israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Zonnepanelen werken efficiënter met door Israëlische wetenschappers ontwikkelde techniek


Zonnepanelen veld in Israël. Screenshot YouTube


Israëlische wetenschappers hebben een doorbraak bereikt op het gebied van zonne-energie, wat mogelijk kan leiden tot het efficiënter en productiever maken van de alternatieve energievorm bij toekomstig gebruik.


Onderzoekers, onder leiding van professor Avner Rothschild van de afdeling Materials Science and Engineering bij Technion, hebben in samenwerking met wetenschappers van de Ben-Gurion University of the Negev en Helmholtz-Zentrum Berlin vooruitgang geboekt in het begrip van hoe halfgeleiders werken, meldt The Jerusalem Post.


Zonnepanelen gebruiken ofwel fotovoltaïsche cellen of foto-elektrochemische cellen om te kunnen functioneren. Foto-elektrochemische cellen kunnen alleen energie opwekken tijdens zonlichturen en hebben externe batterijen nodig om 's nachts energie op peil te houden.


Aan de andere kant hebben fotovoltaïsche cellen geen externe batterijen nodig, maar gebruiken ze in plaats daarvan halfgeleiders die ervoor zorgen dat lichtenergie watermoleculen kan splitsen in zuurstof en waterstof, die vervolgens worden opgeslagen als een aparte brandstofbron voor later. Hematiet, het meest voorkomende materiaal dat als halfgeleider wordt gebruikt, lijdt aan een gebrek aan efficiëntie, wat leidt tot een enorme verspilling van potentiële energie.


Het team onder leiding van professor Avner Rothschild ontwikkelde een nieuwe techniek voor het testen van de efficiëntie van hematiet en ande Rothschild re halfgeleidermaterialen, die hopelijk in de toekomst de ontwikkeling van effectievere zonnepanelen mogelijk zal maken.


Alan Aziz, CEO van Technion UK, zei: "Het verminderen van ons gebruik van fossiele brandstoffen is de allerbelangrijkste uitdaging waarmee onze planeet wordt geconfronteerd, en het antwoord moet zijn het gebruik van de gratis energie die overal om ons heen is. Het verbeteren van zonnepanelen is weer zo'n briljant idee van Technion-wetenschappers.”


Zonne-energie is een van de belangrijkste bronnen van hernieuwbare energie voor de toekomst, waarbij zonnepanelen de lichtstralen van de zon omzetten in elektriciteit. Sommige bronnen schatten dat de hoeveelheid zonlicht die de aarde in slechts anderhalf uur bereikt, voldoende is om ons wereldwijde energieverbruik voor een heel jaar te dekken.
205 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws