top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Wie en hoe u een fooi geeft op uw volgende reis naar Israël


Screenshot YouTube


Het geven van fooien in Israël, zo lijkt het, is een probleem als geen ander. Hoeveel fooi moet je je server geven? Uw taxichauffeur? Hoe zit het met je kapper?


Het antwoord hangt sterk af van culturele en lokale normen. Een kort onderzoek onder het redactieteam van ISRAEL21c onthulde ons vermoeden dat Israël een uniek geval is, dus om u toekomstige verwarring en schaamte te besparen, hebben we de meest uitgebreide gids samengesteld die we konden bedenken.


Het is natuurlijk niet in steen geschreven, dus we raden u aan om te allen tijde uw discretie te gebruiken. Neem bij twijfel het zekere voor het onzekere. En laat het ons weten als we iemand hebben gemist.


Taxichauffeurs - absoluut niet nodig

In tegenstelling tot in de VS en elders, bent u in Israël niet verplicht om uw taxichauffeur een fooi te geven. Als uw chauffeur bijzonder behulpzaam was of uw bagage erg zwaar, zou u zich misschien anders voelen, maar dit zou een aardig en welkom gebaar zijn dat op geen enkele manier verplicht is.


Kappers - het hangt ervan af

In Israël is het gebruikelijk om kappers die eigenaar zijn van de salon geen fooi te geven. De persoon die uw haar wast, uw kleur doet of een jonge kapper die in de salon werkt, zou echter allemaal een fooi verwelkomen. Het hoeft niet bijzonder groot te zijn - in de meeste gevallen is een biljet van 20 sjekel voldoende. Dit geldt ook in hotels.


Piccolo's - ja, als je uit het buitenland komt

Israëlische hotelbezoekers zouden piccolo's in lokale etablissementen waarschijnlijk geen fooi geven, maar door de toestroom van bezoekers uit het buitenland en internationale fooigebruiken verwachten piccolo's wel fooien. Nogmaals, het hoeft niet groot te zijn, maar het is zeker leuk, en het moet contant zijn.


Hotelhuishouding - een goed idee

Gewoonlijk behoren huishoudsters tot de laagstbetaalden in hotels, wat betekent dat een royale fooi waarschijnlijk zeer welkom zal zijn. Maar het is hier niet de gewoonte, dus geef de fooi persoonlijk aan je kameropruimer, anders denkt hij of zij dat het gewoon contant geld is dat je hebt laten rondslingeren.


Benzine bediende - het hangt ervan af

De man of het meisje bij het tankstation krijgt meestal geen fooi, tenzij hij een andere dienst aanbiedt dan het tanken van uw auto, bijvoorbeeld het schoonmaken van uw voorruit of het controleren van uw olie- of waterpeil. In dat geval wordt er zo'n beetje een fooi verwacht. Nogmaals, contant geld is een must.


Restaurant en café - ja, en veel

Vroeger was de standaard fooi voor een restaurantserver 10 procent van de totale kosten van de maaltijd. De afgelopen jaren is het gestegen tot ongeveer 12%, en in Tel Aviv is het gestegen tot 15. Uitzonderlijke service betekent ongeveer 20.


We moeten benadrukken dat in veel restaurants het salaris van de obers voor een groot deel bestaat uit fooien, en hoewel dat niet jouw probleem is, is de Israëlische manier om er genereus over te zijn. Ook staat niet elke Israëlische eetgelegenheid je toe om de som van de fooi aan de cheque toe te voegen, dus wees bereid om het geld op tafel te leggen.


Gidsen - ja, genereus

Reisleiders bieden doorgaans een zeer uitgebreide service en vele uren werk. We raden aan om een fooi te geven van 50 sikkels per persoon in je gezelschap, of zelfs 100 als je erg tevreden bent met de gids. Geef de fooi aan het einde van je tour, maar het is fijn om deze van tevoren klaar te hebben staan.


Huishoudsters - ja, twee keer per jaar

Als je een huis in Israël hebt en een schoonmaker in dienst hebt, is het standaard om hem een fooi te geven voor de feestdagen - voor het Joodse Nieuwjaar en Pesach als ze joods zijn, voorafgaand aan Eid Al-Fitr en Eid Al-Adha als ze moslim zijn , en voor Kerstmis en Pasen als ze christelijk zijn. Veel huishoudens betalen gewoon het dubbele van het gebruikelijke bedrag, en het is een mooi gebaar om de betaling te begeleiden met een kerstwenskaart.


Barmannen - ja, vooral als je gratis drankjes krijgt

Een van de beste dingen van een drankje of zelfs een diner terwijl je aan de bar zit, betekent dat je waarschijnlijk lekkernijen van het huis krijgt, pinukim genoemd in het Hebreeuws. Dit gebeurt meestal in de vorm van gratis shotjes, een extra scheutje wijn of een extra aperitief. Al deze zouden een genereuze fooi moeten opleveren, maar uw basisrichtlijn is zoals die van bovenstaande servers.


Trouwzaal bedienden - ja, collectief

Bij Israëlische bruiloften krijg je waarschijnlijk een server of twee toegewezen die de hele avond voor je tafel zorgen. Het is gebruikelijk om hen een fooi te geven, minimaal 20 sikkels per persoon of 50 per stel. Of je kunt net als Israëli's een wijnglas in het midden van de tafel zetten en samen met je buren volstoppen. Je kunt het op elk moment tijdens de bruiloft overhandigen, maar zorg ervoor dat je je bedienden te pakken krijgt voordat ze pauzeren en je de dansvloer op gaat.


Afhaalbezorgers - het hangt ervan af

Controleer bij afhalen bij u thuis of hotel of bezorging is inbegrepen. Zo niet, geef ze dan bij aankomst een fooi van 10 tot 20 sikkels. Als het weer of de geografische omstandigheden extreem zijn - denk aan hevige regenval of een trap - geef dan een royalere fooi.


Boodschappen/algemene leveringen - meestal niet

Het is niet gebruikelijk om de bezorgers van je boodschappen of pakketjes een fooi te geven. Maar nogmaals, als ze net vijf vluchten zijn opgeklommen om je boodschappen te bezorgen, geef dan een kleine fooi en bied een glas water aan. Beide zullen gewaardeerd worden.

201 weergaven1 opmerking

1 Comment


Henk Vinke
Henk Vinke
Jun 30, 2023

Ik vind het waardeloos, dat de bedoeling in restaurant leeft van de fooien. Ik hou niet van deze Amerikaanse toestanden. Waar denk je, dat de Iraniër nu is? Shabat Shalom.

Like
bottom of page