top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wie ben jij, Ismaël? 2700 jaar oude papyrus brief geschreven aan Ismaël gevonden


Deel van de papyrus brief. Foto Shai Halevi / Israel Antiquities Authority


In een gezamenlijke inlichtingenoperatie zijn de Antiquities Theft Prevention Unit van de Israel Antiquities Authority en professor Shmuel Ahituv, ontvanger van de Israel Prize for Biblical Studies, met de hulp van de Ministerie van Cultuur en Sport en het Ministerie van Jeruzalem en Erfgoed, erin geslaagd een document uit de Eerste Tempelperiode te repatriëren, daterend uit de late zevende of vroege zesde eeuw vChr. Het document is in oud Hebreeuws schrift op papyrus geschreven en is waarschijnlijk gevonden in de grotten van de woestijn van Judea.


Het uiterst zeldzame document bestaat uit vier gescheurde regels die beginnen met de woorden "Naar Ismaël zenden...", de tekst die erop wijst dat het een fragment is van een brief met instructies aan de ontvanger. Op basis van het schrift wordt voorgesteld om de 'Ishmael Papyrus' te dateren in de zevende tot zesde eeuw v. Alle drie de papyri komen uit de woestijn van Judea, waar het droge klimaat het behoud van de papyri mogelijk maakt.


Het verhaal begon toen Dr. Ada Yardeni, geleerde van het oude Hebreeuwse schrift, in juni 2018 stierf, en prof. Shmuel Ahituv werd gevraagd om de publicatie te voltooien van een document waaraan ze werkte. Ahituv was verrast toen hij de foto aantrof van een zeldzaam en tot dan toe onbekend document uit de periode van de Eerste Tempel, samen met Yardeni's voorlopige ontcijfering. Dit leidde tot een gezamenlijke campagne van Ahituv en de Antiquities Theft Prevention Unit van de Israel Antiquities Authority om de verblijfplaats van het originele document te achterhalen.


Behoud van de papyrus in het Israel Antiquities Authority Scrolls Conservation

Laboratorium. Foto: Shai Halevi / Israel Antiquities Authority


De inlichtingenmissie slaagde en de persoon die de papyrus bezat, een inwoner van Montana, VS, werd gevonden. Hij legde uit dat de papyrus aan zijn moeder was gegeven toen ze in 1965 Jeruzalem bezocht, door Joseph Sa'ad, conservator van het Rockefeller Museum, en Halil Iskander Kandu, een bekende antiquiteitenhandelaar uit Bethlehem, die vele jaren geleden duizenden Fragmenten van Dode Zeerollen. Thuis hing zijn moeder het ingelijste rolfragment aan de muur.


De Israel Antiquities Authority voert archeologisch onderzoek uit om belangrijke

vondsten in de woestijn van Judea. Foto: Eitan Klein / Israel Antiquities Authority


Om de eigenaar over te halen het fragiele document naar Israël over te brengen, waar het onder klimaat gecontroleerde omstandigheden zou worden bewaard, werd hij uitgenodigd om een ​​bezoek te brengen aan het Conservation Laboratory van de Judean Desert Scroll Department van de Israel Antiquities Authority in Jeruzalem. Na het bezoek was de eigenaar ervan overtuigd dat dit de beste omstandigheden waren om het zeldzame document te bewaren en te onderzoeken, en hij schonk het genereus aan de Israel Antiquities Authority.

De eenheid Dode Zee Rollen heeft de papyrus geconserveerd en gedocumenteerd met het moderne multispectrale systeem dat wordt gebruikt om de toestand van de rollen te controleren.


Behoud van de papyrus in de Israel Antiquities Authority Scrolls Conservation

Laboratorium. Foto: Shai Halevi / Israel Antiquities Authority


Om te bevestigen dat het document echt was, werd een kleine steekproef radiometrisch gedateerd in het Weizmann instituut in Rehovot. Het monster leverde een datum op die vergelijkbaar was met die bepaald door de paleografische evaluatie (gebaseerd op de lettervormen), waardoor de datering tegen het einde van de Eerste Tempelperiode werd geconsolideerd.


Het document is onderzocht door prof. Ahituv en zijn bevindingen zullen volgende week donderdag worden gepresenteerd op de First Judean Desert Conference van de Israel Antiquities Authority in het Bible Lands Museum in Jeruzalem.


Dr. Joe Uziel (rechts) en Dr. Eitan Klein (links) van de Israel Antiquities Authority

onderzoeken de zeldzame vondst. Foto: Yoli Schwhartz / Israel Antiquities Authority


Volgens professor Shmuel Ahituv: "De naam Ismaël die in het document wordt genoemd, was een veel voorkomende naam in de Bijbelse periode, wat 'God zal horen' betekent. Het komt voor het eerst voor in de Bijbel als de naam van de zoon van Abraham en Hagar, en het is vervolgens de persoonlijke naam van verschillende personen in de Bijbel, waaronder Yishmael ben Netanyahu, die de gouverneur Gedaliah ben Ahikam vermoordde. Het komt ook voor als de naam van functionarissen op paleografische vondsten zoals bullae (kleizegelzegels) die worden gebruikt voor het verzegelen van koninklijke documenten in het bestuur van het koninkrijk Juda, bijvoorbeeld de bulla-lezing 'Aan Yishmael, zoon van de koning'. Het huidige document bevestigt waarschijnlijk een verzending naar of van Jisjmael.”


"Tegen het einde van de Eerste Tempelperiode was schrijven wijdverbreid", zegt Dr. Joe Uziel, directeur van de Judean Desert Scrolls Unit van de Israel Antiquities Authority. “Dit blijkt uit vele vondsten, waaronder groepen ostraka (documenten geschreven op aardewerkscherven) en stempelzegels met schrift, die zijn ontdekt in veel oude stedelijke nederzettingen, waaronder in de koninklijke hoofdstad Jeruzalem. Documenten uit de Eerste Tempelperiode, geschreven op organisch materiaal, zoals deze papyrus, zijn echter nauwelijks bewaard gebleven. Hoewel we duizenden rolfragmenten hebben die dateren uit de periode van de Tweede Tempel, hebben we slechts drie documenten, waaronder deze nieuw gevonden, uit de periode van de Eerste Tempel. Elk nieuw document werpt meer licht op de geletterdheid en het bestuur van de Eerste Tempelperiode.”


Volgens Dr. Eitan Klein, adjunct-directeur van de Antiquities Theft Prevention Unit van de Israel Antiquities Authority: “Het terugsturen van dit document aan Israël maakt deel uit van de voortdurende inspanningen van de Antiquities theft Prevention Unit van de Israel Antiquities Authority om het culturele erfgoed van de Staat Israël, een erfgoed dat toebehoort aan al zijn burgers en een rol speelt in het verhaal van het historisch erfgoed van het land en zijn inwoners door de eeuwen heen. De legale en waardige plaats voor dit artefact is in de Israel Antiquities Authority Dead Sea Scrolls Unit, en we doen er alles aan om extra fragmentarische rollen in het buitenland op te halen en naar Israël te brengen.”


Hili Tropper, Minister van Cultuur en Sport: "De Israel Antiquities Authority, samen met het Ministerie van Cultuur en Sport en het Ministerie van Jeruzalem en Erfgoed, begint de ontdekking van indrukwekkende oudheden en blijft ons verrassen met hun succes bij het lokaliseren van verloren archeologische schatten. De Antiquities Diefstal Preventie Unit van de Israel Antiquities Authority treedt krachtig op om het fenomeen plunderingen uit de oudheid uit te roeien, met als doel dat de hele bevolking het nationale erfgoed kan waarderen en onze wortels kan verdiepen.”


Zeev Elkin, Minister van Bouw en Huisvesting, en Minister van Jeruzalem Zaken en Erfgoed: “Deze belangrijke ontdekking voegt zich bij een indrukwekkende reeks archeologische ontdekkingen die de afgelopen jaren in het woestijngebied van Judea zijn blootgelegd. Sinds ik anderhalf jaar geleden tot Minister van Jeruzalem en Erfgoed werd benoemd, heeft het bureau ongeveer 4 miljoen sikkels toegewezen aan de Antiquities Antiquities Prevention Unit, is het samen met de Israel Antiquities Authority begonnen met het onderzoek naar de woestijn van Judea en heeft het een interministerieel comité op te richten om de vernietiging van erfgoedsites in Judea en Samaria aan te pakken. We ondernemen voortdurend actie en investeren miljoenen sikkels om erfgoedsites in het hele land te ontwikkelen, te behouden en te redden. We zullen doorgaan met het versterken van de band tussen het publiek en het nationale erfgoed van het Joodse volk, zoals het aan het licht komt in de woestijngrotten, in de Golan en in heel Israël.”


Volgens Eli Eskosido, directeur van de Israel Antiquities Authority: “De repatriëring van dit zeldzame document maakt deel uit van een uitgebreid proces onder leiding van de Israel Antiquities Authority, met als doel enerzijds de illegale verkoop te voorkomen van de oude rollen die werden geplunderd uit de Judese woestijn in het verleden, en aan de andere kant, om verdere plundering van het culturele erfgoed te voorkomen, vindt men tegenwoordig in de woestijn. In deze context startte de Israel Antiquities Authority de Judean Desert Survey, die de Israëlische controle over het gebied herstelde, een deken van rechtshandhaving verspreidde en onderzoeksactiviteiten propageerde naar de items van cultureel erfgoed die in de grotten van de JudeaHet verhaal achter dit document wordt, zoals eerder gezegd, voor het eerst gepresenteerd op de First Judean Desert Conference die volgende week, donderdag 15 september 2022, zal plaatsvinden in het Bible Lands Museum in Jeruzalem. Tijdens de conferentie die voor het publiek toegankelijk is zonder kosten, de onderzoeksprojecten die de afgelopen jaren door de Israel Antiquities Authority in het Judean Desert Project zijn uitgevoerd en de belangrijke vondsten zullen worden gepresenteerd.

173 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page