top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Zo zien schuilkelders er uit in de kinderstad van Israel

Een openbare schuilkelder in Holon. Foto door Sergio Starodubtsev via ISRAEL21c


Een wandeling door schuilkelders is zeker geen gewone toeristische activiteit, maar Holon is ook geen gewone stad.


Deze kustgemeente ten zuiden van Tel Aviv werd in 1993 omgevormd tot de 'Kinderstad' van Israel, met een prachtig kindermuseumcomplex , een kinderbibliotheek en andere kindvriendelijke ruimtes – waaronder ongeveer drie dozijn 'verhalenparken' met als thema geliefde kinderboeken.


Helaas maakt de nabijheid van Holon tot de Gazastrook openbare schuilkelders een noodzaak. Maar ze hoeven er niet grimmig en niet-uitnodigend uit te zien.


Kunstenaar Rinat Luk Elhaik werkte samen met de veiligheidsafdeling en de afdeling Cultuur en Kunst van Holon aan een project om de 23 openbare schuilkelders van de stad te schilderen als uitbreiding van de verhalenparken. Elke kamer is ontworpen in de stijl van een populair werk uit de Israelische kinderliteratuur.

The Bunker, een Holon-schuilkelder ingericht in een kinderverhaalthema. Foto door Sergio Starodubtsev via ISRAEL21c


Ze besloten wandeltochten door de geschilderde schuilkelders te maken. Er zijn drie routes, elk met een verschillende moeilijkheidsgraad, zodat zelfs ouders met peuters in kinderwagens kunnen deelnemen, schrijft ISRAEL21.

Deze openbare schuilkelder in Holon is geschilderd om te passen bij het vrolijke karakter van de trainingsapparatuur in het park. Foto door Sergio Starodubtsev via ISRAEL21c


QR-codes op elke schuilplaats onthullen meer informatie over het boek dat het moet oproepen. Binnen elk verhaal en in de link ernaar wordt een bepaalde sociale waarde benadrukt, zoals wederzijds respect, acceptatie van verschil, broederschap, vriendelijkheid en het helpen van anderen.

Kunstenaar Rinat Lok Elhaik liet deze openbare schuilkelder in Holon er uitzien als een gezellig huis, via ISRAEL21c


“Tegenwoordig, waarin elke druppel kleur het menselijk hart blij en bemoedigd kan maken, bewijst het schilderijtourproject dat zelfs een beschermde ruimte een werk van sociaal-ecologische kunst kan worden”, aldus Elhaik.

Deze felblauwe schuilkelder in Holon doet tevens dienst als clubhuis voor de Jesse Cohen-afdeling van de religieuze zionistische jeugdbeweging Bnei Akiva, via ISRAEL21c


Ze zei dat ze de schuilplaatsen kleurrijk, geruststellend en ontspannend wilde maken, misschien zelfs mooi genoeg om mensen te laten lachen.

Dankzij kunstenaar Rinat Luk Elhaim krijgt deze schuilkelder in Holon een huiselijke uitstraling. Foto door Sergio Starodubtsev via ISRAEL21c


“Ik creëer fysieke veranderingen in de openbare ruimte met behulp van wat beschikbaar is: het budget dat beschikbaar is, de materialen die beschikbaar zijn en de tijd die beschikbaar is – en veel fantasie. Soms doe ik dit met medewerking van de gemeenschap die daar woont en ik ben erg blij met de samenwerking met de stad Holon en hoop dat de bewoners plezier zullen beleven aan het kijken naar deze geschilderde schuilkelders.”
315 weergaven0 opmerkingen
bottom of page