorderen. Tolerantie en co-existentie zijn de wegen naar onze gedeelde menselijkheid en vrede. De Abraham-akkoorden hebben lang bestaande paradigma's verbrijzeld en nu is het onze plicht om daarop voort te bouwen en de cirkel van vrede te verbreden, regionaal en wereldwijd, door middel van deze bijeenkomsten van de Abrahamitische religies om een ​​duidelijke boodschap van verzoening, acceptatie en integratie te sturen. Het is een grote eer om Israël en de wereldwijde Joodse gemeenschap te leiden in dit historische initiatief”, voegde minister Stern eraan toe.


"De Abraham-akkoorden vertegenwoordigen een van de belangrijkste strategische verschuivingen tijdens mijn drie decennia van diplomatie in deze regio en brengen duidelijke voordelen met zich mee, niet alleen voor de betrokken landen en volkeren, maar ook voor de rest van de wereld", zei ondersecretaris. Uzra Zeya.

26 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws