israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Werkloosheid in Israël gedaald naar 3,5% mede doordat economie kon doordraaien zonder lockdown


Arbeidskantoor in Israël. Screenshot YouTube


Ondanks de grote verspreiding van de Omicron-variant, blijkt dat de economie van Israël de stijgende lijn door blijft zetten. Dit blijkt ook uit de werkloosheidcijfers die half januari 3,5% bedroegen, bijna hetzelfde niveau als voor dat Covid-19 zijn intrede in de wereld deed.


Uit het maandag gepubliceerde werkloosheidcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het percentage werklozen in de eerste helft van januari is gedaald naar 3,5%, lager dus dan de 3,9% in de tweede helft van december.


Voordat de Covid pandemie begon stond het werkloosheidcijfer in Israël op 3,1%.


Er waren half januari 148.000 werklozen in Israël, tegenover 144.000 vacatures in de economie.


Dit zo goed als zeker te danken aan het feit dat er in Israël geen lockdown werd opgelegd tijdens de vijfde golf van de Covid pandemie waardoor de economie onverminderd kon doordraaien, en de stopzetting van de uitkeringen, waardoor mensen vanzelf weer aan het werk gingen.

Tegelijkertijd bleef het werkloosheidspercentage onder de brede definitie in de eerste helft van januari onveranderd ten opzichte van de tweede helft van december, 5,8%, ofwel zo'n 250.000 mensen. De brede definitie van werkloosheid omvat mensen met onbetaald verlof en mensen die zijn gestopt met werken omdat ze zijn ontslagen of omdat hun werkplek is gesloten na het uitbreken van de pandemie in maart 2020.


Wel moet rekening worden gehouden dat deze cijfers nog zullen worden herzien omdat het ministerie van Financiën ook kijkt naar de werkgelegenheidsstatistieken. Deze steeg van 60,9% in de tweede helft van december naar 61,3% in de eerste helft van januari.36 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws