israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Zuid Israël onder constante raket barrages van Hamas


Brand veroorzaakt door ingeslagen raket. Screenshot KAN nieuws


Zoals u inmiddels een update van wat zich tot nu toe heeft afgespeeld in zuid Israël dat door de vele raket barrages van Hamas voor de bewoners een hel is geworden. Dinsdag zijn er bij de raketaanvallen twee Thaise werkers omgekomen en 12 mensen gewond geraakt . In totaal zijn er sinds dinsdagavond tot woensdagochtend ruim 50 raketten op zuid Israël afgevuurd.


Het Israëlische leger maakte bekend dat er sinds het begin van operatie "Guardian of the Walls", ca. 3.750 raketten zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook richting Israëlisch grondgebied, waarvan ongeveer 540 in de Gazastrook zelf zijn terechtgekomen en daar voor gewonden en doden hebben gezorgd. De Iron Dome onderschept nog steeds ongeveer 90% van de afgevuurde raketten.


Dinsdagavond meldde Channel 12 dat Egypte een bemiddelingsvoorstel heeft gedaan dat er in voorzag dat a.s. donderdag om 06.00 uur een bestand zou moeten gelden. Israëlische kranten melden woensdagochtend, dat zowel Hamas als Israël dit voor stel hebben afgewezen.


Wel is duidelijk dat er achter de schermen door diplomaten hard wordt gewerkt om een bestand af te dwingen.


Inmiddels zijn er nieuwe richtlijnen afgegeven voor het gebied ruwweg van zuid Israël tot ten noorden van Netanya. Zo blijven scholen en universiteiten nog steeds gesloten, moeten bedrijven zorgen voor afdoende schuilplaatsen in het geval een raket aanval plaatsvind en zijn grote bijeenkomsten verboden.


Het hoofd van IDF Operations, generaal-majoor Aharon Haliva, zei tegen de publieke omroep KAN, "als je me in een hoek dwingt en me vraagt ​​wat redelijk is om als een succes te beschouwen, zou ik zeggen minstens vijf jaar rust en zelfs meer dan dat"


Hamas zei dinsdagavond dat hun doel nu is om zoveel mogelijk raketten op Israëlische luchtmacht basissen af te vuren.


"De bases waarop de Al Qassam Brigades zich ricten, zijn Hatzor, Hatzerim, Nevatim, Tel Nof, Palmachim en Ramon", zei Hamas in een verklaring.


Volgens de woordvoerder van de IDF, Hidai Zilberman, zijn er gedurende de hele operatie echter raketten afgevuurd op IAF-basissen.


De IDF ging ook afgelopen nacht onverdroten door met het bombarderen van terreurdoelen in Gaza, IDF-jets waren de hele nacht actief en raakten tientallen doelen in de hele strook, volgens het aan Hamas gelieerde Palestijnse Mediacentrum, dat foto's en beelden van de bombardementen publiceerde.

In een ronde van aanvallen op dinsdagavond troffen meer dan 50 Israëlische luchtmacht vliegtuigen met meer dan 120 bommen opnieuw een ondergronds tunnelnetwerk in het zuiden van Gaza, waarbij ongeveer 12 kilometer ervan werd vernietigd, aldus de IDF woordvoerder.

Ook heeft het leger dinsdag zes raketlanceringslocaties en een terreurcel van Hamas die mortieren afvuurde op Israël vanuit een school in Gaza, aangevallen en onschadelijk gemaakt.


Inmiddels heeft de IDF bevestigd dat het sinds de start van de gevechten tweemaal heeft geprobeerd het hoofd van de militaire vleugel van Hamas, Muhammad Deif, te doden maar beide keren ontsnapte hij ongedeerd.


Mohammed Deif. Foto IDF


Deif wordt door de IDF gezien als het 'militaire brein'van Hamas en het leger heeft gezegd dat een van de belangrijkste doelen het doden van topleiders van de terreurgroep is, die grotendeels zijn letterlijk en figuurlijk zijn ondergedoken om aan IDF-aanvallen te ontkomen. Met name Deif is genoemd als een potentieel doelwit. De IDF gaat er nog steeds van uit dat deze topstukken zich verschuilen in zwaar beveiligde bunkers onder het Shifa ziekenhuis in Gaza stad.
122 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws