israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Zeven Oekraïense atletenvluchtelingen trainen in Israëlische jeugddorpen

Van links naar rechts Jenya Zabolotni, de atletische directeur van Hadassah Neurim, met Oekraïense vluchtelingen Veronika (hoogspringer), coach Miroslava en Tanya (driedubbele springer). Foto via ISRAEL21C


Zeven Oekraïense elite-atleten die met twee coaches hun door oorlog verscheurde land zijn ontvlucht, blijven trainen voor wedstrijden in Europa en Zuid-Amerika terwijl ze in hun toevluchtsoord zijn: Neurim Youth Village in Israël, gerund door Hadassah, The Women's Zionist Organization of America.


De atleten, die aan Neurim werden gekoppeld via een samenwerking tussen de Israëlische Atletiekunie en de plaatselijke gemeente, zullen tot eind mei in het dorp blijven, waarna ze naar Griekenland zullen vliegen voor verdere training.


Veronika, een hoogspringster, en Tanya, een drievoudig springer, zeiden tegen ISRAEL21C dat de trainingsomstandigheden "super zijn bij Hadassah Neurim, goede faciliteiten, goed en overvloedig eten en goed weer."


In totaal schuilen meer dan 50 Oekraïners in de twee jeugddorpen van Hadassah voor Israëli's die risico lopen - Neurim, in de buurt van Netanya; en Meir Shfeyah, in de buurt van Haifa – door de inspanningen van het Israëlische Ministerie van Onderwijs en het Joods Agentschap voor Israël (JAFI).


Het ministerie en JAFI sponsoren ook het Naale gratis middelbare schoolprogramma voor overzeese Joodse jongeren. Veel van de Oekraïners die nu in de Hadassah faciliteiten zijn, zaten in de aanvraagprocedure voor Naale toen de oorlog begon, en ze werden allemaal onmiddellijk toegelaten.


Naomi Adler, CEO van Hadassah, zei dat de nieuwkomers “snel onderdeel worden van het leven in de dorpen, geholpen door Oekraïense studenten die in de dorpen woonden voordat de oorlog begon. Sommigen hebben zich aangesloten bij het orkest in een van de dorpen en anderen doen mee aan een talentenjacht. Allen krijgen counseling om hen te helpen omgaan met het trauma dat is veroorzaakt door de oorlog en omdat ze Oekraïne hebben moeten ontvluchten.”


Nog eens 100 Oekraïense kinderen uit een weeshuis krijgen onderdak op de KKL-JNF-veldschool in Ness Harim.


Oekraïense weeskinderen en hun verzorgers arriveren in maart 2022 op de Ness Harim veldschool in Israël. Foto met dank aan KKL-JNF


Naast het bieden van een thuis aan jonge Oekraïners die aan de oorlog ontsnapten, stuurde Hadassah zeven teams van artsen vanuit het medisch centrum in Jeruzalem om de kliniek te leiden in het Przemyśl Humanitarian Aid Centre nabij de Oekraïense grens.


Hadassah werkt ook samen met Artsen zonder Grenzen om patiënten bij de grensovergang te triageren en, met het Poolse Rode Kruis, om de kinderafdeling van het vluchtelingencentrum in het nabijgelegen Korczowa te leiden.
63 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws